Monuta

Monuta

Klantbeoordeling volgens
Monuta: 9,5 Monuta

Author: Ties van Beusekom , verzekeringsexpert • Update: 4 januari 2024

Wie is Monuta?

Monuta is een van de grootste uitvaartverzorgers van Nederland. Ook een van de bekendste. Deze organisatie bezit uitvaartcentra en crematoria en voorziet in uitvaartverzekeringen. Ook verzorgt Monuta zelf uitvaarten. Het hoofdkantoor van Monuta staat in Apeldoorn; de plaats waar de onderneming in 1923 werd opgericht. Sinds 1955 bestaat Monuta ook onder de huidige naam.

Tegenwoordig heeft Monuta zo’n 1,5 miljoen verzekerden. Monuta uitvaartverzekeringen zijn zelfs in Duitsland af te sluiten. Het succes van Monuta zit hem in de persoonlijke aandacht. Ondanks dat het een grote uitvaartverzorger is, draait elke uitvaart om persoonlijke aandacht en details. Onderdeel daarvan is ook nabestaandenzorg. Bij Monuta draait het om alles rondom de dood een waardige plek geven. Voor de overledene én de nabestaanden.

Monuta uitvaartverzekering

Verzekeringen zijn een belangrijk onderdeel van het aanbod van Monuta. Vanzelfsprekend geeft een Monuta uitvaartverzekering recht op een Monuta uitvaart. Dat is zeker geen standaardproduct. Bij overlijden geeft de verzekering recht op bepaalde producten en diensten rondom de uitvaart. Ook is er een vrij te besteden bedrag. Daarmee regel je zaken die niet standaard door Monuta worden aangeboden. Zo stelt een Monuta uitvaartverzekering je in staat een persoonlijk en uniek afscheid te organiseren.

Monuta beste uitvaartverzekering?

Niet alleen is Monuta een van de grootste in Nederland, maar ook een van de beste. Dat blijkt uit onderzoek. Zo komt de Monuta uitvaartverzekering al vier jaar op rij – van 2017 t/m 2020 – als beste uitvaartverzekering uit de bus. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van de WUA. Ook op het gemak de eenvoud van online uitvaartverzekering afsluiten, scoort Monuta hoog.

Monuta uitvaartverzekering vergelijken

In Nederland kies je uit verschillende verzekeraars. Je bent dus zeker niet op Monuta aangewezen. Wel is het aantal uitvaartverzekeraars beperkt. Het is een specifiek product dat bovendien heel persoonlijk is. De aanbieders die er zijn, kun je wel vergelijken. Dat doe je bijvoorbeeld op prijs. Een Monuta uitvaartverzekering is op dat vlak vaak aantrekkelijk. Of dat ook in jouw geval zo is, hangt af van jouw omstandigheden. Daar hangen de maandelijkse kosten van af.

Een Monuta uitvaartverzekering vergelijken doe je niet alleen op de kosten. Tenminste, vaak is dat niet zo. Juist bij een uitvaart zijn ook andere zaken van belang. Natuurlijk, de kosten wil je goed regelen. Maar daarbuiten spelen tal van persoonlijke wensen. Hoe flexibel je daarin bent, verschilt per verzekeraar. Sommige bieden meer vrijheid dan Monuta. Deze verzekering sluit je meestal voor het leven af, dus kijk altijd kritisch naar de voorwaarden. Iets waar onze vergelijker je bij helpt.

Flexibele uitvaartverzekering Monuta

Zekerheid is fijn. Flexibiliteit is dat ook. Zeker als het op je uitvaart aankomt wil je niet altijd een standaardproduct. Je wil dat er genoeg ruimte is voor een persoonlijke noot. Zowel van jezelf als van je nabestaanden. Monuta probeert beide wensen zo goed mogelijk te verenigen. Met vaste producten heb je zekerheid. Je Monuta uitvaartverzekering geeft daar altijd recht op. Ook als prijzen veranderen. Tegelijk is er vrijheid in de keuze van een uitvaartverzorger. Ook kies je daarnaast eventueel voor en vrij besteedbaar bedrag. Zo heb je toch flexibiliteit. Die gebruik je om zelf invulling te geven aan je wensen. Bijvoorbeeld via een testament. Maar ook voor je nabestaanden is vrijheid prettig. Zo nemen zij op passende wijze afscheid.

