Ikvergelijkonline.nlOverlijdensrisicoverzekering
Overlijdensrisicoverzekering2020-11-30T15:17:54+01:00

Overlijdensrisicoverzekering

Vind direct de beste deal


Bekijk de overlijdensrisicoverzekering top 3 van december 2020.
Binnen 5 minuten online afgesloten.
 Financiële zekerheid voor uw nabestaanden
1
Reaal Overlijdensrisicoverzekering 8,1DELA Overlijdensrisicoverzekering
Maandpremie Uitgekeerd bedrag
4,11 100.000,-
Altijd een verzekering die bij je past
Voordeel voor niet-rokers
+ Meer informatie Reaal
Bekijk pakket
2
DELA Overlijdensrisicoverzekering 9,6DELA Overlijdensrisicoverzekering
Maandpremie Uitgekeerd bedrag
4,50 100.000,-
Verzekering te koppelen aan je hypotheek
Extra korting wanneer je niet rookt
+ Meer informatie DELA
Bekijk pakket
3
Centraal Beheer Overlijdensrisicoverzekering 8,5DELA Overlijdensrisicoverzekering
Maandpremie Uitgekeerd bedrag
4,38 100.000,-
Snelle medische acceptatie
Ook verzekerd bij gevaarlijke beroepen
+ Meer informatie Centraal Beheer
Bekijk pakket

Premies zijn berekend met de geboortedatum 1-1-1990, gelijkblijvende ORV en een periode van 20 jaar.
De top 3 is op basis van meest gekozen ORV op ikvergelijkonline.nl en dus geen advies (reclame).
Update: dinsdag 1 december 2020

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Overlijdensrisicoverzekering
Vind direct de beste deal

Bekijk de overlijdensrisicoverzekering top 3 van december 2020.
Binnen 5 minuten online afgesloten.
 100% onafhankelijk & eerlijk.

Overlijdensrisico
verzekering

Top 3 van december 2020.
Binnen 5 minuten afgesloten.
100% onafhankelijk & eerlijk.
1
Reaal Overlijdensrisicoverzekering 8,1DELA Overlijdensrisicoverzekering816 reviews
Maandpremie Uitgekeerd bedrag
4,11 100.000,-
Altijd een verzekering die bij je past
Voordeel voor niet-rokers
+ Meer informatie Reaal
Bekijk pakket
2
DELA Overlijdensrisicoverzekering 9,6DELA Overlijdensrisicoverzekering3.247 reviews
Maandpremie Uitgekeerd bedrag
4,50 100.000,-
Verzekering te koppelen aan je hypotheek
Extra korting wanneer je niet rookt
+ Meer informatie DELA
Bekijk pakket
3
Centraal Beheer Overlijdensrisicoverzekering 8,5DELA Overlijdensrisicoverzekering130 reviews
Maandpremie Uitgekeerd bedrag
4,38 100.000,-
Snelle medische acceptatie
Ook verzekerd bij gevaarlijke beroepen
+ Meer informatie Centraal Beheer
Bekijk pakket

Premies zijn berekend met de geboortedatum 1-1-1990, gelijkblijvende ORV en een periode van 20 jaar. De top 3 is op basis van meest gekozen op ikvergelijkonline.nl en dus geen advies (reclame). Update: dinsdag 1 december 2020

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Vergelijk alle overlijdensrisicoverzekeraars

Vergelijk alle verzekeraars

DELA Overlijdensrisicoverzekering Reaal Overlijdensrisicoverzekering Centraal Beheer Overlijdensrisicoverzekering FBTO Overlijdensrisicoverzekering Zwitserleven Overlijdensrisicoverzekering Allianz Overlijdensrisicoverzekering Nationale Nederlanden Overlijdensrisicoverzekering ASR Overlijdensrisicoverzekering

DELA Overlijdensrisicoverzekering Reaal Overlijdensrisicoverzekering Centraal Beheer Overlijdensrisicoverzekering FBTO Overlijdensrisicoverzekering Zwitserleven Overlijdensrisicoverzekering
Allianz Overlijdensrisicoverzekering Nationale Nederlanden Overlijdensrisicoverzekering ASR Overlijdensrisicoverzekering

Wat is een overlijdensrisicoverzekering (orv)?

Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die een geldbedrag uitkeert wanneer je komt te overlijden. Met deze geldsom kunnen de nabestaanden de hypotheek aflossen, de vaste lasten betalen of een ander doel vervullen dat je voor ogen hebt. Met het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering neemt je de nabestaanden de financiële zorgen die kunnen ontstaan door jouw overlijden uit handen. Ook zonder je inkomen kunnen zij op dezelfde manier verder leven en zijn zij bijvoorbeeld niet genoodzaakt om te verhuizen.

