Overlijdensrisico-
verzekering

Overlijdensrisico-
verzekering.

Snel en eenvoudig een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Vergelijk en sluit direct af, want zekerheid financiële is belangrijk. En al sta je er niet dagelijks bij stil: ook bij overlijden wil je zekerheid. Vooral voor je nabestaanden.

Vergelijk de top 3 van 2023
Eenvoudig in 3 minuten geregeld.
Nabestaanden financiële zekerheid.

Monuta Uitvaartverzekering
8,5
DELA Uitvaartverzekering
312 beoordelingen
Premie (20 jaar) Uitgekeerd bedrag
4,05 100.000,-
Andere looptijd? Ander bedrag?
Eenmalige afsluitkosten: € 69,-
Vanaf € 1,30 per maand
Snelle medische acceptatie
+ Meer informatie Centraal Beheer
Meest gekozen
Monuta Uitvaartverzekering
8,5
DELA Uitvaartverzekering
312 beoordelingen
Premie (20 jaar) Uitgekeerd bedrag
4,05 100.000,-
Andere looptijd? Ander bedrag?
Eenmalige afsluitkosten: € 69,-
Vanaf € 1,30 per maand
Snelle medische acceptatie
+ Meer informatie Centraal Beheer

Breng het doel en het benodigde bedrag daar voor in kaart.

Vergelijk 8 overlijdensrisicoverzekeraars en sluit de goedkoopste verzekering af.

Alles is geregeld en je geeft je nabestaanden financiële rust. Wel zo prettig.

Author: Ties van Beusekom , verzekeringsexpert • Update: 01 december 2023

Wat is een overlijdensrisicoverzekering (orv)?

Als je overlijdt heeft dat niet alleen emotionele consequenties. Misschien ben je kostwinner of bezit je (met een partner) een huis. Hen zadel je liever niet op met financiële onzekerheid. Met een overlijdensrisicoverzekering, dek je dat risico af. Bij je overlijden keert deze ORV een bedrag uit, waarmee je nabestaanden niet met financiële zorgen achterblijven. Er worden verschillende termen voor gebruikt. Zo noemt men dit ook wel een levensverzekering.

5.825 mensen hebben in 2020 overlijdensrisicoverzekeringen vergeleken en de goedkoopste gevonden.

Wanneer sluit ik een orv af?

Je sluit deze af als je zekerheid wil. Als je nabestaanden bij jouw overlijden niet voldoende financieel zelfstandig zijn, sluit je zo’n verzekering af. De exacte redenen verschillen natuurlijk per situatie. Hier noemen we er een aantal:

Afsluiten wanneer:

Waarborgen inkomen van nabestaanden.
Woning behouden voor je nabestaanden.
Je eventuele schulden aflossen.
Alimentatie blijven betalen.
Studie van je kinderen bekostigen.

Afsluiten wanneer:

Waarborgen inkomen van nabestaanden.
Woning behouden voor je nabestaanden.
Je eventuele schulden aflossen.
Alimentatie blijven betalen.
Studie van je kinderen bekostigen.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering (orv)?
Wat is een overlijdensrisicoverzekering (orv)?

Overlijdensrisicoverzekering overstappen?

Overstappen van overlijdensrisicoverzekering kan, maar heeft wel wat praktische gevolgen. Dit omdat je deze verzekering vaak koppelt aan je hypotheek. In dit geval moet ook de bank akkoord gaan met de overstap. Overstappen is soms wel gunstig. Voor de ene ORV betaal je immers veel minder dan voor de andere. Om te bepalen of het zinvol is om over te stappen kun je overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken.

Is overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Nee. In principe is er geen verplichting om deze verzekering af te sluiten. Wel kan het een voorwaarde zijn bij een hypotheek. Hiermee krijgt de bank zekerheid over terugbetaling. Ook als jij er niet meer bent. Voor je nabestaanden heeft dit als voordeel dat zij waarschijnlijk in het huis kunnen blijven wonen. Voor jou is het dus ook prettig om een overlijdensverzekering af te sluiten als je een huis koopt.

Niet elke hypotheekverstrekker stelt deze eis. Ook is het sinds 2018 niet meer verplicht bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Hoe werkt een ORV?

Met een overlijdensrisicoverzekering is iets bijzonders aan de hand. Als je deze langer hebt, ga je hem ook minder nodig hebben. Als je ouder bent, zijn de financiële gevolgen van je overlijden namelijk kleiner. Je kinderen zijn dan bijvoorbeeld zelfstandig. Wellicht heeft je partner al recht op pensioen. Allemaal zaken die zorgen dat je later minder geld nodig hebt. Daarom zijn er verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen. Zo kies je zelf hoeveel je nabestaanden ontvangen, tijdens de looptijd van de ORV.

