Begrafenisverzekering

Begrafenis-
verzekering.

Elk leven verdient een mooi afscheid. Kosten zouden daarbij niets in de weg moeten staan. Pak daarom de regie over je eigen afscheid en kies een begrafenisverzekering die bij je past.

Kosten van je begrafenis gedekt.
Eenvoudig in 3 minuten geregeld.
Je nabestaanden financiële rust.

Monuta Uitvaartverzekering
9,5
DELA Uitvaartverzekering
3.475 beoordelingen
Premie 28-jarige Verzekerd bedrag
7,36 9.500,-
Kies andere leeftijd Kies ander bedrag
Uitvaartverzorger t.w.v. € 2.500 +
€ 7.000 vrij te besteden
Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
Tijdens de gehele periode één vast aanspreekpunt
+ Meer informatie Monuta
Monuta Uitvaartverzekering
9,5
DELA Uitvaartverzekering
3.475 beoordelingen
Premie 28-jarige Verzekerd bedrag
7,36 9.500,-
Kies andere leeftijd Kies ander bedrag
Uitvaartverzorger t.w.v. € 2.500 +
€ 7.000 vrij te besteden
Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
Tijdens de gehele periode één vast aanspreekpunt
+ Meer informatie Monuta

Breng jouw persoonlijk situatie in kaart en kijk welk bedrag je nodig hebt voor je uitvaart.

Vergelijk 10 begrafenisverzekeraars en sluit de verzekering af die het beste bij jou past.

Alles is geregeld en je geeft je nabestaanden financiële rust. Wel zo prettig.

Author: Ties van Beusekom , verzekeringsexpert • Update: 4 januari 2024

Wat is een begrafenisverzekering?

Een begrafenisverzekering dekt de kosten van je uitvaart, wanneer je overlijdt. Natuurlijk zijn de meeste mensen daar niet dagelijks mee bezig. Afscheid nemen moet iedereen. Daarom is het belangrijk dat goed te regelen. Vooral voor je nabestaanden. Hen gun je een mooi afscheid en niet de kosten die daarbij horen.

Daarvoor sluit je een begrafenis- of uitvaartverzekering af. Zo komen de kosten van jouw uitvaart nooit bij je nabestaanden terecht. Afhankelijk van het soort begrafenisverzekering dat je kiest, kunnen zij nog wel over de invulling meedenken. Maar ook zelf kun je al heel veel van tevoren vastleggen. Daarover vertellen we je graag meer.

Uit onderzoek van Monuta blijkt dat 75% van de Nederlanders een begrafenisverzekering heeft

Wat is een begrafenisverzekering?

Wat kost een begrafenis?

Gemiddeld kost een begrafenis zo’n 9.000 euro. Uiteraard hangen de precieze kosten van een begrafenis samen met je wensen. Ook is een begrafenis vaak iets duurder dan een crematie. Deze kosten hebben te maken het graf zelf en de steen daarop. Alle overige kosten zijn vergelijkbaar met die van een crematie.

Waarom een begrafenisverzekering?

Ook elk soort begrafenisverzekering heeft voordelen en nadelen. Bij sommige verzekeringen regel je alles tot in detail. Zo bespaar je jouw nabestaanden een hoop regelwerk. Daar staat tegenover dat het juist prettig kan zijn als jouw nabestaanden meedenken over je afscheid. Zo hebben ze er nog iets over te zeggen. Dat kun je ook persoonlijk met hen bespreken, natuurlijk.

De keuze voor een begrafenisverzekering is uiteindelijk vooral heel persoonlijk. Hieronder zetten we enkele voordelen en nadelen op een rij:

Voordelen:
Uitvaart wordt volledig vergoed
Minder zorgen voor je nabestaanden

Nadelen:
De premieopbouw kan de uitkering overstijgen
De keuzevrijheid bij een naturaverzekering kan worden beperkt

Wat is de goedkoopste begrafenisverzekering?

Met een begrafenisverzekering regel je jouw afscheid. Precies op de manier die bij jou past. Hieronder laten we je zien welke keuzes er zijn. Het zijn dus jouw keuzes die leiden tot de goedkoopste begrafenisverzekering. Of niet. Want veel mensen kiezen niet alleen op basis van de kosten. Het minste betaal je als je nu al bepaalde keuzes maakt over je afscheid. Het soort kist, het aantal gasten de locatie.