Bij Monuta heb je dus heel wat flexibiliteit. Wij bieden je de mogelijkheid om te vergelijken met andere aanbieders. Zo zie je of de flexibiliteit van Monuta ook voor jou voldoende is.

Monuta uitvaarten

Wie een uitvaartverzekering bij Monuta afsluit, werkt in principe met een uitvaartverzorger van Monuta. Deze staat je nabestaanden bij helpt bij het regelen van het afscheid. Daarbij neem je alle tijd die je nodig hebt. De verzorger helpt de nabestaanden zo lang en zo veel als nodig is. De uitvaartverzorger van Monuta begeleidt de nabestaanden voor, tijdens en na de uitvaart. Hiervoor staat een standaardbedrag van 2.000 euro. Dat betekent dat deze begeleiding altijd 2.000 euro kost.

Als nabestaande kies je vrij. Wil je liever geen Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd. Met het overige bedrag koop je dan zelf elders uitvaartzorg in.

Vrij te besteden bedrag Monuta

Hoeveel je vrij besteedt? Bij Monuta ligt dat bedrag tussen de 4.500 en 13.000 euro. Dit bedrag staat los van de 2.200 euro die gereserveerd is voor de Monuta uitvaartverzorger. Met dit bedrag geven je nabestaanden de uitvaart vorm volgens jouw wensen. Hier helpt de verzorger van de Monuta uitvaart. Deze schetst de keuzes helpt je als nabestaande te kiezen. Ook helpt deze je binnen het budget te blijven. Ook met het vrij besteedbare deel.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Bij een Monuta uitvaartverzekering heb je veel keuzevrijheid. Binnen het budget stel je een uitvaart samen. Eentje die past bij de wensen van de overledene én de nabestaanden. Kortom: het afscheid zoals dat zou moeten zijn. Het budget kan voor talloze diensten en producten worden ingezet. Monuta maakt wat dat betreft veel mogelijk. Omdat je het budget meestal direct omzet in bepaalde producten en diensten van Monuta, weet je zeker dat het kapitaal van de verzekering voldoende is. Terwijl je de uitvaart toch in hoge mate zelf invult. Een ander voordeel van een Monuta uitvaartverzekering: kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd.

Ook een Monuta uitvaartverzekering heeft nadelen. Zo ben je niet helemaal vrij in de keuze voor je verzorger. Je hoeft niet te kiezen voor een Monuta uitvaartverzorger. Doe je dat niet, dan ben je het gereserveerde bedrag van 2.000 euro kwijt. Ja moet zelf op zoek naar een geschikte verzorger. Dat is toch iets meer gedoe. Op dat moment staat niet ieders hoofd daarnaar. Een ander nadeel is de premie. Die betaal je bij Monuta tot je overlijden. Bij sommige verzekeren geldt een vaste termijn. Dan betaal je op een bepaald moment geen premie meer en ben je toch verzekerd. Bij Monuta kun je je verzekeren tot je 74ste. Boven die leeftijd kan je geen Monuta uitvaartverzekering afsluiten.

Voordelen
Grote mate van keuzevrijheid
Nooit onderverzekerd
Gratis kinderdekking
Tijdens de uitvaart altijd één vast aanspreekpunt
Vakkundig en professionele uitvaartverzorger incl. keurmerk uitvaartzorg.
Nadelen
Geen vrije keuze uitvaartverzorger
Zelf premielooptijd bepalen niet mogelijk
Verzekeren tot 74e levensjaar

Wat is het verzekerde bedrag bij Monuta?

Bij Monuta verzeker je je voor minimaal 6.500 euro. Dit is het bedrag dat minimaal nodig is voor een uitvaart. Het maximale bedrag is 15.000 euro. Hiermee organiseer je een uitgebreide uitvaart. Daarnaast is het overigens niet zo dat je nooit meer dan 15.000 euro uitgeeft. Je kunt altijd extra’s aan een uitvaart toevoegen. Deze betaal je dan alleen niet via de verzekering. Inbegrepen is altijd de uitvaartverzorging van 2.000 euro. Dit geldt bij zowel het minimale als maximale verzekerde bedrag.