Gelijkblijvend

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Bij deze verzekering verandert de uitkering niet. Deze blijft hetzelfde gedurende de looptijd. Als je later overlijdt, ontvangen je nabestaanden net zoveel als wanneer je vroeg overlijdt.

Vast verzekeringsbedrag
Past goed bij een aflossingsvrije hypotheek
Relatief hoge premie

Lineair dalend

Lineair dalend overlijdensrisicoverzekering

Bij deze verzekering neemt het uit te keren bedrag af. Dat gaat gelijk op met de looptijd van de verzekering. Halverwege de looptijd keert de verzekeraar dus nog maar de helft uit van het beginbedrag. Dit past goed als je verwacht dat je nabestaanden later minder steun nodig hebben.

Past goed bij een lineaire hypotheek
Premielooptijd vaak korter dan verzekering
Verzekeringsbedrag neemt af tot nul
Niet gunstig bij aflossingsvrije hypotheek

Annuïtair dalend

Annuïtair dalend overlijdensrisicoverzekering

Deze verzekering sluit je vaak af bij een annuïtaire hypotheek. Net als bij de lineair dalende verzekering, neemt de uitkering af met de looptijd. Bij deze verzekering gaat dat in het begin heel langzaam en later juist sneller. Dit gaat dan gelijk op met de hypotheekschuld.

Past goed bij een annuïtaire hypotheek
Premielooptijd vaak korter dan verzekering
Verzekeringsbedrag neemt af tot nul
Niet gunstig bij aflossingsvrije hypotheek

Stappenplan overlijdensrisico vergelijken

Wil je weten wat voor jou de beste overlijdensrisicoverzekering (nabestaandenverzekering) is? Loop dan deze zes stappen door. Zo weet je precies waar je op moet letten bij ORV vergelijken. Zo vind je de ORV die het beste bij jouw situatie past, zonder dat je daar te veel voor betaalt.

Stap 1: welk doel heb je?

Natuurlijk bescherm je met een ORV je nabestaanden tegen vervelende financiële gevolgen. Toch heb je vaak een nog specifieker doel voor ogen. Bijvoorbeeld het doel van het geld dat voor hen beschikbaar komt. Denk eens aan de volgende doelen:

 • Inkomen ondervangen
 • Hypotheek (gedeeltelijk) aflossen
 • Vaste lasten betalen
 • Onderneming behouden
 • Pensioentekort ondervangen
 • Erfbelasting afdekken
 • Alimentatie waarborgen
 • Kinderopvang financieren
 • Studie van je kind(eren) financieren

Stap 2: kies een verzekeringsvorm

Op basis van je doel kies je een type overlijdensrisicoverzekering. Je kiest dan uit een van de volgende soorten.

Gelijkblijvende ORV
Vind je het belangrijk dat er een vast bedrag wordt uitgekeerd? De gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering gaat uit van een vaste uitkering. Over de looptijd van de polis blijft het uit te keren bedrag dus exact gelijk. Het moment van overlijden heeft daar geen invloed op. Heb je als doel om een aflossingsvrije hypotheek af te lossen? Daar past deze verzekering goed bij.

Lineair dalende ORV
In veel gevallen is een vast bedrag niet nodig. Dat komt omdat je nabestaanden na enige tijd minder financieel afhankelijk worden. Kinderen gaan studeren en daarna werken, bijvoorbeeld. Deze verzekering houdt daar rekening mee. Het uit te keren bedrag daalt naar het einde van de looptijd in een rechte lijn naar nul. Dat scheelt in de te betalen premie.

Annuïtair dalende ORV
Net als bij de lineair dalende ORV daalt bij deze verzekering het uit te keren bedrag. Het verschil is dat deze dat eerst langzamer en later sneller doet. Deze verzekering past goed bij een annuïtaire hypotheek.

Stap 3: hoogte verzekerd bedrag bepalen

Misschien wel de belangrijkste vraag: welk bedrag keert de verzekeraar uit bij overlijden? Ook dit heeft te maken met je doel. Zorg dat het bedrag past bij je doel. Bij veel verzekeraars is er een minimaal en maximaal bedrag.