Wanneer sluit ik een overlijdensrisicoverzekering af?

Het is verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten wanneer jouw nabestaanden in financiële problemen kunnen komen wanneer je inkomen wegvalt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de hypotheek geheel of gedeeltelijk is afgestemd op jouw inkomen. Of wanneer zonder jouw inkomen het lastig wordt om de vaste lasten, de zorgkosten, de kosten van de kinderopvang of de studie van uw kinderen te betalen.

Doelen bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering
Je wilt je inkomen waarborgen
Je wilt de hypotheek (gedeeltelijk) aflossen
Je wilt de vaste lasten financieren
Je wilt de alimentatie waarborgen
Je wilt de studie van jouw kind(eren) financieren
Overlijdensrisicoverzekering
Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Verschil overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering

Veel mensen denken dat een overlijdensrisicoverzekering hetzelfde is als een uitvaartverzekering. Dit is echter niet het geval, er zijn een aantal duidelijke verschillen tussen deze twee verzekeringen.

Een uitvaartverzekering sluit u af om de kosten van jouw uitvaart te kunnen financieren. Een overlijdensrisicoverzekering is bedoeld om je wegvallende inkomen op te vangen. Het verzekeringsbedrag is vaak veel lager dan de dekking van een overlijdensrisicoverzekering. Bij de meeste uitvaartverzekeringen bouwt je een kapitaal op, dit is bij een overlijdensrisicoverzekering meestal niet het geval. Een uitvaartverzekering keert altijd uit, ook wanneer de premielooptijd verstreken is. De verzekering is namelijk je leven lang geldig. Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering en wordt ook wel een risicoverzekering of een nabestaandenverzekering genoemd.

Hoogte verzekerd bedrag en de looptijd

De hoogte van het verzekeringsbedrag kunt u in de meeste gevallen zelf bepalen en is afhankelijk van het doel dat u voor ogen heeft. De meeste verzekeraars werken met een minimaal en een maximaal verzekeringsbedrag. Het verzekeringsbedrag kan 5.000 tot 10 miljoen euro omvatten.

De looptijd van de overlijdensrisicoverzekering kunt u ook zelf bepalen. In veel gevallen wordt de looptijd van de verzekering afgestemd op de looptijd van de hypotheek. Verzekeraars werken met een minimale en maximale looptijd. Afhankelijk van de verzekeraar kan de looptijd 1 tot 50 jaar omvatten. Uw leeftijd op het moment van afsluiten is van invloed op de looptijd. Bij veel verzekeraars heeft u op latere leeftijd beperkte mogelijkheden. De looptijd van de verzekering eindigt uiterlijk in het jaar dat u 75 wordt, uitzonderingen daargelaten.

Welke soorten overlijdensrisicoverzekeringen zijn er?

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kan je kiezen tussen drie verzekeringsvormen. Je hebt de keuze tussen een gelijkblijvende en een dalende verzekeringsvorm. Welke vorm je kiest is afhankelijk van het doel dat je voor ogen heeft. De verzekering kan in de meeste gevallen volledig worden afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Gelijkblijvende

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering wordt gekenmerkt door het verzekeringsbedrag dat gedurende de looptijd van de verzekering gelijk blijft. Uw nabestaanden krijgen dus gegarandeerd het door u bepaalde bedrag uitgekeerd. Dit bedrag wijzigt niet tijdens de looptijd. U kiest voor deze verzekeringsvorm wanneer het bedrag dat u nodig heeft om uw nabestaanden bepaalde financiële zorgen te ontnemen niet afneemt tijdens de looptijd.

Voordelen
Vast verzekeringsbedrag
Goed af te stemmen op een aflossingsvrije hypotheek
Nadelen
Relatief hoge premie

Lineair dalend

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Neemt het bedrag dat u nodig heeft om uw nabestaanden te beschermen tegen het wegvallen van uw inkomen gedurende de looptijd af? Dan kunt u kiezen voor een dalende verzekeringsvorm. Bij de lineair dalende overlijdensrisicoverzekering neemt het verzekeringsbedrag iedere maand of ieder jaar met gelijke bedragen af. Deze verzekeringsvorm wordt ook wel een evenredig dalende verzekering genoemd.