Hoeveel betaal ik voor een Monuta verzekering per maand?

Dat verschilt per situatie. Hoeveel premie je betaalt hangt van een aantal zaken af. Zo heeft het invloed welk bedrag je verzekert. Natuurlijk. Verzeker je je voor een hoog bedrag? Dan betaal je per maand ook meer. Ook de leeftijd van afsluiten heeft invloed. Je betaalt voor een Monuta uitvaartverzekering tot je overlijden. Sluit je deze relatief jong af? Dan betaal je minder per maand. Dit omdat je de kans klein is dat je snel overlijdt. Om dat vast te stellen stelt Monuta ook gezondheidsvragen. Heb je bepaalde gezondheidsproblemen? Dan kan het zijn dat je meer betaalt per maand.

Hou ook rekening met indexatie. Zoals ook bij andere verzekeringen is er soms een correctie voor inflatie. Je premie wordt dan iets hoger, omdat geld minder waard wordt. Dat is meestal niet meer dan een paar procent per jaar. Op korte termijn maakt dit weinig uit. Over vele jaren is de premie dan wel hoger. Voor je dekking maakt dat niets uit. De producten en diensten waarop je recht hebt, blijven hetzelfde. Ook al worden deze duurder. Je houdt recht op dezelfde uitvaart.

Verzekeraar 9.0000 11.000
Monuta 7,36 14,59
DELA 9,22 15,21
Ardanta 10,88 15,47
PC Uitvaart 26,00 30,00
Lifetri 10,61 13,55

Premies zijn gebaseerd op een persoon van 30 jaar. Update: Zaterdag 23 maart 2024

Wat dekt de verzekering van Monuta?

In principe dekt je uitvaartverzekering van Monuta een gehele uitvaart. Dat wil zeggen: de kosten van alle diensten die je nodig hebt. Denk aan een locatie en ontvangst van de gasten. Ook een kist en aangifte van overlijden behoren hierbij. Bij leven kan je als verzekerde daarin al bepaalde keuzes maken. Anders hebben nabestaanden de mogelijkheid om keuzes te maken. Bijvoorbeeld over het aantal gasten of het soort kist.

Binnen de verzekering is 2.000 euro gereserveerd voor de diensten van de Monuta uitvaartverzorger. Daaronder vallen:

  • Informeren over de uitvaartmogelijkheden
  • Aangifte overlijden
  • Bespreken persoonlijke uitvaartwensen
  • Uitvaartbegeleiding
  • Samenstellen persoonlijke uitvaart
  • Administratieve taken

Eigenschappen van Monuta

Bij ons kun je uitvaartverzekeringen vergelijken. Dat is bij dit type verzekering soms lastig. Ten slotte hier een overzicht van de eigenschappen. Hier zie je wat je van een Monuta uitvaart kunt verwachten. Met dit overzicht vergelijk je eenvoudig. Verder zie je in één keer wat Monuta biedt. Hier enkele van de belangrijkste voorwaarden.

Eigenschappen:
Premie indexatie:
Vrije keuze: Gedeeltelijk
Kinderen: Tot 18 jaar gratis mee te verzekeren
Distributiekosten: 64 euro distributiekosten
Premie betaalduur: Tot aan overlijden
Bedenktijd: 14 dagen
Maximale leeftijd afsluiten 74 jaar
Ongevallendekking
Inclusief rechtsbijstand
Werelddekking

Contactgegevens

0800 022 22 92 (Algemeen)
0800 023 05 50 (Bij overlijden)

Monuta.nl
Mijn Monuta

Schumanpark 11, 7336 AM Apeldoorn

Bron: Monuta.nl
Bovenstaande informatie is in geen enkel geval een advies.

Klantbeoordeling volgens
Monuta: 9,5 Monuta

Contactgegevens

0800 022 22 92 (Algemeen)
0800 023 05 50 (Bij overlijden)

Monuta.nl
Mijn Monuta

Schumanpark 11, 7336 AM Apeldoorn