Overlijdensberichten

Overlijdensberichten

Author: Marina Stobbelaar-Vonk , uitvaartexpert • Update: 4 januari 2024

Als een dierbare is overleden, dient u de familie, vrienden en kennissen op de hoogte te stellen van het overlijden en ze eventueel voor de begrafenis of crematie uit te nodigen. Dit kunt u doen door mensen een rouwkaart per post te sturen of via een rouwadvertentie in de (regionale) krant.

Een rouwadvertentie

Een rouwadvertentie is ook een mooi eerbetoon aan uw overleden dierbare. Meestal wordt een rouwadvertentie geplaatst in de krant. Dit kan een lokale, regionale of landelijke dagkrant zijn. Als alternatief kan er worden gekozen voor een huis-aan-huisblad. Een rouwadvertentie in een landelijke krant is duurder dan in een lokale of regionale dagkrant.

Het schrijven van een passende, mooie tekst voor een rouwadvertentie is niet makkelijk. U wilt immers dat de boodschap past bij uw overleden dierbare. De uitvaartondernemer kan u hierbij helpen. Bij het opstellen van de rouwadvertentie mag u creatief zijn. De uitvaartondernemer kan u hiermee helpen.

Vaste onderdelen van een rouwadvertentie

Een rouwadvertentie bestaat vaak uit de onderstaande onderdelen:

  • Een spreuk, gedicht of een mooie zin of tekst
  • De berichtgeving dat uw dierbare is overleden. Hierbij vermeldt u de voornaam en de achternaam van de overledene, ondersteund door een passende zin.
  • De geboortedatum van de overledene en de datum en plaats van het overlijden
  • De namen van de directe nabestaanden. Meestal zijn dit de gezinsleden, zoals partner, zoon(s) en dochter(s).
  • Optioneel: een aankondiging of een uitnodiging voor de afscheidsplechtigheid

Een rouwkaart

Een overlijdensbericht schrijven op een rouwkaart is vaak een emotioneel moment en het kan nog best lastig zijn. U wilt immers een mooie boodschap overbrengen, maar u wilt ook uw verdriet kwijt. Lukt het u niet op een goede tekst op papier te zetten? Doe dit dan met behulp van behulp van familie, vrienden of de uitvaartondernemer.

Onderdelen van een rouwkaart

Een rouwkaart bevat een aantal vaste onderdelen. Op een rouwkaart staan standaard:

  • De naam van de overleden dierbare
  • De geboortedatum en de overlijdensdatum
  • De adresgegevens van de locatie waar de uitvaart plaatsvindt. Als de uitvaart in besloten kring plaatsvindt, staan de adresgegevens er niet bij.
  • De namen van de gezinsleden of de familieleden van de overledene.
  • Een postadres waar mensen een condoleancekaart naar toe kunnen sturen.
  • Eventueel het adres waar de overleden persoon is opgebaard, waar mensen bloemen kunnen laten bezorgen als ze dat willen.

Meestal wordt er bovenaan de rouwkaart een gedichtje geplaatst en een korte zin. In deze zin wordt aangekondigd dat een persoon is overleden.

Overlijdensberichten

Online overlijdensberichten achterlaten

Tegenwoordig worden vrienden, kennissen en collega’s ook steeds vaker ingelicht via social media, zoals Facebook. Of de nabestaanden laten online een overlijdensbericht achter. Het achterlaten van een overlijdensbericht kan via een online overlijdensregister, zoals Mensenlinq of Memori.