Zulke keuzes zijn onderdeel van een pakket. Dat pakket neem je af bij een begrafenisverzekeraar en deze zorgt dat dit in orde komt bij jouw overlijden. Het spreekt voor zich dat de goedkoopste begrafenisverzekeringen vaak recht geven op een wat meer bescheiden uitvaart. Maar misschien past dat goed bij jou.

Begrafenisverzekeraars in Nederland

Bij ongeveer tien verzekeraars in Nederland kun je een begrafenisverzekering afsluiten. Daarvan zijn dit de vijf grootste:

Bekijk de top 3 van Maart 2024:

Bekijk de top 3:

1
Monuta Uitvaartverzekering
9,5
DELA Uitvaartverzekering
3.475 beoordelingen
Premie 27-jarige Verzekerd bedrag
7,36 9.000,-
Kies andere leeftijd Kies ander bedrag
Uitvaartverzorger t.w.v. € 2.200 +
€ 6.800 vrij te besteden
Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
Tijdens de gehele periode één vast aanspreekpunt
+ Meer informatie Monuta
2
DELA Uitvaartverzekering
9,6
DELA Uitvaartverzekering
6.711 beoordelingen
Premie 27-jarige Verzekerd bedrag
9,22 9.000,-
Kies andere leeftijd Kies ander bedrag
Naturaverzekering t.w.v. € 6.750 +
€ 2.250 vrij te besteden
Tot 25 jaar een lagere premie voor je kinderen
3 miljoen leden, en ruim 85 jaar ervaring.
+ Meer informatie DELA
3
Ardanta Uitvaartverzekering Vergelijken
8,2
DELA Uitvaartverzekering
2.323 beoordelingen
Premie 27-jarige Verzekerd bedrag
10,88 9.000,-
 Kapitaalpakket t.w.v. € 9.000 geheel vrij te besteden
Kinderen tot 21 jaar gratis meeverzekerd
Vrije keuze uitvaartverzorger
+ Meer informatie ASR

Sorry, niet via ons te bekijken.

De premies zijn berekend voor een 27-jarige, verzekerd bedrag € 9.000,- en de langst mogelijke betaalduur.
De top 5 is op basis van meest gekozen uitvaartverzekeringen (afgelopen 30 dagen) op Ikvergelijkonline.nl en is geen advies.
Update: Zaterdag 23 maart 2024

Begrafenisverzekering vergelijken

Als je begrafenisverzekeringen vergelijkt, pak je dat zorgvuldig aan. In principe kies je één verzekering voor de rest van je leven. Dus het is slim om begrafenisverzekering vergelijken goed aan te pakken en zeker niet alleen naar de kosten te kijken. Daarbij helpen wij.

  1. Bepaal de hoogte van het verzekeringsbedrag
  2. Kies het type uitvaartverzekering
  3. Vergelijk op premie
  4. Bekijk alle overige voorwaarden

1- Bepaal de hoogte van het verzekeringsbedrag

Dit is het bedrag dat jij uitgeeft aan je begrafenis. Duurder mag wel, maar dat zijn kosten die jij of je nabestaanden dan toch moeten dragen. Als je het lastig vindt om nu te bepalen wat jouw uitvaart kost gebruik je de uitvaartcalculator. Zo krijg je een indruk van de kosten.

2- Kies het type uitvaartverzekering

Er zijn die typen uitvaartverzekering waaruit je kiest. Hieronder leggen we dat uit:

  • Naturaverzekering
  • Kapitaalverzekering
  • Combinatieverzekering

Een naturaverzekering keert geen bedrag uit. In plaats vergoedt deze verzekering de kosten van een vooraf afgesproken uitvaartpakket. Hier regelt de verzekeraar de uitvaart volgens jouw wensen. Bij een kapitaalverzekering keert de begrafenisverzekeraar juist wel een bedrag uit. Ook dat bedrag ligt vast bij het afsluiten van de begrafenisverzekering. Met dit bedrag regelen je nabestaanden jouw afscheid. Een combinatieverzekering is een combinatie van beide soorten verzekeringen. Hierin liggen bepaalde keuzes vast, maar is er ook een vrij te besteden bedrag.

3- Vergelijk op premie

Bij begrafenisverzekering vergelijken kijk je snel naar de premie. Dat wil zeggen: de premie of kosten per maand. Je weet natuurlijk niet hoe oud je wordt. Toch krijg je een indruk op basis van de gemiddelde levensverwachting. Zo reken je toch de totale premiekosten uit van jouw uitvaartverzekering.

