Uitvaartverzekering afsluiten op hoge leeftijd

Uitvaartverzekering afsluiten op hoge leeftijd

Author: Ties van Beusekom , expert uitvaart • Update: 4 januari 2024

Aan overlijden denk je liever niet. Daarom wachten sommige mensen lang met het afsluiten van een uitvaartverzekering. Zo’n verzekering sluit je het beste jong af. Dat is het voordeligst. Maar kan het nog wel op latere leeftijd? In principe wel. Er zijn ook andere opties. In dit artikel leggen we uit hoe je jouw uitvaart financieel goed regelt. Ook op hogere leeftijd.

Tot welke leeftijd kun je een uitvaartverzekering afsluiten? De meeste verzekeraars accepteren klanten tot 75 jaar. Je betaalt dan wel premie. De kosten voor de uitvaart spreid je namelijk over minder jaren, zo redeneren verzekeraars. Ben je ouder dan 75? Ook dan kun het goed regelen. Dit kan bijvoorbeeld via een koopsompolis of deposito. Je brengt dan zelf al direct een bedrag in.

Monuta 74 jaar
DELA 74 jaar
Ardanta 74 jaar
Lifetri 74 jaar

Voorwaarden uitvaartverzekering afsluiten op hoge leeftijd

In Nederland zijn een beperkt aantal uitvaartverzekeraars. Bij hen kun je een uitvaartverzekering afsluiten. Ook op hogere leeftijd. De precieze voorwaarden verschillen per verzekeraar. Of je een uitvaartverzekering op latere leeftijd kan afsluiten? Dat lees je hier.

Monuta

Bij Monuta sluit je je ook op hogere leeftijd een uitvaartverzekering af. Dit kan tot je 75ste. Bij Monuta is er geen vaste premielooptijd. Je betaalt dus premie tot je overlijden. Kun je geen verzekering afsluiten bij Monuta? Bijvoorbeeld omdat je ouder bent dan 75? Of vanwege gezondheidsredenen? Dan is er ook het Monuta Uitvaartfonds. Hier stort je geld in. Dat kan eenmalig of periodiek. Dit werkt net als een uitvaartverzekering. Het kapitaal en rendement dat je zo opbouwt is voor je uitvaart. Dankzij het rendement is dit meestal een betere optie dan zelf sparen. Ook keert het fonds uit in diensten en producten. Net als bij een naturaverzekering dus. Het fonds keert geen kapitaal uit.

DELA

Bij DELA sluit je een uitvaartverzekering op latere leeftijd af tot 75 jaar. Bij DELA betaal je levenslang premie. Er is dus geen vaste looptijd. Een uitvaartverzekering afsluiten op hoge leeftijd is bij DELA dan ook niet altijd mogelijk. Wel biedt de verzekeraar een aantal alternatieven. Tot 85 jaar sluit je bij DELA een koopsompolis af. Di is vergelijkbaar met een verzekering. Het belangrijkste verschil is dat je in één keer een bedrag stort. Wie ouder is dan 85 kan voor het Depositofonds kiezen. Dit is in feite een spaarrekening met rendement. Het bedrag dat je hier apart zet, groeit met de tijd.

Ardanta

Een uitvaartverzekering afsluiten op hoge leeftijd kan bij Ardanta tot het 75ste levensjaar. Wel gelden vanaf 65 jaar aanvullende voorwaarden. Sluit je na je 65 een uitvaartverzekering af? Dan is er het eerste jaar na afsluiten alleen recht op betaling van de betaalde premie. Het verzekerde bedrag keert men dan niet uit. Ook hanteert Ardanta een vaste premielooptijd. Deze kan tot maximaal het 85ste levensjaar doorlopen. Wie 65 is kiest dus voor maximaal 20 jaar premie. De premielooptijd bepaalt mede de hoogte van de premie per maand. Bij een kortere looptijd betaal je dus meer per maand. Ardanta biedt een koopsompolis als alternatief. Hierbij betaal je de premie in één keer.

