Wat kost een begrafenis?

Wat kost een begrafenis?

Author: Ties van Beusekom , verzekeringsexpert • Update: 4 januari 2024

Wat kost een begrafenis in 2021?

In 2021 betaal je zo’n 8.000 euro voor een begrafenis. Die kosten zijn gemiddeld. De kosten van een begrafenis kunnen nog iets lager. Zijn er bijzondere wensen? Dan lopen de kosten op boven dit bedrag. Gelukkig kun je je voor de kosten van een begrafenis verzekeren. Met een passende verzekering zijn de begrafeniskosten te overzien. Ook als er bijzondere wensen zijn. Wil je precies weten wat een begrafenis kost? Gebruik dan de uitvaarcalculator. Deze laat zien wat een uitvaart kost, tegen actuele prijzen.

Waaruit bestaan de kosten voor een begrafenis?

Natuurlijk wil je de totale kosten van een begrafenis weten. Veel mensen denken: dat is best een hoog bedrag. Daarin hebben ze geen ongelijk. De prijs van een begrafenis geldt als fors. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? Het antwoord op die vraag is best simpel. Er komt veel kijken bij een begrafenis. Zoals een locatie, kist en verzorging van de overledene. Ook moet er veel geregeld worden. Dat alles samen zorgt voor heel wat kosten. Hieronder laten we je zien welke kosten er worden gemaakt bij een begrafenis.

Bij een begrafenis maak je altijd deze kosten:

Onderdeel Kosten
Diensten van de uitvaartverzorger Diensten van de uitvaartverzorger € 1.250,-
Grafkist Grafkist € 200,- / € 450,-
Laatste verzorging van de overledene Laatste verzorging van de overledene € 150,-

Daarnaast maak je ook kosten voor de meeste van deze zaken:

Onderdeel Kosten
Overbrengen van overledene naar uitvaartcentrum € 250,-
Opbaren en condoleancebezoek in een uitvaartcentrum € 575,-
Thuis opbaring € 400,-
Rouwauto en 2 volgauto’s € 575,-
Rouwkaarten (75 stuks) en verzendkosten. € 250,-
Afscheidsbijeenkomst van 60 minuten in een aula. € 1.300,-
Een bloemstuk voor op de uitvaartkist. € 150,-
Borrel met hapjes voor 50 personen € 950,-
Grafkosten algemeen graf € 1.350,-
Gemiddeld grafmonument € 2.500,-

Wat kost de goedkoopste begrafenis?

Vraag af wat je betaalt voor de goedkoopste begrafenis? Dat zal zo’n 7.000 euro zijn. Begraven is iets duurder dan cremeren, dus dat is niet de goedkoopste uitvaart. Die lagere prijs is mogelijk bij een sobere uitvaart. Ook zijn lang niet alle extra’s nodig. Bij een begrafenis maak je in de praktijk veel kosten voor een grafmonument. Ook bloemstukken en hapjes en drankjes voor de gasten zijn grote kostenposten. Dit kan vaak iets minder luxe. Je hebt dan nog steeds een volwaardige begrafenis, maar wel iets betaalbaarder dan de gemiddelde begrafenis.

Waarom is begraven duurder dan cremeren?

Cremeren is iets goedkoper dan begraven, maar waarom eigenlijk? Dat verschil in prijs komt vooral door de kosten van graf. Een graf kost namelijk geld. Datzelfde geldt voor een grafmonument of grafsteen. Vaak is dat een de hogere kostenposten. Grafstenen zijn gemaakt van natuursteen en dat is prijzig. Veel overige kosten zijn gelijk. Zo kost een rouwauto bij een crematie evenveel als bij een begrafenis. Daarin zit dus geen verschil.

Wat kost een begrafeniskist?

Zowel bij een begrafenis als crematie ligt de overledene meestal in een kist. De prijs van deze kist zit in de kosten van de begrafenis. Een relatief goedkope kist is van fineer. Deze zijn al mogelijk vanaf 500 euro. Kies je in plaats daarvan voor massief hout? Dan ligt de prijs meestal boven de 1.000 euro. Vaak zal dat zelfs het dubbele zijn. Afhankelijk van de houtsoort en de afwerking.

Wat kost een natuurbegrafenis?

Veel mensen kiezen voor een natuurbegrafenis. Hierbij is het graf niet op een reguliere begraafplaats. In plaats daarvan wordt de overledene op een speciale natuurbegraafplaats begraven. De kosten van een natuurbegrafenis zijn vergelijkbaar met die van een reguliere begrafenis. Het graf zelf is vaak duurder. Daar staat tegenover dat er geen (groot) grafmonument is. Dat bespaart veel kosten.

Welke overige kosten zijn er bij een begrafenis?

Bij een uitvaartverzorger kies je uit een aantal producten en diensten. Hiermee is de hele uitvaart geregeld. Toch zijn er vaak ook zaken hier niet onder vallen. Denk aan extra bloemstukken, fotografie of eten met familie na afloop. Dit zijn kosten om rekening mee te houden. Is er sprake van een kapitaalverzekering? Dan vergoedt de verzekering deze kosten wellicht ook. In andere gevallen zijn dit bijkomende kosten.

Kosten begrafenis verzekeren

Omdat de kosten van een begrafenis hoog zijn, verzekeren veel mensen zich hiervoor. Dat kan met verschillende begrafenispolissen. Zo is er de naturaverzekering. Deze verzekering geeft recht op bepaalde diensten van de uitvaartverzorger. Ook als de prijs hiervan tussentijds verandert. Bij overlijden geeft deze verzekering dus recht op alle diensten die nodig zijn voor een volwaardige uitvaart. Hier is dan niet direct geld mee gemoeid.

Bij een kapitaalverzekering is dat anders. Deze keert een geldbedrag uit bij overlijden. Van dit bedrag betaal je de kosten van de begrafenis. Dat biedt meer flexibiliteit in wat je wel en niet afneemt. Ook betaal je hiermee eventuele bijkomende kosten. Er bestaan ook combinaties van beide soorten verzekeringen.