Voordelen
Lage premie
Goed af te stemmen op lineaire hypotheek
Premielooptijd vaak korter dan looptijd verzekering
Nadelen
Verzekeringsbedrag neemt af tot 0 euro
Niet gunstig bij aflossingsvrije hypotheek

Annuïtair dalend

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

De annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering wordt in de meeste gevallen afgestemd op de annuïtaire hypotheek. Bij deze verzekeringsvorm neemt het verzekeringsbedrag maandelijks of jaarlijks met hetzelfde percentage af als de hypotheekschuld. In het begin daalt het verzekeringsbedrag ligt, maar gedurende de looptijd neemt dit tempo toe. De premie zit qua hoogte tussen de dalende overlijdensrisicoverzekering en de gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering in.

Voordelen
Relatief lage premie
Goed af te stemmen op annuïtaire hypotheek
Premielooptijd vaak korter dan looptijd verzekering
Nadelen
Verzekeringsbedrag neemt af tot 0 euro
Niet gunstig bij aflossingsvrije hypotheek
Uitvaartverzekering afsluiten

Gezondheidsverklaring /medische acceptatie

Aangezien u een verzekering afsluit op uw leven, wil de verzekeraar altijd uw overlijdensrisico bepalen. In de meeste gevallen gebeurt dit via een online vragenlijst over uw gezondheid. Wanneer er geen bijzonderheden zijn, is deze vragenlijst voldoende om u te accepteren als nieuwe verzekerde. Soms is het voor de verzekeraar nodig om extra informatie omtrent uw gezondheid te verzamelen. Dit kan door middel van een extra vragenlijst of een medische keuring. Afhankelijk van uw gezondheidssituatie en overlijdensrisico kan de verzekeraar beslissen u alleen te accepteren tegen een hogere premie (premieopslag) of andere aanvullende voorwaarden zoals een wachttijd. De verzekeraar heeft ook het recht om u op basis van uw gezondheidssituatie te weigeren als verzekerde.

Hypotheek en een overlijdensrisicoverzekering

Wilt u een hypotheek afsluiten, omdat u een huis gaat kopen? Dan kan de hypotheekverstrekker het u verplichten om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hiermee heeft deze de zekerheid dat de hypotheek ook wordt afbetaald als u overlijdt. De verzekering wordt dan aan de hypotheekverstrekker verpand, zodat de hypotheek (deels) wordt afbetaald.

Sinds 2018 is het niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als u een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ook al is het niet langer meer verplicht, toch zijn er nog veel hypotheekverstrekkers die dit wel eisen. Bovendien is het vaak ook slimmer om u wel te verzekeren.

Welke overlijdensrisicoverzekeraars zijn er in Nederland?

Nederland kent een groot aantal verzekeraars die overlijdensrisicoverzekeringen aanbieden. Alle verzekeraars die wij aan je voorstellen zijn betrouwbare verzekeraars die kwalitatief goede overlijdensrisicoverzekeringen aanbieden tegen een scherpe premie.

DELA Overlijdensrisicoverzekering
Deel Elkanders Lasten (DELA) begon in 1937 als begrafenisvereniging in Eindhoven. Nu is DELA één van de grootste uitvaartverzekeraars van Nederland. DELA is een coöperatie zonder winstoogmerk met een uitvaartverzorgingstak en een verzekeringstak. Zij biedt naast een uitvaartverzekering ook een overlijdensrisicoverzekering aan. DELA mag zich daarom met recht een specialist in levensverzekeringen en uitvaarten noemen. Het motto van DELA is ‘Voor elkaar’.
Reaal Overlijdensrisicoverzekering
Reaal is een solide verzekeringsmaatschappij met ruim honderd jaar ervaring. Reaal is één van de merknamen van de verzekeringsmaatschappij VIVAT. Zij profileert zich als een transparante verzekeraar waarbij de consument centraal staat. Reaal biedt drie verschillende overlijdensrisicoverzekeringen aan zodat er voor iedereen een passende verzekering beschikbaar is.
Centraal Beheer Overlijdensrisicoverzekering
Centraal Beheer is een verzekeringsmaatschappij die in het begin van de 20e eeuw werd opgericht in Amsterdam. Centraal Beheer is een onderdeel van Achmea. De verzekeraar heeft verschillende particuliere en zakelijke verzekeringen in de portefeuille. Daarnaast biedt zij tal van andere financiële producten aan. Centraal Beheer profileert zich anno nu als een no nonsense financiële dienstverlener.
Zwitserleven Overlijdensrisicoverzekering
Verzekeringsmaatschappij Zwitserleven werd aan het begin van de 20e eeuw opgericht in Amsterdam. Net als Reaal is Zwitserleven een merknaam van VIVAT. Wie de naam Zwitserleven hoort, denkt direct aan ‘het Zwitserleven Gevoel’ dat gelijk staat aan een goed leven. De verzekeraar wil een financieel onbezorgde toekomst mogelijk maken waardoor men ook op latere leeftijd van het leven kan genieten.
FBTO Overlijdensrisicoverzekering
De Friese Boeren en Tuinders Onderlinge (FBTO) werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw in Friesland opgericht. FBTO is een onderdeel van Achmea en mag zich tot één van de grootste verzekeraars van Nederland rekenen. De consument heeft een grote mate van keuzevrijheid bij het bepalen van verschillende onderdelen van de verzekering. Het motto luidt dan ook: ‘Jij kiest. FBTO’.
Allianz Overlijdensrisicoverzekering
De van oorsprong Duitse verzekeringsmaatschappij Allianz is sinds 2003 ook in Nederland gevestigd. Het moederbedrijf van Allianz Nederland is de Allianz Group. Allianz biedt een groot aantal verzekeringen en andere financiële producten aan. De Allianz Group mag zich één van de grootste verzekeringsmaatschappijen ter wereld noemen.
ASR Overlijdensrisicoverzekering
Nationale Nederlanden is een financiële dienstverlener met meer dan 100 jaar ervaring. Nationale Nederlanden biedt verzekeringen, pensioenen en bancaire producten aan particuliere en zakelijke klanten. Als onderdeel van de beursgenoteerde NN Group is de verzekeraar en vermogensbeheerder actief in 18 landen.
ASR Overlijdensrisicoverzekering
ASR Verzekeringen is een onderdeel van ASR Nederland, één van de grootste verzekeringsmaatschappijen van ons land. ASR Verzekeringen biedt verschillende verzekeringen aan voor de particuliere en zakelijke markt. ASR wil haar taken als verzekeraar terugbrengen naar de kern van het verzekeren: de ander helpen door te doen.

