Uitvaartverzekering kind(eren)

Uitvaartverzekering kind(eren)

Author: Marina Stobbelaar-Vonk , uitvaartexpert • Update: 7 juni 2021

Er bestaat in principe geen aparte uitvaartverzekering voor kinderen. Wel moet je minimaal 18 jaar zijn om deze zelf af te sluiten. Bij de meeste verzekeraars kan je kinderen tot 18 jaar gratis mee laten verzekeren of meeverzekeren tegen een gereduceerd tarief. Wanneer kinderen 18 jaar zijn geworden moeten ze een eigen uitvaartverzekering afsluiten.

In principe bestaat er geen minimumleeftijd voor begunstigden van een uitvaartverzekering. Om er een af te kunnen sluiten moet je als verzekeringnemer wel 18 jaar oud zijn. Als ouder kun je bij de meeste verzekeraars wel een uitvaartverzekering voor je kind afsluiten, want de verzekeringnemer en de verzekerde hoeven niet een en dezelfde persoon te zijn. Er is dus geen aparte uitvaartverzekering voor kinderen, maar ze kunnen wel door middel van een ‘gewone’ uitvaartverzekering verzekerd zijn.

Uitvaartverzekering afsluiten?

Een eigen verzekering of meeverzekeren?

Er zijn twee mogelijkheden om de uitvaart van kinderen te verzekeren. Je kunt als ouder een verzekering voor je kind afsluiten, maar je kunt het ook laten bijschrijven als meeverzekerde op je eigen polis. Bij de meeste aanbieders van uitvaartverzekeringen is dat laatste gratis, totdat je kind 18 jaar is. Voor welke optie kun je het beste kiezen? Dat hangt af van je eigen voorkeur. We bekijken ze hier even allebei.

Gratis meeverzekeren

Als je zelf zo min mogelijk geld kwijt wilt zijn aan je verzekeringen, dan is het verstandig om je kind te laten bijschrijven op de polis van je uitvaartverzekering. Bij de meeste verzekeraars kan een kind tot zijn achttiende gratis meeverzekerd zijn, bij sommigen tot het 21 jaar oud is. Als je kind 18 is, moet het zelf een uitvaartverzekering afsluiten.

Een enkele aanbieder, zoals DELA, biedt deze mogelijkheid niet. DELA vraagt voor een kind dat bijgeschreven wordt op de polis van een van de ouders een kleine kindervergoeding. Die vergoeding blijft dan wel van kracht tot je kind 25 jaar oud is. Bovendien kan het ook daarna gewoon bijgeschreven blijven staan op je polis.

Een eigen verzekering van jongs af aan

Je kunt er ook voor kiezen om voor je kind een eigen uitvaartverzekering af te sluiten. De premies zijn dan heel laag, wat een voordeel oplevert als je kind 18 wordt. Het kan dan namelijk de polis overnemen tegen heel gunstige voorwaarden. Je hebt immers al een aantal jaren premie betaald en dus kapitaal opgebouwd. Zo geef je je kind bijna ongemerkt een waardevol cadeau voor zijn achttiende verjaardag. Omdat je een verzekering afsluit voor iemand anders, kan dat bij de meeste aanbieders niet direct online. Je zult bijvoorbeeld telefonisch contact met hen op moeten nemen om alles te regelen.

Hoeveel premie betaal je voor de uitvaartverzekering van je kind?

Als je je kind laat bijschrijven op je eigen uitvaartverzekering, kost dat meestal niets totdat het 18 jaar oud is. Daarna moet je kind zelf een uitvaartverzekering afsluiten. Kies je ervoor om een aparte uitvaartverzekering af te sluiten voor je kind, dan zijn de premies daarvoor laag. Dat is ook logisch, want statistisch gezien zal je kind over een lange periode, 80 jaar bijvoorbeeld, premie blijven betalen. De maandelijkse premie voor een kind van zes maanden zal slechts enkele euro’s bedragen.

Is een ongeboren kind ook verzekerd?

Als je zwanger bent, dan is je kind meestal al meeverzekerd vanaf de 20-ste tot 26-ste week van de zwangerschap automatisch meeverzekerd, afhankelijk van de voorwaarden van de verzekeraar. Je hoeft hiervoor geen melding te doen dat je zwanger bent. Deze automatische verzekering blijft geldig tot tussen de een en zes maanden na de geboorte. Daarna moet je als ouder je kind laten bijschrijven op je polis of er een aparte uitvaartverzekering voor afsluiten. Het verzekerde bedrag tijdens en kort na de zwangerschap is meestal wel gelimiteerd. Het dekt de basiskosten voor een uitvaart, vaak tot 2.500 euro.

Bestaat er een aparte studenten uitvaartverzekering?

Nee, er is niet zoiets als een studenten uitvaartverzekering. Toch is het ook als je gaat studeren verstandig om eens goed na te denken over een uitvaartverzekering. Misschien heb je tot je achttiende bijgeschreven gestaan op de polis van een van je ouders of hebben je ouders een aparte uitvaartverzekering afgesloten voor jou. In dat laatste geval kun je de polis onder gunstige voorwaarden overnemen als je achttien wordt. Zo niet, dan zul je als student moeten overwegen om zelf een uitvaartverzekering af te sluiten. Eén voordeel heb je daarbij: je bent nog jong, daarom zal de premie voor je uitvaartverzekering laag zijn.