Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat je nabestaanden niet in de financiële problemen komen als je komt te overlijden. Vergelijk eenvoudig de populairste overlijdensrisicoverzekeringen op voorwaarden en premies overzichtelijk naast elkaar.

Bekijk de overlijdensrisicoverzekering top 4.
100% onafhankelijk en eerlijk.
 In 5 minuten afsluiten.
Reaal Overlijdensrisicoverzekering

Premie per maand
6,93

Beoordeling voor Reaal8,1 uit 637 beoordelingen

Totaal € 100.000,-

Looptijd verzekering
25 jaar

Verzekeringsvorm
Gelijkblijvend

Eenmalige kosten
€ 75,-

Centraal Beheer Overlijdensrisicoverzekering

Gemiddelde premie p/m
7,07

Beoordeling voor Centraal Beheer8,4 uit 462 beoordelingen

Totaal € 100.000,-

Looptijd verzekering
25 jaar

Verzekeringsvorm
Gelijkblijvend

Eenmalige kosten
€ 69,-

DELA Overlijdensrisicoverzekering

Premie per maand 
7,49

Beoordeling voor DELA9,6 uit 1.014 beoordelingen

Totaal € 100.000,-

Looptijd verzekering
25 jaar

Verzekeringsvorm
Gelijkblijvend

Distributie kosten
€ 9,50

FBTO Overlijdensrisicoverzekering

Gemiddelde premie p/m
12,15

Beoordeling voor Centraal Beheer8,4 uit 462 beoordelingen

Totaal € 100.000,-

Looptijd verzekering
25 jaar

Verzekeringsvorm
Gelijkblijvend

Eenmalige kosten
€ 69,-

Premies zijn gebaseerd op een niet rokende persoon van 35 jaar (25 maart 1985).
De top 4 is op basis van meest gekozen en dus geen advies (reclame).

Update: Maandag 3 augustus 2020

Overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisico-
verzekering


Bespaar tot € 158,- p/j op je verzekering.
100% onafhankelijk en eerlijk vergelijken.
 Binnen 5 minuten zonder zorgen afsluiten.
1
DELA Overlijdensrisicoverzekering8,1Reaal Overlijdensrisicoverzekering345 beoordelingen
Premie per maand
6,93
Totale waarde
€ 100.000,-
✓ Iedere maand dezelfde scherpe premie.
✓ Voordeel voor niet-rokers
+ Meer informatie Reaal
2
DELA Overlijdensrisicoverzekering8,4DELA Overlijdensrisicoverzekering636 beoordelingen
Premie per maand
7,07
Totale waarde
€ 100.000,-
✓ Je kiest wat bij jouw leven past
✓ Extra korting wanneer je niet rookt
+ Meer informatie Centraal Beheer
3
DELA Overlijdensrisicoverzekering9,6DELA Overlijdensrisicoverzekering1.014 beoordelingen
Premie per maand
7,49
Totale waarde
€ 100.000,-
✓ Direct voor je hypotheek af te sluiten
✓ Extra korting wanneer je niet rookt
+ Meer informatie DELA

Premies zijn gebaseerd op een niet rokende persoon van 35 jaar. De top 3 is op basis van meest gekozen en dus geen advies (reclame).
Update: Maandag 3 augustus 2020

Wat is een overlijdensrisicoverzekering (ORV)?

Met een overlijdensrisicoverzekering bescherm je jouw nabestaanden tegen de financiële gevolgen van jouw overlijden. Het kan immers moeilijk worden om de vaste lasten te betalen wanneer jouw inkomen door overlijden wegvalt. Of je wil er zeker van zijn dat je kinderen voldoende kapitaal hebben om te kunnen studeren. Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat deze zaken goed geregeld zijn en dat is wel zo prettig. Zowel voor jou als voor jouw nabestaanden.

De voor- en nadelen van een overlijdensrisicoverzekering

Voordelen

Een overlijdensrisicoverzekering neemt de financiële zorgen bij jouw nabestaanden uit handen. Dat is dan ook direct het grootste voordeel van een overlijdensrisicoverzekering. Je hoeft niet bang te zijn dat je partner en/of de kinderen moeten verhuizen omdat de hypotheek niet meer betaald kan worden: met de uitgekeerde geldsom kan de hypotheek geheel of gedeeltelijk worden afgelost.

Voordeel:

Geen financiële zorgen voor de nabestaanden
Relatief lage premie
Kosten van de hypotheek kunnen worden vergoed.

Nadelen

Iedere verzekering kent echter ook nadelen. Zo is het voor ouderen en chronisch zieken erg moeilijk om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.  Een ander nadeel van deze verzekering is dat deze alleen uitkeert wanneer je binnen de looptijd komt te overlijden. Wanneer je na de looptijd overlijdt, wordt er niets uitgekeerd.