Lifetri

Lifetri biedt uitvaartverzekeringen aan tot 75 jaar. Wel is de premielooptijd beperkt tot de leeftijd van 85. Wie een uitvaartverzekering op latere leeftijd afsluit, betaalt dus relatief korte tijd premie. Dit betekent een hogere premie per maand. Daarom biedt Lifetri ook een koopsompolis. Je stort dan een bedrag in één keer. Net als bij een verzekering wordt dit bedrag meer waard. Dat komt door rendement dat de verzekeraar maakt. Een koopsompolis is vaak voordeliger dan zelfs sparen. Ook ben je direct volledig verzekerd met een koopsompolis. Bij een uitvaartverzekering op latere leeftijd geldt soms een wachttijd of andere beperkende voorwaarden.

Een hogere premie bij een hoge leeftijd

De beste reden om al op jonge leeftijd na te denken over een uitvaartverzekering, is het feit dat de premies snel oplopen naarmate je ouder wordt. Dit is natuurlijk niet zo gek, want voor de uitvaartverzekeraar neemt jouw overlijdensrisico elk jaar toe. Het risico wordt daarom voor de verzekeraar steeds groter dat jij onvoldoende premie kunt betalen tussen het moment van afsluiten en overlijden.

Hogere premie bij uitvaartverzekering afsluiten op hoge leeftijd

Wie een lage premie wil sluit vroeg een uitvaartverzekering af. Op latere leeftijd kost een uitvaartverzekering altijd meer. Ook als je nog niet op hoge leeftijd bent. Hoe ouder, hoe hoger de premie per maand. Dat komt omdat de kans dat je overlijdt steeds groter wordt. Je hebt steeds minder gezonde jaren om premie te betalen. Daar houden verzekeraars rekening mee. Ook gebruiken verzekeraars je premie om te beleggen. Dat levert rendement op. Hoe eerder je premie betaalt, hoe langer je inleg rendeert.

Voorbeeld premie uitvaartverzekering per leeftijd

< Een uitvaartverzekering afsluiten wordt steeds duurder. Bekijk maar eens het onderstaande voorbeeld. Dit baseren we op de premie bij DELA. Het gaat om een verzekering in producten en diensten ter waarde van 6.000 euro. Ook is er 3.000 euro vrij besteedbaar kapitaal. Dat is een vrij gemiddelde uitvaart. Er is in dit voorbeeld één iemand verzekerd. Deze persoon betaalt een leven lang premie. Afhankelijk van de leeftijd bij afsluiten zijn de maandelijkse kosten dan: ul>

  • 20 jaar: € 7,37 per maand
  • 30 jaar: € 9,35 per maand
  • 40 jaar: € 12,44 per maand
  • 50 jaar: € 17,48 per maand
  • 60 jaar: € 26,29 per maand
  • 70 jaar: € 42,95 per maand
  • 74 jaar: € 53,68 per maand

Je ziet dat dit snel oploopt. Eerst een beetje en dan later heel snel. Ook als je jong afsluit, stijgt de premie elk jaar wel iets. Dat is dan een reguliere indexering. Wie op zijn 20ste al een uitvaartverzekering afsluit, betaalt op zijn 74ste waarschijnlijk niet ruim 50 euro.

Overstappen uitvaartverzekering op latere leeftijd

Overstappen van uitvaartverzekering is niet eenvoudig. Vaak is het ook niet financieel aantrekkelijk. Zeker niet op latere leeftijd. Het opzeggen van een verzekering kost vaak geld. Het voordeel bij een andere verzekering weegt daar meestal niet tegen op. Bij sommige soorten verzekeringen is opzeggen helemaal niet mogelijk. Opzeggen kan dan wel, maar dan verlies je alle opgebouwde rechten zonder restitutie.

Wel kun je kiezen voor het premievrij maken van je verzekering. Je stopt dan direct met premie betalen. In dit geval bevriest de waarde van je kapitaal of opgebouwde rechten. Dan is de kans groot dat hier geen volledige uitvaart van betaald kan worden. Hier is dus extra kapitaal voor nodig. Dit kan in de vorm van een koopsompolis of met nalatenschap.