Dankbetuiging

Dankbetuiging

Author: Ties van Beusekom , verzekeringsexpert • Update: 4 januari 2024

Met een dankbetuiging bedank je de gasten bij de uitvaart van een dierbare. Dit kan op verschillende manieren. Met een kaartje of advertentie, bijvoorbeeld. Maar wat schrijf je hierop? En wat is gebruikelijk bij een dankbetuiging? Hier lees je meer over dankbetuigingen en teksten daarvoor.

Wat is een dankbetuiging?

Een uitvaart zit vol tegenstrijdige gevoelens. Verdriet om het overlijden, natuurlijk. Maar een uitvaart kan ook iets heel moois zijn. Bijvoorbeeld vanwege de vele mensen die aanwezig zijn om stil te staan bij het leven van de overledene. Dat gevoel geeft aanleiding tot een dankwoord. Een dankbetuiging aan de aanwezigen om hen te laten weten hoeveel steun je aan ze hebt gehad. Het uitspreken van deze dank helpt vaak ook bij het rouwproces. Tijdens de uitvaart zelf is daarvoor niet altijd ruimte. Er zijn veel mensen en ook veel gevoelens. Daarom is vaak goed om later nog even een formeel bedankje te sturen. Erkenning van de aanwezigheid en dank voor de steun. Dat kan op diverse manieren.

Naar wie stuur je een dankbetuiging?

Het is gebruikelijk om een dankbetuiging te sturen naar de mensen die bij de uitvaart aanwezig waren. In de dankbetuiging bedank je ze voor hun aanwezigheid en steun bij de uitvaart. Daartoe hoeft deze zich niet te beperken. Na het overlijden van een dierbare ontvang je van veel mensen steun. Ook van mensen die niet op de uitvaart komen. Daarom kiezen veel mensen ervoor om het dankwoord aan een grotere groep te richten. De tekst van je dankkaart pas je daarop aan. Zo bedank je mensen bijvoorbeeld voor de steun in een moeilijke tijd.

Hoe stuur je een dankbetuiging?

Bij dankbetuigingen heb je verschillende mogelijkheden. Er bestaat geen vaste richtlijn. Een dankbetuiging is vooral iets persoonlijks. Iets dat je doet op jouw manier. Veel mensen maken gebruik van een van de volgende mogelijkheden.

Dankbetuiging per post

Nog steeds is een kaartje persoonlijker dan veel andere vormen van communicatie. Daarom is een kaartje zeer geschikt als dankbetuiging. In principe volstaat de tekst ‘bedankt voor jullie medeleven’. Elke boodschap is in principe goed. Qua tekst bij een bedankkaart bij overlijden kies je vooral iets dat past bij de overledene.

Voorbeelden tekst bedankkaart bij overlijden:

 

Wij danken iedereen voor de overweldigende belangstelling, fijne brieven en
kaarten die wij mochten ontvangen na het overlijden van mijn/onze…….

Voornaam Achternaam

Met trots kijken wij als familie terug op de mooie en waardige
afscheidsdienst in de kerk/begrafenis/crematieplechtigheid.
Het is voor ons een fijne en troostrijke gedachte dat …… (naam)
in zijn/haar leven voor velen zoveel heeft betekend.

                                                                       Ondertekening

Plaats, datum

—————————————————————————–

Hartverwarmend was het dat zo velen ons bij het afscheid van mijn/onze….

Voornaam Achternaam

terzijde stonden.
De belangstelling neemt het verdriet niet weg, maar geeft ons het gevoel
dit niet alleen te dragen.
Uit de grond van ons hart bedanken wij u voor uw steun, vriendschap
en liefde, bloemen en brieven.

                                                                       Ondertekening

Plaats, datum

—————————————————————————–

Wij zijn intens verdrietig, maar dat zal veranderen in weemoed
en weemoed in heimwee. Heimwee naar een mooie tijd met veel
goede herinneringen en heimwee naar een bijzonder mens

Voornaam Achternaam

Wij danken iedereen die ons verdriet heeft verstaan en in de vorm van steun,
bloemen, brieven, kaarten en aanwezigheid bij de begrafenis/crematie
hier uiting aan heeft gegeven.