Stap 4: premie overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Bijna net zo belangrijk als het uit te keren bedrag is de premie. Hoeveel betaal je per maand? Dit hangt af van je leeftijd, gezondheid en het verzekerde bedrag. Ook de looptijd en het soort verzekering hebben invloed. Het volgende geldt hierbij:

 • Als je ouder bent is de premie hoger
 • Bij gezondheidsproblemen of risico’s betaal je meer
 • Een hogere uitkering betekent een hogere premie
 • Hoe langer de looptijd hoe lager de premie
 • Rook je niet? Dan betaal je minder
 • Gelijkblijvende ORV is relatief duur
 • Lineaire ORV is het voordeligst

De goedkoopste overlijdensrisicoverzekering vind je door ORV vergelijken. Bij ons kies je wat je belangrijk vindt. We zetten dan de goedkoopste verzekeringen voor je op een rij.

Stap 5: bepaal de looptijd

Kies een looptijd die bij je past. Ook hierbij speelt een rol hoe lang je partner of je kinderen nog afhankelijk zijn van jou. Later hebben zij wellicht eigen inkomen. Ook de looptijd van je hypotheek heeft hier invloed op. Een ORV keert alleen uit wanneer je tijdens de looptijd overlijdt.

Verzekeraars bieden verschillende looptijden aan. Een ORV afsluiten kan al voor één jaar. De maximale looptijd is bij sommige verzekeraars zelfs 50 jaar. Dat is ook van je huidige leeftijd afhankelijk. Ergens tussen je 75ste en 80ste levensjaar stop de verzekering meestal automatisch.

Stap 6: voorwaarden vergelijken

Elke risicoverzekering heeft eigen voorwaarden. Deze kun je per ORV vergelijken. Sommige kleine lettertjes hebben grote invloed. Dus het is verstandig de voorwaarden goed te lezen. Denk in ieder geval aan de volgende punten:

Kapitaalopbouw

Wat gebeurt er met je premie als je de verzekering opzegt? Soms blijft het opgebouwde kapitaal beschikbaar. Dit is echter lang niet altijd zo.

Medische acceptatie
Elke verzekeraar mag je weigeren. Dit gebeurt dan meestal op medische gronden. Bij het afsluiten van een ORV vul je een vragenlijst in. Soms vindt er nog extra onderzoek plaats. Als gevolg hiervan betaal je soms meer premie. Soms weigert een verzekeraar zelfs een klant.

Premiekorting of premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid
Sommige verzekeraars bieden een module aan voor arbeidsongeschiktheid. Kun je niet meer werken? Dan betaal je geen of veel minder premie en blijf je toch verzekerd.

Variabele of vaste premie
Bij sommige verzekeringen is de premie over de hele looptijd gelijk. Bij andere loopt deze langzaam op. Bij dalende betaal je de laatste jaren van de looptijd vaak geen of minder premie.

Waarom overlijdensrisicoverzekering (ORV) vergelijken?

Zijn anderen van jou financieel afhankelijk? Bijvoorbeeld een partner en/of kinderen? Dan is een ORV verstandig om te hebben. Zeker als je ook een eigen woning hebt. Met een overlijdensrisicoverzekering bescherm je jouw nabestaanden tegen de financiële gevolgen bij jouw overlijden. Dan valt tenslotte ook je inkomen weg. Dat wil niet zeggen dat elke ORV voldoet. Zoals bij elke verzekering is vergelijken verstandig. Wel werkt ORV vergelijken anders. Zeker als je al zo’n verzekering hebt en je eventueel overstapt. Daarom helpen wij je in zes stappen.

13.935 mensen hebben in 2020 overlijdensrisicoverzekering vergelijking gemaakt en een passende verzekering gevonden.

Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering?

Soms is er verwarring over het verschil tussen deze twee. Ook omdat sommige nabestaanden het bedrag van de overlijdensverzekering gebruiken om de uitvaart te betalen. Een uitvaartverzekering is echter iets anders dan een ORV. Die eerste gebruik je alleen voor een uitvaart. Soms keert een dergelijke verzekering ook geen geld uit, maar zorgt de verzekeraar dat er een uitvaartpakket kan worden afgenomen. Een overlijdensrisicoverzekering keert meestal ook een veel hoger bedrag uit.

Gezondheidsverklaring/ medische acceptatie overlijdensrisicoverzekering

Omdat deze verzekering uitkeert bij je overlijden, wil je verzekeraar weten of er geen grote risico’s zijn. Daarom vul je een online vragenlijst in. Hierop beantwoord je vragen over je gezondheid. Vaak zijn je antwoorden voldoende voor acceptatie. Soms stelt de aanbieder wel extra vragen. In een enkel geval vraagt deze zelfs om een medische keuring.

