Nabestaandenverzekering

Nabestaanden-
verzekering.

Wil je bij jou overlijden zekerheid voor je nabestaanden? Kies dan voor een nabestaandenverzekering. Nabestaandenverzekering vergelijken doe je eenvoudig via deze pagina. Bekijk hier verzekeringen en vergelijk direct.

Bekijk de top 3 van 2022
Eenvoudig in 3 minuten geregeld.
Nabestaanden financiële zekerheid.

Centraal Beheer Overlijdensrisicoverzekering 8,5DELA Overlijdensrisicoverzekering
Premie (20 jaar) Uitgekeerd bedrag
4,05 100.000,-
Andere looptijd? Ander bedrag?
Eenmalige afsluitkosten: € 69,-
Snelle medische acceptatie
makkelijk online afsluiten
+ Meer informatie Centraal Beheer

Breng het doel en het benodigde bedrag daar voor in kaart.

Vergelijk 8 overlijdensrisicoverzekeraars en sluit de goedkoopste verzekering af.

Alles is geregeld en je geeft je nabestaanden financiële rust. Wel zo prettig.

Author: Ties van Beusekom Ties van Beusekom, verzekeringsexpert • Update: 29 april 2021

Wat is een nabestaandenverzekering?

De naam zegt het correct: het is een verzekering voor je nabestaanden. We noemen dit ook wel overlijdensrisicoverzekering. Het is een type levensverzekering, zoals een uitvaartverzekering dat ook is. Deze keert uit als je tijdens de looptijd overlijdt. Zo hebben je nabestaanden zekerheid als jouw inkomen wegvalt. Bijvoorbeeld om je hypotheek af te lossen. Ook voor je uitvaart of de studie van je kinderen sluit je deze verzekering af. Er is veel mogelijk. Zowel in de inhoud als het doel van een nabestaandenverzekering ben je flexibel. Dat leggen we hier uit.

5.825 mensen hebben in 2020 overlijdensrisicoverzekeringen vergeleken en de goedkoopste gevonden.

Nabestaandenverzekering

Nabestaandenverzekering vergelijken

Voor elke verzekering geldt: je vindt de beste door te vergelijken. Nabestaandenverzekering vergelijken is wel iets complexer. Daarom lees je hier alles over deze verzekering. Wat het is? Welke soorten zijn er? Is het verplicht? Waar moet je rekening mee houden? Zo zie je snel wat voor jou het beste is.

Nabestaandenverzekering

Waarom nabestaandenverzekering afsluiten?

De meeste huishoudens gebruiken bijna al hun inkomen. Dat is nodig voor vaste lasten en toekomstige uitgaven. Wanneer je overlijdt, komen je nabestaanden mogelijk in de problemen. Sommige kosten kunnen zij dan niet meer betalen. Met een nabestaandenverzekering heb je zekerheid. Bij jouw overlijden komt er dan een groot bedrag beschikbaar. Zo beperk je de financiële gevolgen van je overlijden.

Dit zijn redenen en momenten om een nabestaandenverzekering af te sluiten:

  • Huis kopen
  • Onderneming starten
  • Woonlasten verzekeren
  • Erfbelasting afdekken
  • Pensioentekort opvangen

Is een nabestaandenverzekering verplicht?

In principe niet. Deze verzekering sluit je vooral af om persoonlijke redenen. Soms is een nabestaandenverzekering een voorwaarde om een hypotheek te krijgen. De verstrekker van de hypotheek eist dit dan. Deze wil zekerheid dat er nog steeds betaald wordt als je overlijdt. In praktijk vragen echter lang niet alle hypotheekverstrekkers hierom.

Welke nabestaandenverzekeringen zijn er?

Een goede verzekering past bij jouw behoeften. Zo ook een nabestaandenverzekering. Deze is er in verschillende soorten. Dat is zo omdat je deze verzekering meestal steeds minder hard nodig hebt. Als je ouder wordt zijn de gevolgen van je overlijden minder groot. Bijvoorbeeld omdat je kinderen niet meer financieel afhankelijk zijn. Wellicht ontvangt je partner al pensioen. Daar houdt deze verzekering rekening mee. Dit zijn de drie gangbare soorten nabestaandenverzekering:

Gelijkblijvend

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Bij deze verzekering is de uitkering altijd hetzelfde. Het maakt niet uit hoe lang je deze al hebt. Als je later overlijdt, ontvangen je nabestaanden net zoveel als wanneer je vroeg overlijdt.

Vast verzekeringsbedrag
Past goed bij een aflossingsvrije hypotheek
Relatief hoge premie

Lineair dalend

Lineair dalend overlijdensrisicoverzekering

Als je voor deze verzekering kiest, betaal je minder premie. Dat komt omdat het uit te keren bedrag langzaam daalt. Op de helft van de looptijd is ook de uitkering gehalveerd. Voor veel mensen is dat geen probleem.

Past goed bij een lineaire hypotheek
Premielooptijd vaak korter dan verzekering
Verzekeringsbedrag neemt af tot nul
Niet gunstig bij aflossingsvrije hypotheek

Annuïtair dalend

Annuïtair dalend overlijdensrisicoverzekering

Ook bij deze verzekering neemt de uitkering af. Dat gaat niet in een rechte lijn. Bij deze verzekering daalt deze eerst langzaam en later snel. Dit type nabestaandenverzekering sluit je in principe af bij een annuïtaire hypotheek.

Past goed bij een annuïtaire hypotheek
Premielooptijd vaak korter dan verzekering
Verzekeringsbedrag neemt af tot nul
Niet gunstig bij aflossingsvrije hypotheek

Bekijk de top 3 van Maart 2024:

Bekijk de top 3:

1
Centraal Beheer Overlijdensrisicoverzekering 8,5DELA Overlijdensrisicoverzekering
Premie (20 jaar) Uitgekeerd bedrag
4,05 100.000,-
Andere looptijd? Ander bedrag?
Eenmalige afsluitkosten: € 69,-
Snelle medische acceptatie
makkelijk online afsluiten
+ Meer informatie Centraal Beheer
2
NNO Overlijdensrisicoverzekering N.B.NN Overlijdensrisicoverzekering
Premie (20 jaar) Uitgekeerd bedrag
4,15 100.000,-
Andere looptijd? Ander bedrag?
Eenmalige afsluitkosten: € 90,-
Extra korting als je niet rookt
Je kunt altijd opzeggen
+ Meer informatie NN
3
DELA Overlijdensrisicoverzekering 9,6DELA Overlijdensrisicoverzekering
Premie (20 jaar) Uitgekeerd bedrag
4,50 100.000,-
Andere looptijd? Ander bedrag?
Eenmalige afsluitkosten: € 13,20
Verzekering te koppelen aan je hypotheek
Extra korting wanneer je niet rookt
+ Meer informatie DELA

Premies zijn berekend met de geboortedatum 1-1-1992, gelijkblijvende ORV en een periode van 20 jaar.
De top 3 is op basis van meest gekozen overlijdensrisicoverzekeringen (afgelopen 30 dagen) op Ikvergelijkonline.nl en is geen advies.
Update: Zaterdag 23 maart 2024

Waar let je op bij nabestaandenverzekering afsluiten?

In principe sluit je deze verzekering maar één leer af. Daarom let je extra goed op de voorwaarden. Ook zijn er zaken waar je extra op let. We noemen er hier een paar.

  • Doel
  • Looptijd
  • Op één of twee levens
  • Medische acceptatie

Doel
Waarvoor precies hebben je nabestaanden het geld nodig? Bedenk hierop een exact antwoord. Is een vast inkomen nodig als jij overlijdt? Moet je huidige woning voor hen betaald worden? Hoe zit het met studie. Deze vragen stel je jezelf. Dan pas kun je goed nabestaandenverzekering vergelijken.

Looptijd
Een nabestaandenverzekering heeft een vaste looptijd. De periode waarin je premie betaalt. Na de looptijd ben je niet meer verzekerd. Je nabestaanden krijgen dan niets meer. Gelukkig heb je wel veel keuze. De looptijd kan tussen de 5 en 50 jaar liggen.

Verzekering op een of twee levens
Je kunt deze risicoverzekering afsluiten voor twee personen. Jij en je partner. Dan keert de verzekeraar alleen uit bij overlijden van één van jullie. Daarna vervalt de verzekering. Het is voordeliger dit te doen, dan allebei apart een verzekering af te sluiten.

Medische acceptatie
Deze verzekering sluit je niet zomaar af. Zo wil een verzekeraar weten of je gezond bent. Daarvoor beantwoord je enkele vragen. Vaak is dat voldoende. Soms wil je verzekeraar extra vragen stellen. Als er twijfels zijn, moet je soms meer premie betalen. Ook kan het voorkomen dat je geen verzekering kunt afsluiten.

Nabestaandenverzekering vergelijken

Vraag & antwoord

Het kan zijn dat je aantal vragen hebt over overlijdensrisicoverzekeringen. We hebben daarom een aantal meest gestelde vragen over overlijdensrisicoverzekeringen op een rijtje gezet. Handig toch?

Het afsluiten van meer dan een overlijdensrisicoverzekering is mogelijk. Wel kan het zijn dat de verzekeraar om uitleg vraagt. Zo wil deze natuurlijk weten waarom u meerdere overlijdensrisicoverzekeringen wilt afsluiten. Als u twee ORV’s wilt afsluiten, kan het zijn dat de verzekeraar een medisch onderzoek eist. Dit is het geval als het totaal verzekerde bedrag van de verzekeringen erg hoog is. Aan de hand van het onderzoek beslist de verzekeraar of u twee verzekeringen kunt afsluiten. De verzekeraar wil namelijk het risico verkleinen dat u vroegtijdig overlijdt door ziekte of een slechte gezondheid.

Meer informatie

Woont u in het buitenland en wilt u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Dan is dit niet altijd mogelijk. Er zijn verzekeraars die een aanvraag voor een overlijdensrisicoverzekering afwijzen. Dit heeft verschillende redenen. Ook al is het wat lastiger om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als u in het buitenland woont, toch is het niet onmogelijk.

Meer informatie

Elke verzekeraar hanteert een leeftijdsgrens voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. De leeftijd waarop u een ORV kunt afsluiten, is bij elke verzekeraar verschillend. Echter, bij de meeste verzekeraars ligt deze leeftijdsgrens tussen de 65 en 70 jaar. De hoogte van de premie hangt weer af van het moment waarop u een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Hoe ouder u bent, hoe hoger de premie. Dit is heel logisch, want de kans dat u gedurende de looptijd van de verzekering overlijdt, is een stuk groter als u ouder bent.

Meer informatie

Bent u chronisch ziek en wilt u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, omdat u bijvoorbeeld een huis wilt kopen? Dan is dit vaak moeilijker dan voor iemand die gezond is. Als u een chronische ziekte heeft, zoals diabetes, epilepsie of de ziekte van Crohn, valt u in een hogere risicocategorie. Het aanvragen van de verzekering duurt dan veel langer dan bij een gezonde persoon. Het kan ook zijn dat de verzekeraar u niet als verzekerde accepteert. Als deze u wel accepteert, betaalt u vaak een hogere premie dan een gezonde persoon.

Meer informatie

Wanneer een dierbare overlijdt en de overlijdensrisicoverzekering een bedrag uitkeert, hoeft u hier geen inkomstenbelasting over te betalen. Soms valt de overlijdensrisicoverzekering wel in box 3. Dit is het geval als de verzekeraar een zogeheten ‘premiereserve’ of ‘premiedepot’ hanteert.

Meer informatie