Nadelen:

Alleen uitkering bij overlijden tijdens de looptijd

Overlijdensrisicoverzekeraars in Nederland

Reaal OverlijdensrisicoverzekeringReaal is één van de merknamen van de verzekeringsmaatschappij VIVAT. Reaal kan bouwen op meer dan 100 jaar ervaring in de Nederlandse verzekeringsbranche. Zij wil het voor consumenten met ieder budget mogelijk maken om een kwalitatief goede overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. De verzekeraar biedt transparante verzekeringen aan waarbij de consument een grote mate van keuzevrijheid heeft. Je kunt bij Reaal drie verschillende overlijdensrisicoverzekeringen afsluiten: de ORV Start, de ORV Plus en de ORV Senior. Deze overlijdensrisicoverzekeringen zijn afgestemd op de verschillende fases in het leven waarop het relevant is om een ORV af te sluiten.
DELA OverlijdensrisicoverzekeringIn 1937 werd in Eindhoven Deel Elkanders Lasten (DELA) opgericht als begrafenisvereniging. Sindsdien is DELA uitgegroeid tot één van de grootste uitvaartverzekeraars van Nederland en België. DELA heeft zich van een begrafenisvereniging ontwikkeld tot een coöperatie zonder winstoogmerk en bestaat uit een uitvaartverzekerings- en een uitvaartverzorgingstak. DELA beheert ook crematoria en uitvaartcentra. Naast de bekende uitvaartverzekering is het ook mogelijk om bij DELA een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten: het DELA LeefdoorPlan. DELA wordt gezien als de specialist in levensverzekeringen en uitvaarten. De uitvaartorganisatie streeft ernaar consumenten te helpen zowel voor, tijdens als na de uitvaart. Het motto van DELA is ‘Voor elkaar’.
Reaal OverlijdensrisicoverzekeringCentraal Beheer werd aan het begin van de vorige eeuw opgericht in Amsterdam. Inmiddels is de verzekeringsmaatschappij verhuisd naar Apeldoorn en maakt zij deel uit van het Achmea-concern. Zowel particuliere als zakelijke klanten kunnen bij Centraal Beheer terecht voor verzekeringen en tal van andere financiële producten. De meeste mensen kennen Centraal Beheer van de slogan ‘Even Apeldoorn bellen’ waarmee de verzekeraar landelijke bekendheid verwierf. Tegenwoordig profileert de verzekeraar zich als een no nonsense financiële dienstverlener met het motto ‘Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?’ Centraal Beheer biedt één overlijdensrisicoverzekering waarmee je jouw nabestaanden kunt behoeden voor de financiële gevolgen van jouw overlijden.
FBTO OverlijdensrisicoverzekeringIn de jaren vijftig richtte de boerengemeenschap de Friese Boeren en Tuinders Onderlinge (FBTO) op om onderling de financiële gevolgen van een brand te kunnen ondervangen. Inmiddels is FBTO uitgegroeid tot één van de grootste verzekeraars van Nederlandse oorsprong. FBTO valt onder het Achmea-concern en het hoofdkantoor is gevestigd in Leeuwarden. Bij deze verzekeraar heb je als consument een grote mate van keuzevrijheid. Zo heb je ook bij het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering in grote mate de regie in handen. Het motto van FBTO luidt: ‘Jij kiest. FBTO’.
Zwitserleven OverlijdensrisicoverzekeringAan het begin van de 20e eeuw werd de verzekeringsmaatschappij Zwitserleven opgericht in Amsterdam. Inmiddels is Zwitserleven als merknaam opgenomen in de overkoepelende verzekeringsmaatschappij VIVAT. De naam Zwitserleven wordt door veel consumenten direct in verband gebracht met ‘het Zwitserleven Gevoel’. De verzekeraar wil het voor iedereen mogelijk maken om te genieten van het leven, ook op latere leeftijd. Dit doet zij door een gezonde financiële toekomst door middel van verzekeringen te waarborgen. Zwitserleven biedt een overlijdensrisicoverzekering waarmee je jouw nabestaanden kunt verzekeren tegen de financiële gevolgen van jouw overlijden.

Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering?

Mensen verwarren vaak een overlijdensrisicoverzekering met een uitvaartverzekering terwijl er toch een aantal duidelijke verschillen zijn. Zo keert een uitvaartverzekering altijd uit bij overlijden, ook wanneer de premielooptijd verstreken is. Daarnaast kun je de uitkering van de uitvaartverzekering alleen besteden aan de uitvaart, er is vaak onvoldoende kapitaal aanwezig om andere kosten te financieren. Vaak laat de uitvaartverzekering ook niet toe dat het geld aan andere zaken dan de uitvaart wordt besteed. Het verzekeringsbedrag is vaak vele malen lager dan bij een overlijdensrisicoverzekering. De premie is in de meeste gevallen echter ook lager.

