Uitvaartverzekering

Uitvaart-
verzekering.

We staan er niet vaak bij stil, maar ook een mooi afscheid kost geld. Hoe jouw afscheid eruitziet bepaal je zelf, maar dankzij een passende uitvaartzekering maak je het mogelijk.

Kosten van je uitvaart gedekt.
Eenvoudig in 3 minuten geregeld.
Je nabestaanden financiële rust.

Monuta Uitvaartverzekering
9,5
DELA Uitvaartverzekering
3.475 beoordelingen
Premie 28-jarige Verzekerd bedrag
7,36 9.500,-
Kies andere leeftijd Kies ander bedrag
Uitvaartverzorger t.w.v. € 2.500 +
€ 7.000 vrij te besteden
Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
Tijdens de gehele periode één vast aanspreekpunt
+ Meer informatie Monuta
Monuta Uitvaartverzekering
9,5
DELA Uitvaartverzekering
3.475 beoordelingen
Premie 28-jarige Verzekerd bedrag
7,36 9.500,-
Kies andere leeftijd Kies ander bedrag
Uitvaartverzorger t.w.v. € 2.500 +
€ 7.000 vrij te besteden
Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
Tijdens de gehele periode één vast aanspreekpunt
+ Meer informatie Monuta

Breng jouw persoonlijk situatie in kaart en kijk welk bedrag je nodig hebt voor je uitvaart.

Vergelijk 10 uitvaartverzekeraars en sluit de verzekering af die het beste bij jou past.

Alles is geregeld en je geeft je nabestaanden financiële rust. Wel zo prettig.

Author: Ties van Beusekom , verzekeringsexpert • Update: 4 januari 2024

Wat is een uitvaartverzekering?

Als je een uitvaartverzekering hebt, vergoedt deze de kosten van je uitvaart. Dat klinkt ver weg en is het hopelijk ook. Toch is het juist verstandig om dan over deze verzekering na te denken. Een uitvaartverzekering is belangrijk. Niet alleen voor jou. Juist je nabestaanden geef je zo veel ruimte voor een goed afscheid. Over de financiële kant van de zaak, maken zij zich dan niet meer druk. Ook bepaal je nu al deels hoe je uitvaart eruitziet. Tenminste, als je dat wil. Je kunt jezelf in ieder geval de ruimte geven om de invulling van je afscheid deels zelf te bepalen. Soms kost dat geld en dan is een goede uitvaartverzekering precies wat je nodig hebt.

Uiteindelijk dekt een uitvaartverzekering een risico af. Bij een uitvaartverzekering is dat het risico dat de kosten van een uitvaart vormen. Het is altijd verstandig om goed te plannen voor als je er niet meer bent. Niet alleen wat de kosten van een uitvaart betreft. Deze zijn daarvan wel een belangrijk onderdeel. De kosten van een uitvaart zijn relatief hoog. Je wil niet dat je nalatenschap deels daaruit bestaat. In plaats daarvan gun je iedereen een passend afscheid. Met zoveel mogelijk positieve gevoelens en herinneringen. Met een uitvaartverzekering regel je de kosten, maar bepaal je ook al een beetje de invulling van je afscheid.

Wat is een uitvaartverzekering

Wat kost een uitvaart?

Voor een uitvaart betalen mensen gemiddeld €7.500,- en €10.000,-. Dat zijn normale kosten voor zowel een begrafenis als crematie. Toch best veel geld en dat verbaast mensen soms. Daarom is het goed om bij leven al na te denken over je uitvaart en de kosten daarvan. Zeker als je er een bijzonder afscheid van wil maken. Wil je bijvoorbeeld een borrel of een lunch aanbieden? Of wil je een bijzondere kist? De kosten hiervan komen niet bij je nabestaanden terecht als je het vooraf goed regelt.

Bedenk je dat je voor de gemiddelde kosten een gemiddelde uitvaart hebt. Veel mensen hebben speciale wensen. Bijvoorbeeld een bepaalde locatie. Sommige mensen willen veel gasten. Ook een borrel, uitgebreide lunch of livemuziek zijn wensen die er zijn. Deze vallen buiten dit gemiddelde bedrag. Heb je dit soort wensen voor je uitvaart? Verzeker je dan voor een hoger bedrag of hou wat extra’s achter de hand. Zo weet je zeker dat jouw uitvaart ook de uitvaart wordt die je voor ogen hebt.

Wat is de goedkoopste uitvaartverzekering?

Er zijn verschillende soorten verzekeringen voor je uitvaart. Welke dat zij, lees je hieronder. Wil je de goedkoopste uitvaartverzekering? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee houdt. Zo betaal je minder premie per maand, als je relatief jong verzekert. Sluit een uitvaartverzekering af als je jong bent en je betaalt heel weinig per maand. Ook helpt het om nu al dingen vast te leggen. Als je keuzes nu al vastlegt in een pakket, kost je uitvaart vaak minder. Wanneer je overlijdt, zorgt je verzekeraar dat alles in orde komt en alles in het pakket beschikbaar is. Hier hebben je nabestaanden dus niets meer mee te maken. Dat scheelt wellicht stress. De goedkoopste uitvaartverzekeringen geven meestal recht op een wat kleinere uitvaart. Daar is niets mis mee, als dat ook is wat jij wil. Toch kiest niet iedereen voor de goedkoopste uitvaartverzekering. Soms wil je gewoon net iets meer.

Dat wil niet zeggen dat een uitvaartverzekering die meer dekt, ook duur is. Er zijn meerdere manieren om een uitvaartverzekering goed te houden. Bijvoorbeeld als je deze op tijd afsluit. Ook daarom is het belangrijk om hier op tijd over na te denken. Als je nu al nadenkt over je afscheid, is het makkelijker en goedkoper. Daarbij hoef je natuurlijk niet alles al in te vullen. Zelfs een goedkope uitvaartverzekering biedt heel wat zaken die je zelf bepaalt. Zo is het laatste woord altijd aan jou.

De voor- en nadelen van een uitvaartverzekering

Over het algemeen is een uitvaartverzekering afsluiten een goed idee. Want het geeft je toch zekerheid. Maar ook vanwege de gedachte dat jouw familie in een moeilijke tijd niet een extra zorg krijgt. Tegelijk heeft een uitvaartpolis ook nadelen. Als je heel oud wordt – laten we het hopen – dan betaal je in totaal meer premie dan je uitvaart daadwerkelijk kost. Per maand is dat in de meeste gevallen echter nog steeds een vrij klein bedrag. Dat is misschien wel het grootste voordeel van een uitvaartverzekering. Je betaalt nu elke maand en klein bedrag dat je amper mist. Daarvoor is het voor nu en in de verre toekomst goed geregeld.

Voordelen:
Uitvaart wordt volledig vergoed
Minder zorgen voor je nabestaanden

Nadelen:
De premieopbouw kan de uitkering overstijgen
De keuzevrijheid bij een naturaverzekering kan worden beperkt

Wanneer uitvaartverzekering afsluiten?

Een uitvaartverzekering sluit je het best zo jong mogelijk af. Dan is de premie het laagst. Daarnaast hangt het af van je persoonlijke situatie.

Het is verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten wanneer:

  • Je niet over 7.000 tot 10.000 euro spaargeld beschikt;
  • Je relatief jong bent;
  • Je lastige keuzes en extra zorgen liever niet aan nabestaanden laat

Welke uitvaartverzekeringen zijn er?

Er zijn grofweg drie soorten uitvaartpolissen. De verschillen daartussen bestaan vooral uit de keuzevrijheid van jou en je nabestaanden. We lopen ze met je langs.

Naturaverzekering

Bij een naturaverzekering koop je een pakket met diensten. Bijvoorbeeld een ceremonie, kist en koffietafel voor een bepaald aantal personen. Dat betekent ook dat er voor je overlijden al veel vastligt hierover. Prettig als je je nabestaanden liever niet voor dergelijke keuzes stelt.

Relatief lage premie
Beperkte keuzevrijheid voor de invulling

Kapitaalverzekering

Wanneer je een kapitaalverzekering voor je uitvaart afsluit, keert de verzekeraar een bedrag uit bij overlijden. Met dit bedrag kunnen je nabestaanden de uitvaart bekostigen. Daarbij hebben ze nog alle vrijheid om deze vorm te geven volgens hun of jouw (nagelaten) wensen. Dat betekent wel dat je zelf uitzoekt of je wensen passen bij het bedrag waarvoor je je verzekert.

Veel keuzevrijheid
Relatief hogere premie
Dekt mogelijk niet hele uitvaart

Combinatieverzekering

Deze verzekering werkt net als de naturaverzekering, met één belangrijk verschil. Bij een combinatieverzekering komt er ook een vrij te besteden bedrag bij. Zo blijft er ruimte voor iets extra’s en is er tegelijk toch ook al veel geregeld.

Ruime keuzevrijheid
Je regelt alvast veel zaken
Relatief hogere premie

Kinderen of partner bij uitvaartverzekering

Liever denk je niet aan je eigen einde, laat staan aan dat van familie. Toch geldt ook hier dat goed regelen belangrijk is. Dat maken veel uitvaartverzekeringen je makkelijk. Zo verzeker je kinderen tot hun 18de levensjaar vaak gratis mee in een gezinspolis. Zijn ze (inmiddels) ouder dan 18? Dan is het direct afsluiten van een eigen uitvaartverzekering verstandig. Wie op jonge leeftijd deze verzekering afsluit, betaalt namelijk zéér weinig premie. Zo is het voor altijd goed geregeld.

