Overlijdensrisicoverzekering.

Direct financiële
zekerheid.

Overlijdens-
risico.

Overlijdensrisicoverzekering voordelig afsluiten? Vergelijk 8 verzekeraars en sluit de goedkoopste orv af en geef je nabestaanden financiële zekerheid.

Bekijk de top 3 van 2021
Eenvoudig in 3 minuten geregeld.
Nabestaanden financiële zekerheid.

Reaal Overlijdensrisicoverzekering 8,1DELA Overlijdensrisicoverzekering
Maandpremie Uitgekeerd bedrag
4,14 100.000,-
Altijd een verzekering die bij je past
Voordeel voor niet-rokers
+ Meer informatie Reaal
Bekijk verzekering
Overlijdensrisicoverzekering vergelijken
Bekijk de top 3
Overlijdensrisico vergelijken
Bekijk de top 3

Breng het doel en het benodigde bedrag daar voor in kaart.

Vergelijk 8 overlijdensrisicoverzekeraars en sluit de goedkoopste verzekering af.

Alles is geregeld en je geeft je nabestaanden financiële rust. Wel zo prettig.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering (orv)?

Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die een geldbedrag uitkeert wanneer je komt te overlijden. Met dit bedrag kunnen de nabestaanden de hypotheek aflossen, de vaste lasten betalen of een ander doel vervullen dat je voor ogen hebt.

5.825 mensen hebben in 2020 overlijdensrisicoverzekeringen vergeleken en de goedkoopste gevonden.

Bekijk alle overlijdensrisicoverzekeringen

Wanneer sluit ik een orv af?

Het is verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten wanneer jouw nabestaanden in financiële problemen kunnen komen. Je kunt verschillende doelen hebben bij het afsluiten.

Afsluiten wanneer:

je wilt dat hun inkomen is gewaarborgd.
je wilt dat ze in de huidige woning kunnen blijven wonen.
je wilt dat je schulden worden afgelost.
je wilt dat de alimentatie betaald blijft worden.
je wilt dat je de studie van jouw kind(eren) kan financieren.

5.825 mensen hebben in 2020 overijdensrisicoverzekering vergeleken en de goedkoopste gevonden.

Welke overlijdensrisicoverzekeringen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen met elk hun eigen voor- en nadelen. Welke vorm je kiest is afhankelijk van het doel dat je voor ogen heeft. Bijvoorbeeld welke overlijdensrisicoverzekering past bij je hypotheek vorm.

Gelijkblijvend

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Een gelijkblijvende verzekering wordt gekenmerkt door het verzekeringsbedrag dat gedurende de looptijd gelijk blijft. Dit bedrag wijzigt niet tijdens de looptijd.

Vast verzekeringsbedrag
Goed af te stemmen op een aflossingsvrije hypotheek
Relatief hoge premie

Lineair dalend

Lineair dalend overlijdensrisicoverzekering

Neemt het bedrag dat je nodig hebt om je nabestaanden te beschermen tegen het wegvallen van jouw inkomen gedurende de looptijd af? Dan kan je kiezen voor een evenredig dalende verzekeringsvorm.

Lage premie
Goed af te stemmen op lineaire hypotheek
Premielooptijd vaak korter dan looptijd verzekering
Verzekeringsbedrag neemt af tot 0 euro
Niet gunstig bij aflossingsvrije hypotheek

Annuïtair dalend

Annuïtair dalend overlijdensrisicoverzekering

De annuïtair dalende verzekering wordt in de meeste gevallen afgestemd op de annuïtaire hypotheek. Bij deze verzekeringsvorm neemt het verzekeringsbedrag maandelijks of jaarlijks met hetzelfde percentage af als de hypotheekschuld.

Lage premie
Goed af te stemmen op annuïtaire hypotheek
Premielooptijd vaak korter dan looptijd verzekering
Verzekeringsbedrag neemt af tot 0 euro
Niet gunstig bij aflossingsvrije hypotheek

Bekijk de top 3 van maart 2021:

Bekijk de top 3:

1
Reaal Overlijdensrisicoverzekering 8,1Reaal
Maandpremie Uitgekeerd bedrag
4,14 100.000,-
Altijd een verzekering die bij je past
Voordeel voor niet-rokers
+ Meer informatie Reaal
Bekijk verzekering
2
Centraal Beheer Overlijdensrisicoverzekering 8,5Centraal Beheer
Maandpremie Uitgekeerd bedrag
4,17 100.000,-
Snelle medische acceptatie
Ook verzekerd bij gevaarlijke beroepen
+ Meer informatie Centraal Beheer
Bekijk verzekering
3
DELA Overlijdensrisicoverzekering 9,6DELA
Maandpremie Uitgekeerd bedrag
4,50 100.000,-
Verzekering te koppelen aan je hypotheek
Extra korting wanneer je niet rookt
+ Meer informatie DELA
Bekijk verzekering
Vergelijk overlijdensrisico

Premies zijn berekend met de geboortedatum 1-1-1991, gelijkblijvende ORV en een periode van 20 jaar.
De top 3 is op basis van meest gekozen overlijdensrisicoverzekeringen (afgelopen 30 dagen) op Ikvergelijkonline.nl en is geen advies.
Update: maandag 01 maart 2021

Overlijdensrisicoverzekeraars in Nederland

Nederland kent een aantal verzekeraars die overlijdensrisicoverzekeringen aanbieden. Dit zijn de 8 grootste verzekeraars:

Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering sluit je af om de kosten van jouw uitvaart te kunnen financieren. Een overlijdensrisicoverzekering is bedoeld om het wegvallende inkomen op te vangen. Het uitgekeerde bedrag is vaak veel hoger dan bij een uitvaartverzekering.