Verschil met een uitvaartverzekering

 • Uitvaartverzekering keert altijd uit
 • Uitvaartverzekering kent lager verzekeringsbedrag
 • De premie van een uitvaartverzekering is lager
 • Het verzekeringsgeld is bij een uitvaartverzekering niet vrij te besteden
 • Bij een uitvaartverzekering bouw je kapitaal op

Welke verzekeringsvormen zijn er?

Gelijkblijvende

Gelijkblijvende ORV

Bij deze verzekeringsvorm krijgen je nabestaanden altijd hetzelfde bedrag uitgekeerd wanneer je komt te overlijden. Het verzekeringsbedrag daalt niet zoals bij de andere twee verzekeringsvormen gedurende de looptijd. De premie van een gelijke overlijdensrisicoverzekering ligt over het algemeen hoger dan de premiebetaling bij andere vormen. Afhankelijk van de verzekeraar kan deze premie gedurende de looptijd verder stijgen.

Kenmerken

Vast verzekeringsbedrag
Relatief hoge premie
Af te stemmen op aflossingsvrije hypotheek

Lineair dalende

Lineair dalende ORV

Het verzekeringsbedrag daalt bij een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering met een vast bedrag per maand. Het verzekeringsbedrag daalt daarmee in een fors, maar constant tempo. De premie blijft afhankelijk van de verzekeraar gedurende de hele looptijd gelijk. De verzekeringsvorm wordt vaak gecombineerd met en afgestemd op een lineair dalende hypotheek.

Kenmerken

Bedrag daalt tijdens looptijd
Relatief lage premie
Af te stemmen op lineaire hypotheek

Annuïtair dalende

Annuïtair dalende ORV

Net als bij een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering daalt het verzekeringsbedrag maandelijks. De daling omvat echter een vast percentage van het resterende verzekeringsbedrag, waardoor de daling langzaam begint, maar steeds sneller gaat. Deze verzekeringsvorm wordt vaak gecombineerd met een annuïtair dalende hypotheek waarbij de hypotheekschuld in hetzelfde tempo wordt afgelost. De premie blijft meestal gedurende de looptijd gelijk, maar kan ook dalen naarmate het verzekeringsbedrag daalt.

Kenmerken

Bedrag daalt tijdens looptijd
Relatief lage premie
Af te stemmen op annuïtaire hypotheek

Wanneer heb ik een overlijdensrisicoverzekering nodig?

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je af om je nabestaanden te beschermen. Je zorgt ervoor dat ze in hetzelfde huis kunnen blijven wonen, dat de vaste lasten betaald kunnen worden en dat het leven in financieel opzicht zo normaal mogelijk door kan gaan. De meeste mensen kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering wanneer zij een huis gaan kopen, maar het is ook een verstandige keuze wanneer je een eigen onderneming start, een toekomstig pensioentekort wilt ondervangen, de erfbelasting wilt afdekken of een alimentatie wilt waarborgen. Eigenlijk zijn alle redenen om te voorkomen dat je nabestaanden in financiële moeilijkheden komen door jouw overlijden een goede reden om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

 • Aankoop van een huis
 • Financiering vaste lasten
 • Het starten van een onderneming
 • Het ondervangen van een pensioentekort
 • Het afdekken van de erfbelasting
 • Het waarborgen van de alimentatie

Wat is de hoogte van het verzekerd bedrag en de
looptijd bij een overlijdensrisicoverzekering?

Je bepaalt zelf de hoogte van het verzekeringsbedrag. Je kunt je daarbij laten leiden door het doel dat je met de verzekering voor ogen hebt. Het doel kan voldoende geld zijn om jouw inkomen te vervangen, de vaste lasten te betalen of de studiekosten van de kinderen te financieren. De looptijd kun je ook zelf bepalen. Zo kun je de looptijd afstemmen op de looptijd van de hypotheek, de datum dat je kinderen volwassen worden of het moment waarop je partner de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Vaak hanteren verzekeraars wel een minimale en een maximale looptijd. Deze voorwaarden staan vermeld in de polis.

