Uitvaartmuziek

Uitvaartmuziek

Author: Ties van Beusekom , expert uitvaart • Update: 4 januari 2024

Bij een uitvaart is muziek belangrijk. In vrijwel elke plechtigheid is ruimte voor bepaalde muziek. Vaak zo’n drie of vier nummers. Het gaat dan om liedjes die betekenis hebben voor de overledene en/of nabestaanden. Ook is er ‘begrafenismuziek’ die vaak bij uitvaarten te horen. Het gaat dan om muziek die over afscheid of verlies gaat. Muziek bij een crematie of begrafenis maakt indruk. Ook biedt muziek troost.

Hoeveel muziek bij een uitvaart?

Bij een uitvaart is plaats voor zo’n drie à vier liedjes. Allereerst bij binnenkomst. Dan is vaak instrumentale muziek te horen. Dat hoeft overigens niet. Ook tijdens de plechtigheid zelf is ruimte voor muziek. Nummers worden afgespeeld tussen de sprekers door. Vaak is dit de directe familie en kondigen zij ook de nummers aan. Ook na afloop is er muziek. Bij het verlaten van de plechtigheid klinkt muziek.

Muziek kiezen voor uitvaart

Het kiezen van muziek hoort bij het organiseren van een uitvaart. Uitvaartmuziek kiezen is niet eenvoudig. Soms heeft de overledene zelf hier iets over nagelaten. Een lijstje met muziek, bijvoorbeeld. Anders wordt er gekozen uit de favoriete muziek van de overledene. Ook muziek die juist voor de nabestaande belangrijk is, wordt vaak gekozen. Daarnaast is er nog zogenaamde uitvaartmuziek. Begrafenismuziek of crematiemuziek waarin het over afscheid gaat. Er bestaat zelfs een ‘Uitvaart top-100’. Deze bevat de meest gekozen muziek bij uitvaarten.

Uitvaartmuziek top 10

Dit zijn de meest gedraaide nummers op begrafenissen en crematies in Nederland. Een lijst met van alles wat. Nederlandstalig, klassiek, ballades en rock.

1- Claudia de Breij – Mag ik dan bij jou

2- Schubert – Ave Maria

3- Andrea Bocelli & Sarah Brightman – Time To Say Goodbye

4- Paul de Leeuw – De steen

5- Eric Clapton – Tears In Heaven

6- Marco Borsato – Afscheid Nemen Bestaat Niet

7- Robbie Williams – Angels

8- Metallica – Nothing Else Matters

9- James Blunt – Good Bye My Lover

10 -Marco Borsato – Breng me naar het water

Ideeën uitvaartmuziek

Een uitvaart organiseren is lastig. Liedjes voor een begrafenis kiezen ook. Soms heeft een overledene geen uitgesproken muzieksmaak of vind je het zelf lastig. Daarom hier enkele ideeën voor uitvaartmuziek. Mede gebaseerd op wie de overledene voor je was. Voor je vader kies je andere muziek dan voor je oma. Of niet. Want kies iets dat voor jullie betekenis heeft en je kiest nooit verkeerd.

Uitvaartmuziek Nederlandstalig top 3

1- Mag Ik Dan Bij Jou – Claudia de Breij

Prachtig, meeslepend en passend bij de uitvaart van iemand tegen wie je opkeek. Een simpele tekst waaruit zoveel waardering spreekt.

2- Afscheid Nemen Bestaat Niet – Marco Borsato

Gevoel over liefde, verlies, hoop en tegenslag weet Marco Borsato prachtig in muziek te vatten. Ook hier proef je het bitterzoete van afscheid en nieuw begin in terug.

3- Dat Ik Je Mis – Maaike Ouboter

Een relatieve nieuwkomer, maar zó raak en duidelijk. Afscheid nemen gaat vaak over missen en jezelf realiseren dat je iemand nooit meer ontmoet.

Uitvaartmuziek moeder top 3

1- Boudewijn de Groot – Moeder
Een bekende stem voor jong en vooral oud. De Groot is iemand die als geen ander de herkenning en emotie oproept.

2- Arno – Les Yeux De Ma Mere
Frans is niet alleen een romantische taal. Het is bij uitstek een taal om emotie in over te brengen en dat is wat dit nummer doet.

3- Spice Girls – Mama
Deze zoetsappige liefdesbetuiging aan moeders bevat álles wat je je moeder bij leven en bij dood wil zeggen.

Uitvaartmuziek vader top 3

1- Papa – Stef Bos
De bewondering en herkenning van een zoon aan zijn vader. Niets raakt de unieke band tussen een vader en zoon zo mooi als dit liedje dat ook op begrafenissen veel klinkt.

2- Zeg Me Dat Het Niet Zo Is – Frank Boeijen
Wie er overleden is, dat wordt in dit liedje niet helemaal duidelijk. Frank Boeijen schreef dit nummer naar aanleiding van de dood van een dierbare.

3- Zoon – Bram Vermeulen
De ietwat dichterlijke tekst van dit liedje spreekt boekdelen. Eigenlijk behoeft het geen toelichting.

Een overledene is voor iedereen iemand anders. Uitvaartmuziek voor een vader kan ook zo uitvaartmuziek voor een opa zijn. Zo is uitvaartmuziek voor een moeder ook uitvaartmuziek voor een oma. Vele klassiekers zijn ook instrumentaal populair. Denk aan Time To Say Goodbye, van Andrea Bocelli en The Last Rose, van André Rieu.

Livemuziek bij uitvaart

Ieder afscheid is anders. De een staat vooral stil bij verlies en overlijden, de ander viert het leven. Livemuziek past bij die laatste groep. Al is ingetogen livemuziek bij een uitvaart mogelijk. Denk aan pionspel of een harpist. Het kan klein en ingetogen, met troostende muzikale noten. Of uitgesproken met zang, om het leven te vieren met hen die het nog hebben.

Uitvaartmuziek