Dankbetuiging

Dankbetuiging

Author: Marina Stobbelaar-Vonk , uitvaartexpert • Update: 7 juni 2021

Een dankbetuiging is bedoeld om mensen die aanwezig waren op de uitvaart van uw dierbare te bedanken. Een dankbetuiging kan op verschillende manieren gedaan worden. Denk hierbij aan een bedankkaartje of een rouwadvertentie. Maar hoe komt u tot een goede tekst voor bedankkaart? Wat is het belang van een dankbetuiging? Wat is het beste moment voor een dankbetuiging?

Uitvaartverzekering afsluiten?

Het belang van de dankbetuiging

Wanneer mensen een dierbare begraven of cremeren, is dit altijd een heftige periode. Na het overlijden van een dierbare moet er direct veel geregeld worden voor de uitvaart. En dat terwijl de nabestaanden zich vaak in een zeer emotionele periode bevinden. Wanneer de uitvaart eenmaal daar is, krijgt het afscheid een definitief karakter. Deze dag staat in het teken van het leven van de overledene.

Voor de nabestaanden biedt een mooie uitvaart veel steun. Mooie bloemen, uitvaartmuziek en verhalen over de overledene zorgen voor een goed afscheid. Maar boven alles helpt de aanwezigheid van mensen die een band hadden met de overledene enorm. Deze mensen komen naar de uitvaart om te rouwen en de nabestaanden een hart onder de riem te steken. Dit is een vorm van steun, waarbij een dankwoord zeker op zijn plaats is. Echter is het zo dat uitvaarten soms behoorlijk druk worden bezocht. Daarnaast staat de dag bol van spanning en emotie. Er is dus niet altijd een goed moment om alle aanwezigen te bedanken. Dit is waar een dankbetuiging uitkomst biedt. Binnen enkele weken na de uitvaart, ontvangen de personen die aanwezig waren een woord van dank voor de aanwezigheid. Een passende blijk van waardering!

Via waar doet u de dankbetuiging?

De dankbetuiging kan op verschillende manieren geuit worden. Uiteindelijk gaat het erom dat de dankbetuiging op passende wijze bij de juiste personen terecht komt. Hieronder volgen een aantal methoden voor het uiten van een woord van dank.

Per post

Hoewel we tegenwoordig leven in een digitaal tijdperk, kunnen bedanktkaartjes nog altijd via de post kunnen. Op deze manier maakt u het woord van dank daadwerkelijk persoonlijk.

Tips voor een dankbetuiging via de post:

Wij danken iedereen voor de overweldigende belangstelling, fijne brieven en
kaarten die wij mochten ontvangen na het overlijden van mijn/onze…….

Voornaam Achternaam

Met trots kijken wij als familie terug op de mooie en waardige
afscheidsdienst in de kerk/begrafenis/crematieplechtigheid.
Het is voor ons een fijne en troostrijke gedachte dat …… (naam)
in zijn/haar leven voor velen zoveel heeft betekend.

                                                                       Ondertekening

Plaats, datum

—————————————————————————–

Hartverwarmend was het dat zo velen ons bij het afscheid van mijn/onze….

Voornaam Achternaam

terzijde stonden.
De belangstelling neemt het verdriet niet weg, maar geeft ons het gevoel
dit niet alleen te dragen.
Uit de grond van ons hart bedanken wij u voor uw steun, vriendschap
en liefde, bloemen en brieven.

                                                                       Ondertekening

Plaats, datum

—————————————————————————–

Wij zijn intens verdrietig, maar dat zal veranderen in weemoed
en weemoed in heimwee. Heimwee naar een mooie tijd met veel
goede herinneringen en heimwee naar een bijzonder mens

Voornaam Achternaam

Wij danken iedereen die ons verdriet heeft verstaan en in de vorm van steun,
bloemen, brieven, kaarten en aanwezigheid bij de begrafenis/crematie
hier uiting aan heeft gegeven.

                                                                       Ondertekening

Plaats, datum

—————————————————————————–

Via het internet

Zoals aangegeven leven wij in een digitaal tijdperk. Hoewel een dankbetuiging via de post vaak persoonlijker bevonden wordt, kan een dankbetuiging via internet ook goed. Zorg hierbij voor een goede tekst en een passende kaart. Deze kunt u vervolgens versturen via de mail. Het is wel handig om er rekening mee te houden dat niet iedereen de mail zal ontvangen. Soms komt de mail in “ongewenste mail” terecht, of kijkt iemand er gewoonweg overheen.

Rouwadvertentie in de krant

Een dankbetuiging in de krant is een vorm die vaak gekozen wordt, als de uitvaart van enorme omvang was. Wanneer de overledene bijvoorbeeld een publiek persoon was, is een dankbetuiging via de krant handig. Het is immers niet te doen om honderden mensen een kaartje per post of een mail te sturen.

Tekst medeleven overlijden: verschillende tips

Of u nu een dankbetuiging uit per post, via de mail of in de krant: u zal als nabestaande passende tekst moeten bedenken. Hieronder volgen een aantal handige tips in dit kader.

Tekst bedankkaart overlijden die past bij de overledene

Bij een dankbetuiging denken veel mensen aan een nogal formele tekst. Dit hoeft echter zeker niet altijd. Was de overledene een vrolijke grappenmaker? Schroom dan niet om te kiezen voor een tekst die kenmerkend was voor uw dierbare overledene. Mensen die de overledene hebben gekend, zullen de tekst direct herkennen. Dit is een prachtige manier om dank te uiten. Zo lijkt het eventjes alsof de overledene zelf ook heeft nagedacht over de tekst!

Formeel of informeel?

Zoals aangegeven wordt vaak gekozen voor formele tekst. Dit hoeft absoluut niet altijd. De keuze voor de tekst ligt bij de familie en wordt meestal in lijn met het karakter van de overledene bedacht. Hield de overledene van dichten? Dan is een gedicht toepasselijk. Hield de overledene van literatuur? Dan is leuke quote uit diens favoriete boek een goed idee. Uiteindelijk hoeft het, hoewel het om een overlijdensgeval gaat, niet altijd formele tekst te zijn. U bent hier aldus volkomen vrij in bij het schrijven van de dankbetuiging!

Lengte van de tekst

Een dankbetuiging is vaak een kort stukje tekst. Hieronder twee voorbeelden:
“Wij danken u voor de aanwezigheid die wij na het overlijden van onze lieve vader, schoonvader, groot- en overgrootvader mochten ontvangen.”
Of: “Bedankt dat jullie lekker genoten hebben van een bakje koffie op mijn laatste feestje! Namens de familie.”

Een algemene en een persoonlijke dankbetuiging

Natuurlijk is een algemene dankbetuiging de meest handige keuze wanneer de uitvaart drukbezocht was. Maar zijn er mensen geweest die u in het bijzonder wilt bedanken? Dank kun u uiteraard ook nog een persoonlijke dankbetuiging sturen. De inhoud van de persoonlijke dankbetuiging is aan u.

Bron: Uitvaartinfotheek