Wat is de beste uitvaartverzekering?

Dat verschilt natuurlijk per persoon. Een afscheid is tenslotte persoonlijk. Maar eigenlijk is het ook best simpel. De beste uitvaartverzekering voor jou is de verzekering die jouw afscheid mogelijk maakt tegen de beste voorwaarden. Kijk daarbij niet alleen naar prijs, maar ook naar wat je zelf belangrijk vindt.

Ook is er onafhankelijk onderzoek naar de beste uitvaartpolis. Volgens de Consumentenbond en de WUA was Monuta in 2019 de beste uitvaarverzekeraar. In 2020 kozen consumenten DELA tot beste uitvaartverzekeraar. In 2021 en 2022 was de titel ‘beste uitvaartverzekering’ wederom voor Monuta.

Waar moet je op letten bij een uitvaartpolis afsluiten?

Bij veel verzekeringen let je vooral op de prijs. Ook bij uitvaartverzekeringen vergelijken speelt de prijs vanzelfsprekend een grote rol. Toch is het verstandig om zeker bij uitvaartpolissen goed naar het hele pakket te kijken. Wat zijn de voorwaarden en hoeveel keuzevrijheid heb je? Juist bij een uitvaart zijn deze zaken belangrijk. Let daarnaast goed op wat voor uitvaartpolis je afsluit. Geeft deze recht op een pakket of keert deze een bedrag uit? Een uitvaartverzekering is een belangrijke. Lees daarom ook goed de kleine lettertjes en aanvullende voorwaarden. Zo weet je zeker dat het goed zit en leef je – hopelijk nog heel lang – met een gerust gevoel.

Vraag & antwoord

Het kan zijn dat je aantal vragen hebt over uitvaartverzekeringen. We hebben daarom een aantal meest gestelde vragen over uitvaartverzekeringen op een rijtje gezet. Handig toch?

Wilt u uw uitvaartverzekering beëindigen? Dan kunt u deze afkopen. Dit is echter wel per verzekeraar verschillend en zijn er enkele voorwaarden aan verbonden. Als u uw verzekering afkoopt, keert de verzekeraar de afkoopwaarde aan u uit. Als u uw uitvaartverzekering afkoopt, bent u niet meer verzekerd. Dit betekent dat u ook geen premie meer hoeft te betalen.

Meer informatie

Het is mogelijk om tot je 75e een uitvaartverzekering af te sluiten. De premielooptijd is korter dus betaal je wel een hogere maandpremie. Bovendien krijg je vaak te maken met aanvullende voorwaarden omtrent acceptatie en uitkering. Val je buiten de leeftijdsgrens? Dan is het vaak wel mogelijk om een koopsompolis af te sluiten of gebruik te maken van de deposito.

Meer informatie

Steeds meer mensen kiezen voor een crematie in plaats van een begrafenis. Een crematie is met een gemiddelde prijs van 6.000 euro goedkoper dan een begrafenis. Het zijn met name de kosten van de persoonlijke uitvaartwensen die de totaalprijs van de crematie bepalen. Met een passende uitvaartverzekering worden deze kosten echter volledig vergoed.

Meer informatie

In 2021 kost een begrafenis gemiddeld 8.000 euro. De kosten van uw begrafenis zijn afhankelijk van uw persoonlijke uitvaartwensen. De begrafeniskosten zullen in de toekomst zeker stijgen. Met een passende uitvaartverzekering weet u zeker dat de kosten van uw begrafenis ook in de toekomst volledig worden vergoed.

Meer informatie

Vaak worden tijdens een uitvaart de favoriete muzieknummers van de overleden dierbare gedraaid. Hiermee maakt u de uitvaart persoonlijk. De muzieknummers roepen bij de nabestaanden herinneringen op en bieden troost. Meestal worden er tijdens een begrafenis of crematie vier nummers ten gehore gebracht.

Meer informatie

Met een condoleance betuigt u uw medeleven aan de nabestaanden. Het moment van condoleren is vaak de eerste ontmoeting met de nabestaanden nadat zij hun dierbare verloren zijn. Dit moment gaat vaak met veel emoties gepaard. Veel mensen vinden iemand condoleren lastig, omdat er vaak geen woorden zijn die de lading van de boodschap kunnen dekken. Meestal wordt er daarom kortweg alleen het woord gecondoleerd gebruikt.

Meer informatie