Een uitvaartverzekering keert altijd uit terwijl een ORV alleen uitkeert als je komt te overlijden in een vooraf bepaalde periode. Beiden verzekeringen wordt ook wel eens een levensverzekering genoemd.

Bekijk alle levensverzekeringen
Overlijdensrisicoverzekeraars
Tot welke leeftijd kan afsluiten?

Gezondheidsverklaring /medische acceptatie

Aangezien je een verzekering afsluit op jouw leven, wil de verzekeraar altijd het overlijdensrisico bepalen. In de meeste gevallen gebeurt dit via een online vragenlijst over je gezondheid. Wanneer er geen bijzonderheden zijn, is deze vragenlijst voldoende om je te accepteren als nieuwe verzekerde. Soms is het voor de verzekeraar nodig om extra informatie omtrent je gezondheid te verzamelen. Dit kan door middel van een extra vragenlijst of een medische keuring.

Afhankelijk van de gezondheidssituatie en overlijdensrisico kan de verzekeraar beslissen je alleen te accepteren tegen een hogere premie (premieopslag) of andere aanvullende voorwaarden zoals een wachttijd. De verzekeraar heeft ook het recht om op basis van jouw gezondheidssituatie te weigeren als verzekerde.

Hypotheek en een overlijdensrisicoverzekering

Bij het kopen van een huis kan de hypotheekverstrekker het je verplichten om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hiermee heeft deze de zekerheid dat de hypotheek wordt afbetaald ook als je komt te overlijden.

Sinds 2018 is het niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Vraag & antwoord

Het kan zijn dat je aantal vragen hebt over overlijdensrisicoverzekeringen. We hebben daarom een aantal meest gestelde vragen over overlijdensrisicoverzekeringen op een rijtje gezet. Handig toch?

Het afsluiten van meer dan een overlijdensrisicoverzekering is mogelijk. Wel kan het zijn dat de verzekeraar om uitleg vraagt. Zo wil deze natuurlijk weten waarom u meerdere overlijdensrisicoverzekeringen wilt afsluiten. Als u twee ORV’s wilt afsluiten, kan het zijn dat de verzekeraar een medisch onderzoek eist. Dit is het geval als het totaal verzekerde bedrag van de verzekeringen erg hoog is. Aan de hand van het onderzoek beslist de verzekeraar of u twee verzekeringen kunt afsluiten. De verzekeraar wil namelijk het risico verkleinen dat u vroegtijdig overlijdt door ziekte of een slechte gezondheid.

Meer informatie

Woont u in het buitenland en wilt u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Dan is dit niet altijd mogelijk. Er zijn verzekeraars die een aanvraag voor een overlijdensrisicoverzekering afwijzen. Dit heeft verschillende redenen. Ook al is het wat lastiger om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als u in het buitenland woont, toch is het niet onmogelijk.

Meer informatie

Elke verzekeraar hanteert een leeftijdsgrens voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. De leeftijd waarop u een ORV kunt afsluiten, is bij elke verzekeraar verschillend. Echter, bij de meeste verzekeraars ligt deze leeftijdsgrens tussen de 65 en 70 jaar. De hoogte van de premie hangt weer af van het moment waarop u een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Hoe ouder u bent, hoe hoger de premie. Dit is heel logisch, want de kans dat u gedurende de looptijd van de verzekering overlijdt, is een stuk groter als u ouder bent.

Meer informatie

Bent u chronisch ziek en wilt u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, omdat u bijvoorbeeld een huis wilt kopen? Dan is dit vaak moeilijker dan voor iemand die gezond is. Als u een chronische ziekte heeft, zoals diabetes, epilepsie of de ziekte van Crohn, valt u in een hogere risicocategorie. Het aanvragen van de verzekering duurt dan veel langer dan bij een gezonde persoon. Het kan ook zijn dat de verzekeraar u niet als verzekerde accepteert. Als deze u wel accepteert, betaalt u vaak een hogere premie dan een gezonde persoon.

Meer informatie

Wanneer een dierbare overlijdt en de overlijdensrisicoverzekering een bedrag uitkeert, hoeft u hier geen inkomstenbelasting over te betalen. Soms valt de overlijdensrisicoverzekering wel in box 3. Dit is het geval als de verzekeraar een zogeheten ‘premiereserve’ of ‘premiedepot’ hanteert.

Meer informatie

Overlijdensrisicoverzekering kennisbank