Speedtest: internetsnelheid testen

Speedtest: internetsnelheid testen

Author: Ties van Beusekom , internetexpert • Update: 01 maart 2023

Hoe snel is mijn internet?

Met de snelheidscheck kom je direct te weten hoe snel je internet is. Hiermee meet je binnen enkele seconden de up- en downloadsnelheid van je internetverbinding. Deze snelheid fluctueert dagelijks.

Benieuwd hoe snel je internet is? Dan kom je dat snel te weten met onze snelheidscheck. Hiermee meet je binnen een paar seconden de up- en downloadsnelheid van je internetverbinding.

Met onze snelheidscheck kom je te weten of je provider jou de internetsnelheid biedt die aan jou beloofd is. Deze moet overeenkomen met het abonnement dat je hebt afgesloten. De snelheid fluctueert gedurende de dag. Als je een ADSL-verbinding hebt, is er altijd wel een beetje snelheidsverlies. Dit heeft te maken met de afstand tot de centrale. Het verlies mag echter niet te hoog zijn. Door de snelheidscheck te doen, kom je er direct achter je de juiste snelheid krijgt.

Wat is een speedtest?

Een speettest is een eenvoudige test waarmee je jouw internetsnelheid meet. Je huidige provider heeft je bij het afsluiten van het internetabonnement een maximaal haalbare internetsnelheid beloofd. In de meeste gevallen wordt deze snelheid niet gehaald.

Heb je een DSL-verbinding? Dan wordt jouw internetsnelheid bijvoorbeeld beïnvloed door de afstand tot de centrale. Ook kwalitatief slechte bekabeling kan zorgen voor een lagere internetsnelheid.

Door een speedtest uit te voeren weet je welke internetsnelheden er mogelijk zijn op jouw adres en hoe jouw huidige provider scoort ten opzichte van andere providers. De internetsnelheid wordt weergegeven in Mb/s.

Internetsnelheid testen

Je kunt de internetsnelheid meten door middel van een speedtest. Hoe voer je echter een betrouwbare speedtest uit? De uitkomst van de test is het meest betrouwbaar wanneer je rekening houdt met de volgende aandachtspunten:

  • Je krijgt de meest betrouwbare uitkomst wanneer je de pc of de laptop via een internetkabel hebt verbonden met het modem of de router. Een speedtest via een WiFi-verbinding kan een onbetrouwbaar resultaat geven.
  • Sluit tijdens de test andere apparaten van het internet af.
  • Zorg dat alle vensters op de pc of laptop gesloten zijn en laat deze geen andere taken uitvoeren zolang je de internetsnelheid aan het meten bent.
  • Verouderde hardware kan de uitkomst van de test beïnvloeden, de internetsnelheid meten kun je dus het beste op een relatief nieuw apparaat doen dat de hoogste internetsnelheden ondersteunt.
  • Doe de speedtest meerdere malen op verschillende tijdstippen, zo krijg je testresultaten tijdens momenten waarop de internetverbinding meer of minder gebruikt wordt.
  • Voordat je de speedtest doet, kun je de pc/laptop en het modem en/of de router het best even opnieuw opstarten.

Wifi test

Het is mogelijk om de internetsnelheid via een wifi verbinding te testen. Het is daarbij echter wel belangrijk om eerst de functionaliteit van je modem of router te testen. Wanneer het signaal niet goed wordt doorgegeven, heeft dit invloed op de uitkomst van de test. Voor het verkrijgen van een betrouwbaar testresultaat raden wij daarom altijd aan te kiezen voor een internetverbinding met een internetkabel. Op die manier weet je zeker dat er geen snelheid verloren gaat door een niet optimaal functionerende modem/router.

De maximale internetsnelheid

De maximale internetsnelheid die mogelijk is op jouw adres is afhankelijk van verschillende factoren. In de eerste plaats speelt het soort internetverbinding een rol. De laagste internetsnelheden worden gehaald met DSL. De maximale internetsnelheid is 200 Mb/s, de daadwerkelijke snelheid kan door verschillende factoren flink lager zijn. Bij kabelinternet worden er snelheden tot 1Gb/s gehaald, maar dit kan lager zijn wanneer je buren bijvoorbeeld ook kabelinternet hebben. Tot slot is glasvezelinternet met een internetsnelheid tot 1Gb/s. Deze snelheid wordt niet beperkt door de afstand tot de centrale of een drukke bezetting.

Speedtest Ziggo

Wij bieden een onafhankelijk speedtest waarmee de internetsnelheid van elke provider gemeten kan worden. Zo kan je dus ook een speedtest Ziggo uitvoeren en weet je direct of jouw Ziggo abonnement de snelheid haalt wat is beloofd.

Niet tevreden? Stap vandaag nog over

In je contract staat precies vermeld welke maximale internetsnelheid jouw huidige provider kan leveren. Wijkt deze snelheid af van de daadwerkelijke snelheid? Kijk dan met de postcodecheck welke internetsnelheden andere providers bieden op jouw adres. Stap vandaag nog over naar het internetabonnement dat wél aan jouw wensen voldoet.