4- Bekijk alle overige voorwaarden

Een begrafenisverzekering heeft meestal weinig kleine lettertjes. Toch zijn er een aantal voorwaarden waar je zeker naar kijkt. Bijvoorbeeld het gratis meeverzekeren van je kinderen. Soms is er korting bij gecontracteerde uitvaartverzorger. Ook lees je in de overige voorwaarden belangrijke financiële informatie. Bijvoorbeeld over het afkopen van je begrafenisverzekering.

Premie begrafenisverzekering berekenen

Voor een begrafenisverzekering betaal je maandelijks premie. Je betaalt dus een vast bedrag per maand. Vanaf dat moment ben je verzekerd. Het maakt dan niet uit op welke leeftijd je overlijdt. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van twee zaken. Allereerst het pakket dat je kiest. Daarnaast telt je leeftijd op het moment van afsluiten. Wie op latere leeftijd een uitvaartverzekering afsluit, zal waarschijnlijk sneller overlijden. Daarom is de premie hoger. Hieronder de drie grootste verzekeraars en hun maandelijkse premie. Dit betreft de premie op het moment van afsluiten. Daarna staat het bedrag vast.

Premie begrafenisverzekering berekenen

Koopsomverzekering begrafenis

Er is ook nog een type begrafenisverzekering die de koopsomverzekering heet. Met name mensen die al op leeftijd zijn kiezen hiervoor. Bij deze verzekering betaalt de verzekerde in één keer het premiebedrag. Dit bedrag ligt over het algemeen zeer dichtbij de totale kosten van een begrafenis.

Begrafenisverzekering afsluiten

Heb je diverse begrafenispolissen bekeken en heb je er een gevonden die bij jou past? Sluit deze begrafenisverzekering dan eenvoudig online af. Dat gaat eenvoudig en stapsgewijs. Met deze verzekering kies je voor zekerheid. De wetenschap dat je afscheid goed geregeld is, zonder je nabestaanden voor moeilijke keuzes te stellen.

Vraag & antwoord

Het kan zijn dat je aantal vragen hebt over uitvaartverzekeringen. We hebben daarom een aantal meest gestelde vragen over uitvaartverzekeringen op een rijtje gezet. Handig toch?

Er bestaat in principe geen aparte uitvaartverzekering voor kinderen. Wel moet je minimaal 18 jaar zijn om deze zelf af te sluiten. Bij de meeste verzekeraars kan je kinderen tot 18/21 jaar gratis mee laten verzekeren of meeverzekeren tegen een gereduceerd tarief. Wanneer kinderen 18/21 jaar zijn geworden moeten ze een eigen uitvaartverzekering afsluiten.

Meer informatie

Wilt u uw uitvaartverzekering beëindigen? Dan kunt u deze afkopen. Dit is echter wel per verzekeraar verschillend en zijn er enkele voorwaarden aan verbonden. Als u uw verzekering afkoopt, keert de verzekeraar de afkoopwaarde aan u uit. Als u uw uitvaartverzekering afkoopt, bent u niet meer verzekerd. Dit betekent dat u ook geen premie meer hoeft te betalen.

Meer informatie

Het is mogelijk om tot je 75e een uitvaartverzekering af te sluiten. De premielooptijd is korter dus betaal je wel een hogere maandpremie. Bovendien krijg je vaak te maken met aanvullende voorwaarden omtrent acceptatie en uitkering. Val je buiten de leeftijdsgrens? Dan is het vaak wel mogelijk om een koopsompolis af te sluiten of gebruik te maken van de deposito.

Meer informatie

In 2020 kost een begrafenis gemiddeld 8.000 euro. De kosten van uw begrafenis zijn afhankelijk van uw persoonlijke uitvaartwensen. De begrafeniskosten zullen in de toekomst zeker stijgen. Met een passende uitvaartverzekering weet u zeker dat de kosten van uw begrafenis ook in de toekomst volledig worden vergoed.

Meer informatie

Een uitvaartdeposito is een geblokkeerde bankrekening waarop u geld spaart voor de financiering van uw uitvaart. U kunt een uitvaartdeposito afsluiten bij verschillende uitvaartverzekeraars. U sluit een uitvaartdeposito af naast of in plaats van een uitvaartverzekering. Een uitvaartdeposito wordt ook wel een koopsom genoemd.

Meer informatie