Testament

Een testament is een opgestelde akte waarin iemand vastlegt wat er na overlijden met zijn of haar nalatenschap gebeurt. Het woord testament komt uit het Latijn. Keizer Justinianus heeft het woord testamentum weer afgeleid van testatio mentis, dat verklaring van de wil betekent. Wilsbeschikking is een ander woord voor testament.

Natuurlijk wil je liever niet bezig zijn met het moment dat je overlijdt. Toch is het belangrijk om hier bij stil te staan en erover na te denken hoe je het nalatenschap regelt voor je familie en je vrienden. Veel mensen willen dit goed geregeld hebben en kiezen ervoor om een testament op te stellen. Meestal wordt dit gedaan met behulp van een notaris. Een testament dat is opgesteld zonder een notaris is een wilsbeschikking.

Wat staat er in het testament vermeld?

Als je overlijdt, laat je iets na. Dit kunnen geld, spullen, een huis, een auto of dieren zijn, maar ook schulden. In het testament staat vermeld hoe je wilt dat je erfenis wordt verdeeld en wie de executeur is.

Codicil of wilsbeschikking

Zelf kun je al een aantal zaken rechtsgeldig op papier zetten zonder een notaris. Zo mag je je uitvaartwensen, de verdeling van sieraden en de verdeling van je inboedel vastleggen in een zelfgeschreven document. Dit document wordt een codicil of een wilsbeschikking genoemd. Een codicil is rechtsgeldig als het met de hand geschreven is en er een datum en handtekening onder staat. Je kunt geen geld nalaten of een erfgenaam aanwijzen in een codicil. Dit moet bij de notaris worden vastgelegd in een testament.

Testament opstellen

Als je een testament wilt laten opstellen, moet je zestien jaar of ouder zijn. Ook is het een eis dat je handelingsbekwaam bent. Dit houdt in dat je zelf je eigen wil kunt bepalen.