Een gezondheidsverklaring / medische keuring bij een ORV

Voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering moet je een gezondheidsverklaring invullen. Op basis van jouw antwoorden kan een medische keuring noodzakelijk zijn. De meeste verzekeraars hanteren ook een drempelbedrag waarboven een medische keuring tot de standaardprocedure behoort. Aan de hand van de onderzoeksresultaten volgt er een reactie van de verzekeraar. Deze kan je accepteren, je accepteren onder aanvullende voorwaarden (premieopslag, uitsluitingsclausules et cetera) of weigeren. Sommige verzekeraars bieden een korting op de premie aan wanneer je niet rookt. Een gezonde levensstijl kan dus een voordeel opleveren bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.

Bekijk alle overlijdensrisicoverzekeringen op een rij

Wanneer er een gezinslid komt te overlijden hebben de nabestaande het al moeilijk genoeg. Alle vaste lasten blijven gewoon doorgaan.
Geef ze financiële rust met een overlijdensrisicoverzekering.

1
DELA Uitvaartverzekering
Premie gelijkblijvend
6,93
Premie lineair
5,23
Premie annuїtair
5,87
Verzekerd bedrag
€ 125.000,-
2
DELA Overlijdensrisicoverzekering
Premie gelijkblijvend
7,49
Premie lineair
4,70
Premie annuїtair  
5,36
Verzekerd bedrag
€ 125.000,-
3
Centraal Beheer Overlijdensrisicoverzekering
Premie gelijkblijvend
7,07
Premie lineair
5,45
Premie annuїtair
6,37
Verzekerd bedrag
€ 125.000,-
4
FBTO Overlijdensrisicoverzekering
Premie gelijkblijvend
12,15
Premie lineair
5,42
Premie annuїtair
6,34
Verzekerd bedrag
€ 125.000,-
5
DELA Uitvaartverzekering
Premie gelijkblijvend
8,62
Premie lineair
5,23
Premie annuїtair
5,87
Verzekerd bedrag
€ 125.000,-

Premies zijn gebaseerd op een niet rokende persoon van 35 jaar. De top 5 is op basis van meest gekozen en dus geen advies (reclame).
Update: Maandag 3 augustus 2020

Bekijk alle overlijdensrisico-
verzekeringen op een rij

Wanneer er een gezinslid komt te overlijden hebben de nabestaande het al moeilijk genoeg. Alle vaste lasten blijven gewoon doorgaan. Geef ze financiële rust met een overlijdensrisicoverzekering.

1
DELA Overlijdensrisicoverzekering8,1Reaal Overlijdensrisicoverzekering345 beoordelingen
Premie per maand
6,93
Totale waarde
€ 125.000,-
✓ Iedere maand dezelfde scherpe premie.
✓ Voordeel voor niet-rokers
+ Meer informatie Reaal
2
DELA Overlijdensrisicoverzekering9,6DELA Overlijdensrisicoverzekering1.014 beoordelingen
Premie per maand
7,49
Totale waarde
€ 125.000,-
✓ Direct voor je hypotheek af te sluiten
✓ Extra korting wanneer je niet rookt
+ Meer informatie DELA
3
DELA Overlijdensrisicoverzekering8,4DELA Overlijdensrisicoverzekering636 beoordelingen
Premie per maand
7,
Totale waarde
€ 125.000,-
✓ Je kiest wat bij jouw leven past
✓ Extra korting wanneer je niet rookt
+ Meer informatie Centraal Beheer
4
FBTO Overlijdensrisicoverzekering8,4DELA Overlijdensrisicoverzekering636 beoordelingen
Premie per maand
12,
Totale waarde
€ 125.000,-
✓ Regel je verzekering snel en makkelijk
✓ Extra korting wanneer je niet rookt
+ Meer informatie FBTO
5
FBTO Overlijdensrisicoverzekering7.0DELA Overlijdensrisicoverzekering123 beoordelingen
Premie per maand
8,
Totale waarde
€ 125.000,-
✓ Direct zekerheid vanaf de aanvraag
✓ Extra korting wanneer je niet rookt
+ Meer informatie Zwitserleven

Premies zijn gebaseerd op een niet rokende persoon van 35 jaar. De top 5 is op basis van meest gekozen en dus geen advies (reclame).
Update: Maandag 3 augustus 2020

Eerst even voorstellen…

Wie zijn wij?

Bij Ikvergelijkonline.nl willen graag dat iedereen zo min mogelijk betaalt voor de vaste lasten. Het is onze passie geworden om dit voor iedereen voor elkaar te krijgen!

Hoe wordt er vergeleken?

Via Ikvergelijkonline.nl vergelijk je zelf eenvoudig het grootste aanbod producten. Zo weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt en bespaar je super simpel!

Hoe verdienen wij?

Wanneer je een product afsluit via Ikvergelijkonline.nl, krijgen wij een vergoeding van de aanbieder op het moment je wordt geaccepteerd. Dat is wel zo eerlijk!