Kennisbank

Het kan zijn dat je aantal vragen hebt over overlijdensrisicoverzekeringen. We hebben daarom een aantal meest gestelde vragen over overlijdenrisicoverzekeringen op een rijtje gezet.

Het afsluiten van meer dan een overlijdensrisicoverzekering is mogelijk. Wel kan het zijn dat de verzekeraar om uitleg vraagt. Zo wil deze natuurlijk weten waarom u meerdere overlijdensrisicoverzekeringen wilt afsluiten. Als u twee ORV’s wilt afsluiten, kan het zijn dat de verzekeraar een medisch onderzoek eist. Dit is het geval als het totaal verzekerde bedrag van de verzekeringen erg hoog is. Aan de hand van het onderzoek beslist de verzekeraar of u twee verzekeringen kunt afsluiten. De verzekeraar wil namelijk het risico verkleinen dat u vroegtijdig overlijdt door ziekte of een slechte gezondheid.

Meer informatie

Woont u in het buitenland en wilt u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Dan is dit niet altijd mogelijk. Er zijn verzekeraars die een aanvraag voor een overlijdensrisicoverzekering afwijzen. Dit heeft verschillende redenen. Ook al is het wat lastiger om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als u in het buitenland woont, toch is het niet onmogelijk.

Meer informatie

Elke verzekeraar hanteert een leeftijdsgrens voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. De leeftijd waarop u een ORV kunt afsluiten, is bij elke verzekeraar verschillend. Echter, bij de meeste verzekeraars ligt deze leeftijdsgrens tussen de 65 en 70 jaar. De hoogte van de premie hangt weer af van het moment waarop u een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Hoe ouder u bent, hoe hoger de premie. Dit is heel logisch, want de kans dat u gedurende de looptijd van de verzekering overlijdt, is een stuk groter als u ouder bent.

Meer informatie

Bent u chronisch ziek en wilt u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, omdat u bijvoorbeeld een huis wilt kopen? Dan is dit vaak moeilijker dan voor iemand die gezond is. Als u een chronische ziekte heeft, zoals diabetes, epilepsie of de ziekte van Crohn, valt u in een hogere risicocategorie. Het aanvragen van de verzekering duurt dan veel langer dan bij een gezonde persoon. Het kan ook zijn dat de verzekeraar u niet als verzekerde accepteert. Als deze u wel accepteert, betaalt u vaak een hogere premie dan een gezonde persoon.

Meer informatie

Wanneer een dierbare overlijdt en de overlijdensrisicoverzekering een bedrag uitkeert, hoeft u hier geen inkomstenbelasting over te betalen. Soms valt de overlijdensrisicoverzekering wel in box 3. Dit is het geval als de verzekeraar een zogeheten ‘premiereserve’ of ‘premiedepot’ hanteert.

Meer informatie

Kennisbank

Direct naar

Het laatste nieuws

Overlijdensrisicoverzekering

Verzekeraars

Het laatste nieuws