Een gevolg hiervan kan zijn dat je een hogere premie moet betalen. Dit als de verzekeraar denkt dat je een relatief hoge kans hebt op vroeg overlijden. Ook is er soms sprake van een wachttijd. In het meest extreme geval mag je zelfs geweigerd worden als klant. Om die reden kun je ook niet op elke leeftijd een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Veel verzekeraars hanteren 65 of 70 jaar als grens.

Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering?

Overlijdensrisicoverzekering waar op te letten?

Bij elke verzekering zijn er zaken waar je op moet letten. Kijk als eerste naar je eigen situatie. En naar die van je familie of naasten. Zijn zij financieel zelfstandig? Welke kosten gaan zij nog tegenkomen? En hoe is je eigen gezondheid? Hoe oud ben je? Bezit je een woning? De antwoorden op deze vragen geven een beeld van wat slim is. Bijvoorbeeld over de hoogte van het uit te keren bedrag. Maar ook over het soort ORV dat je nodig hebt.

Ook is er soms sprake van een ‘en bloc clausule’. Als deze er is, mag een verzekeraar de voorwaarden van de verzekering tussentijds aanpassen. Zonder dat jouw toestemming daarvoor nodig is. Zo kan het zijn dat je opeens meer premie betaalt. Ook kan de verzekeraar het uit te keren bedrag verlagen.

Let tot slot op de samenlevingsvorm met een eventuele partner. In sommige gevallen moet er erfbelasting betaald worden over het uit te keren bedrag.

Vraag & antwoord

Het kan zijn dat je aantal vragen hebt over overlijdensrisicoverzekeringen. We hebben daarom een aantal meest gestelde vragen over overlijdensrisicoverzekeringen op een rijtje gezet. Handig toch?

Het afsluiten van meer dan een overlijdensrisicoverzekering is mogelijk. Wel kan het zijn dat de verzekeraar om uitleg vraagt. Zo wil deze natuurlijk weten waarom u meerdere overlijdensrisicoverzekeringen wilt afsluiten. Als u twee ORV’s wilt afsluiten, kan het zijn dat de verzekeraar een medisch onderzoek eist. Dit is het geval als het totaal verzekerde bedrag van de verzekeringen erg hoog is. Aan de hand van het onderzoek beslist de verzekeraar of u twee verzekeringen kunt afsluiten. De verzekeraar wil namelijk het risico verkleinen dat u vroegtijdig overlijdt door ziekte of een slechte gezondheid.

Meer informatie

Woont u in het buitenland en wilt u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Dan is dit niet altijd mogelijk. Er zijn verzekeraars die een aanvraag voor een overlijdensrisicoverzekering afwijzen. Dit heeft verschillende redenen. Ook al is het wat lastiger om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als u in het buitenland woont, toch is het niet onmogelijk.

Meer informatie

Elke verzekeraar hanteert een leeftijdsgrens voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. De leeftijd waarop u een ORV kunt afsluiten, is bij elke verzekeraar verschillend. Echter, bij de meeste verzekeraars ligt deze leeftijdsgrens tussen de 65 en 70 jaar. De hoogte van de premie hangt weer af van het moment waarop u een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Hoe ouder u bent, hoe hoger de premie. Dit is heel logisch, want de kans dat u gedurende de looptijd van de verzekering overlijdt, is een stuk groter als u ouder bent.

Meer informatie

Bent u chronisch ziek en wilt u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, omdat u bijvoorbeeld een huis wilt kopen? Dan is dit vaak moeilijker dan voor iemand die gezond is. Als u een chronische ziekte heeft, zoals diabetes, epilepsie of de ziekte van Crohn, valt u in een hogere risicocategorie. Het aanvragen van de verzekering duurt dan veel langer dan bij een gezonde persoon. Het kan ook zijn dat de verzekeraar u niet als verzekerde accepteert. Als deze u wel accepteert, betaalt u vaak een hogere premie dan een gezonde persoon.

Meer informatie

Wanneer een dierbare overlijdt en de overlijdensrisicoverzekering een bedrag uitkeert, hoeft u hier geen inkomstenbelasting over te betalen. Soms valt de overlijdensrisicoverzekering wel in box 3. Dit is het geval als de verzekeraar een zogeheten ‘premiereserve’ of ‘premiedepot’ hanteert.

Meer informatie