                                                                       Ondertekening

Plaats, datum

—————————————————————————–

Online dankbetuiging overlijden

Een kaartje is heel persoonlijk, maar je bereikt een beperkte groep mensen. De mensen die bij de uitvaart waren. Niet de mensen die je een steunbetuiging via sociale media hebben gestuurd. Veel mensen willen graag iedereen bedanken aan wie ze steun hebben gehad. De makkelijkste manier is om dan een e-mail te sturen. Deze bevat een mooi opgemaakte (digitale) kaart. Ook dit is niet zonder gevaar. Mails met afbeeldingen belanden soms in de spambox.

Dankbetuiging via advertentie

Was de belangstelling voor de uitvaart zeer groot? Heeft de overledene wellicht veel betekend in zijn stad of dorp? Dan is een krantenadvertentie een logische keuze. Ook als dankbetuiging. Hiermee bereik je een grote groep mensen. Een groep die moeilijk allemaal persoonlijk een kaart kunt sturen.

Tips voor tekst bedankkaart overlijden

Soms vinden mensen het lastig een goede tekst voor een bedankkaart te schrijven. Een simpele ‘bedankt voor jullie medeleven’ voelt dan soms te weinig. Toch gaat het bij een bedankje om het gebaar. Een simpele blijk vaan waardering. Je kunt zo’n tekst wel gerust iets uitbreiden. Zeg bijvoorbeeld iets over de steun die je gevoeld hebt. Of over hoe goed het je doet dat de overledene duidelijk zoveel betekend heeft. Afgezien van het dankwoord zelf zijn er geen richtlijnen voor de tekst op een bedankkaart bij overlijden.

In een simpel schema een opzet voor de tekst op een bedankkaart:

  • Eerste regel: bedank de ontvanger/lezer voor de steun in de moeilijke tijd en aanwezigheid bij de uitvaart, indien van toepassing.
  • Tweede regel: benoem wat de steun voor jou en de andere nabestaanden betekent.
  • Derde regel: de namen van de directe nabestaanden van de overledene en sluit af met de datum.

Een normale dankbetuiging is kort. Twee à drie regels is standaard. Wellicht voel je bij sommige mensen de behoefte om uitgebreider te bedanken. Dan is een persoonlijke dankbetuiging vaak beter op zijn plek.

Persoonlijke dankbetuiging na overlijden

Lastig bij een dankbetuiging is het verschil tussen verschillende mensen. De een is verre familie en stuurde een lief berichtje. Een ander helpt je door iets voor je te doen in een moeilijke tijd. Soms heb je behoefte om mensen persoonlijk te bedanken. In plaats van een algemene dankbetuiging kun je enkele mensen ook een persoonlijke dankbetuiging sturen. Dat mag een wat langere bedankkaart zijn, bijvoorbeeld. Wil je ook iets terugdoen? Nodig mensen uit voor een diner of ga op visite met een kleinigheidje. Het is gebruikelijk om daar een paar weken of maanden overheen te laten gaan. Zodat het rouwproces wel zijn plek kan hebben.

Formele of informele dankbetuiging bij overlijden?

Waar veel mensen over twijfelen is de toon. Bij een uitvaart is dat serieus en formeel. Dat vinden veel mensen. Tegelijk verandert de opvatting hierover. Zo willen veel mensen het afscheid voor niet te zwaarmoedig maken. Een afstandelijke en formele boodschap past soms ook niet bij het persoonlijke dat je wil overbrengen. Daarom kiezen veel mensen voor een lichtere noot. Een citaat of uitspraak die de overledene typeert. Deze volgt dan op het dankwoord. Het maakt de dankbetuiging ook extra memorabel. Een kaartje om nog even te bewaren, als je deze ontvangt.

Afsluiten moeilijke tijd

Voor nabestaanden is een dankbetuiging extra bijzonder. Deze vormt namelijk het slot op alle praktische zaken rondom een overlijden. Wat een overlijden extra lastig maakt is dat, terwijl je verdriet hebt, er veel geregeld moet worden. Een dankwoord aan de mensen die je gesteund hebben, vormt daarvan meestal de afsluiting. Hierna heb je meer ruimte voor je eigen verdriet en gedachten. Iets waarvoor in de periode direct na overlijden soms minder ruimte is. Het is goed om daarom wat extra rust te pakken in deze periode. Wellicht iets leuks doen met je naasten. Zo geef je je gedachten de ruimte.