Speedtest: test je internetsnelheid

Je internetsnelheid is afhankelijk van je gekozen internetabonnement, het soort internetverbinding en de kwaliteit van deze verbinding. Met een speedtest kun je de huidige internetsnelheid meten. Zo weet je direct of de snelheid overeenkomt met je internetabonnement of dat je beter over kunt stappen naar een andere provider.

Wat is een speedtest?

Een speettest is een eenvoudige test waarmee je jouw internetsnelheid meet. Je huidige provider heeft je bij het afsluiten van het internetabonnement een maximaal haalbare internetsnelheid beloofd. In de meeste gevallen wordt deze snelheid niet gehaald.

Heb je een DSL-verbinding? Dan wordt jouw internetsnelheid bijvoorbeeld beïnvloed door de afstand tot de centrale. Ook kwalitatief slechte bekabeling kan zorgen voor een lagere internetsnelheid.

Door een speedtest uit te voeren weet je welke internetsnelheden er mogelijk zijn op jouw adres en hoe jouw huidige provider scoort ten opzichte van andere providers. De internetsnelheid wordt weergegeven in Mb/s.

Internetsnelheid testen

Je kunt de internetsnelheid meten door middel van een speedtest. Hoe voer je echter een betrouwbare speedtest uit? De uitkomst van de test is het meest betrouwbaar wanneer je rekening houdt met de volgende aandachtspunten:

  • Je krijgt de meest betrouwbare uitkomst wanneer je de pc of de laptop via een internetkabel hebt verbonden met het modem of de router. Een speedtest via een WiFi-verbinding kan een onbetrouwbaar resultaat geven.
  • Sluit tijdens de test andere apparaten van het internet af.
  • Zorg dat alle vensters op de pc of laptop gesloten zijn en laat deze geen andere taken uitvoeren zolang je de internetsnelheid aan het meten bent.
  • Verouderde hardware kan de uitkomst van de test beïnvloeden, de internetsnelheid meten kun je dus het beste op een relatief nieuw apparaat doen dat de hoogste internetsnelheden ondersteunt.
  • Doe de speedtest meerdere malen op verschillende tijdstippen, zo krijg je testresultaten tijdens momenten waarop de internetverbinding meer of minder gebruikt wordt.
  • Voordat je de speedtest doet, kun je de pc/laptop en het modem en/of de router het best even opnieuw opstarten.

Internetsnelheid draadloos internet testen

Het is mogelijk om de internetsnelheid via een draadloze verbinding te testen. Het is daarbij echter wel belangrijk om eerst de functionaliteit van je modem of router te testen. Wanneer het signaal niet goed wordt doorgegeven, heeft dit invloed op de uitkomst van de test. Voor het verkrijgen van een betrouwbaar testresultaat raden wij daarom altijd aan te kiezen voor een internetverbinding met een internetkabel. Op die manier weet je zeker dat er geen snelheid verloren gaat door een niet optimaal functionerende modem/router.

De maximale internetsnelheid

De maximale internetsnelheid die mogelijk is op jouw adres is afhankelijk van verschillende factoren. In de eerste plaats speelt het soort internetverbinding een rol. De laagste internetsnelheden worden gehaald met DSL. De maximale internetsnelheid is 200 Mb/s, de daadwerkelijke snelheid kan door verschillende factoren flink lager zijn. Bij kabelinternet worden er snelheden tot 600 Mb/s gehaald, maar dit kan lager zijn wanneer je buren bijvoorbeeld ook kabelinternet hebben. Tot slot is glasvezelinternet met een internetsnelheid tot 1Gb/s de snelste optie. Deze snelheid wordt niet beperkt door de afstand tot de centrale of een drukke bezetting.

Test internetsnelheid Ziggo, KPN en andere providers

Wij bieden een onafhankelijk speedtest waarmee de internetsnelheid van elke provider gemeten kan worden. De providers geven na een postcodecheck op hun website aan welke internetsnelheid zij op jouw adres kunnen leveren. Het gaat hierbij om de daadwerkelijke snelheid. Door de internetsnelheid bij verschillende providers te vergelijken kun je het meest voordelige internetabonnement vinden op jouw adres. Zo weet je zeker dat je het snelste internet ontvangt voor de laagste prijs.

Niet tevreden? Stap vandaag nog over

In je contract staat precies vermeld welke maximale internetsnelheid jouw huidige provider kan leveren. Wijkt deze snelheid af van de daadwerkelijke snelheid? Kijk dan met de postcodecheck welke internetsnelheden andere providers bieden op jouw adres. Stap vandaag nog over naar het internetabonnement dat wél aan jouw wensen voldoet.

Check de beste internet deals op jouw adres

De beste deals voor: Postcode: Huisnummer + toevoeging:

Check alle internet
deals op jouw adres

De beste deals voor:
Postcode: Huisnr + toevoeging: