Autoverzekering

Bekijk de beste deals.

Autoverzekering

Als je een auto hebt is hij verplicht: een autoverzekering. Zoek je de goedkoopste autoverzekering? Of vooral de beste autoverzekering? Of wil je alleen maar weten of je nog goed zit bij je huidige verzekeraar? Hier vertellen we je alles over autoverzekeringen. Wat het is, hoe het werkt en of het goedkoper kan. Wil je een andere autoverzekering? Die sluit je hier eenvoudig af.

Autoverzekering

Check direct de beste deals voor jouw auto

Check beste deals.

Deze module wordt beheerd en geëxploiteerd door Overstappen.nl onder AFM-vergunning: 12012535.

Glasvezel bekijken

Wil jij de beste verzekering voor jou auto? Maar je wilt niet te veel betalen? Geen probleem.

Glasvezel vergelijken

Vergelijk autoverzekeraars op prijs een voorwaarden. Sluit super eenvoudig de beste deal online af.

Glasvezel afsluiten

Nu is jou "heilige koe" goed verzekerd en kan je met een gerust hart de weg op.

Author: Ties van Beusekom , verzekeringsexpert • Update: 01 maart 2023

Wat is een autoverzekering?

Een autoverzekering is eigenlijk een aansprakelijkheidsverzekering. Met een auto maak snel veel schade bij een ander. Dat is natuurlijk niet je bedoeling, maar een kleine fout heeft soms grote gevolgen. Ook financieel. Niet iedereen zou die kosten altijd zomaar kunnen ophoesten. Om verkeersdeelnemers te beschermen tegen schade, veroorzaakt door anderen, is een autoverzekering verplicht. Zo is de financiële kant van de schade altijd geregeld, als je een ongeval veroorzaakt. Ook als iemand schade maakt bij jou, weet je zeker dat die schade wordt vergoed.

Omdat een autoverzekering een aansprakelijkheidsverzekering is, wordt je eigen schade niet altijd vergoed. Bijvoorbeeld door storm of hagel. Maar ook wanneer de tegenpartij niet bekend is. Een kras op de parkeerplaats, zonder briefje onder voorruit. Daarom zijn er verschillende soorten autoverzekeringen. Een aantal daarvan vergoeden dat soort schade wel. Zo heb je meer zekerheid, maar betaal je ook iets meer premie.

Autoverzekering vergelijken

Waarom autoverzekering?

en autoverzekering afsluiten is verplicht als je met een auto de openbare weg op wil. Dat maakt dat de inhoud van zo’n verzekering in veel gevallen hetzelfde is. De wet bepaalt tenslotte wat een autoverzekering moet regelen. Tegelijk zijn er ook relevante verschillen. Verschillen in prijs, maar ook in sommige voorwaarden. Zo zijn er aanbieders van autoverzekeringen die korting geven bij goed rijgedrag. Daarvoor gebruik je dan een speciale app. Zo zijn er meer verschillen tussen verzekeraars.

Door te vergelijken krijg je direct een overzicht van autoverzekeringen die aan jouw wensen voldoen. Je vult dan eerst je eigen gegevens in. Dat zijn je kenteken, postcode en geboortedatum. Deze factoren hebben invloed op hoeveel premie je betaalt. Daarnaast kun je voorkeuren opgeven. Bijvoorbeeld het soort dekking dat je wil. Op basis van die informatie zet onze vergelijker dan de goedkoopste autoverzekeringen voor je op een rij.

Wanneer autoverzekering checken?

Heb je net een auto gekocht? Of ga je dat binnenkort doen? Dan moet je sowieso een autoverzekering afsluiten. Dat is tenslotte verplicht, als je erin wil rijden. Voor een nieuwe auto is ook altijd een nieuwe verzekering nodig. Je sluit een autoverzekering namelijk af voor het voertuig. De verzekering voor je oude auto kun je dus niet meenemen. Wel neem je eventuele opgebouwde schadevrije jaren mee. Verzekeraars kunnen je schadeverleden zien. Op basis daarvan doen ze je een persoonlijk aanbod, wanneer je een nieuwe verzekering afsluit.

Ook als je al jaren een autoverzekering hebt, wil je soms een nieuwe verzekering. Bijvoorbeeld omdat je betere voorwaarden wil. Een lagere premie, een lager eigen risico of meer dekking. Ook daarvoor is autoverzekeringen vergelijken verstandig. Je autoverzekering checken is eenvoudig. Vul eerst je kenteken, postcode en geboortedatum in. We laten je dan verschillende aanbiedingen zien. De goedkoopste verzekering staat altijd bovenaan. Let op: dat hoeft voor jou niet altijd de beste autoverzekering te zijn.

Start met vergelijken
Start met vergelijken
Autoverzekering vergelijken

Welke autoverzekeringen zijn er?

Elke autoverzekering is een aansprakelijkheidsverzekering. Deze vergoedt dus altijd schade die je bij een ander maakt. Soms wil je ook eigen schade, schade door storm of vandalisme gedekt hebben. Daarvoor zijn ook verschillende soorten autoverzekeringen. Hieronder lees je over de belangrijkste soorten autoverzekeringen.

WA verzekering

Meest gekozen voor auto's
ouder dan 10 jaar

Dit is de basisverzekering die minimaal verplicht is. Met deze verzekering ben je alleen verzekerd tegen schade die je bij anderen maakt. Dat levert je in de meeste gevallen wel de laagst mogelijke premie op. Een WA-verzekering is dan ook vrijwel altijd de goedkoopste autoverzekering die er mogelijk is. Over het algemeen is dit de meest aantrekkelijke verzekering als je auto al iets ouder is. Hoe lager de waarde van je auto, hoe kleiner de mogelijke schadepost.


Schade aan anderen
Diefstal & inbraak
Ruitschade
Brand-, stormschade
Schade door vandalisme
Schade door eigen schuld
Bereken je premie

WA + beperkt casco

Meest gekozen voor auto’s
tussen 7-10 jaar

Wil je ook een deel van je eigen schade vergoed krijgen? Bij een WA+ autoverzekering zijn bepaalde soorten schade verzekerd. Bijvoorbeeld schade door storm of vandalisme. Er is dan geen tegenpartij die je schade vergoedt. Met alleen een WA-autoverzekering zou je dan zelf voor de schade opdraaien. Dankzij de WA+ autoverzekering wordt deze schade toch vergoed. Hierbij gelden meestal wel voorwaarden. Zo is er vaak sprake van een eigen risico. Ook wordt schade aan je eigen auto, door een aanrijding waarvoor je zelf aansprakelijk bent, niet vergoed.


Schade aan anderen
Diefstal & inbraak
Ruitschade
Brand-, stormschade
Schade door vandalisme
Schade door eigen schuld
Bereken je premie

Allrisk

Meest gekozen voor auto’s
jonger dan 7 jaar

Als je tegen vrijwel alle schade aan je auto verzekerd wil zijn, kies je voor een allriskverzekering. Met name bij relatief nieuwe auto’s is een allrisk autoverzekering een logische keuze. Wanneer je nieuwe auto total loss raakt, krijg je dan soms tot enkele jaren na aanschaf de nieuwwaarde vergoed. Ook schade aan je voertuig waarvoor je zelf aansprakelijk bent, wordt vergoed. Daarnaast bevat een allriskverzekering, net als de WA+ en WA- verzekeringen ook de verplichte dekking voor schade bij anderen.


Schade aan anderen
Diefstal & inbraak
Ruitschade
Brand-, stormschade
Schade door vandalisme
Schade door eigen schuld
Bereken je premie

Beste autoverzekering

De beste autoverzekering hangt af van een aantal factoren. Uiteindelijk is het altijd een persoonlijke keuze. Met elk type verzekering voldoe je aan de wettelijke verzekeringsplicht. Wij adviseren je nooit voor een bepaalde verzekering te kiezen. In plaats daarvan laten we zien hoe mensen over het algemeen autoverzekeringen vergelijken.

Te beginnen met de leeftijd van je auto. Ook speelt je eigen rijgedrag natuurlijk mee. Laten we eerst kijken naar de leeftijd van je auto. Dit heeft te maken met de dagwaarde van je auto. Deze waarde bepaalt of het nog zin heeft om schade te herstellen. Zo raakt een relatief oude auto bij weinig schade al total loss. Tegelijkertijd is zo’n oude auto met relatief weinig waarde economisch makkelijker vervangbaar. Daarom is een WA-verzekering voor oudere auto’s vaak de beste autoverzekering.

Voor jongere auto’s is WA+ beperkt casco vaak de beste autoverzekering. Deze biedt dan een goede middenweg tussen betaalbare premie en goede dekking. De meeste schade is dan gedekt. Schade die niet je eigen schuld is, vooral. Prettig voor veel autobezitters, want jongere auto’s hebben vaak nog een behoorlijke dagwaarde.

Allrisk autoverzekering

Nieuwe auto’s verzeker je vaak het beste met een allrisk autoverzekering. Hiermee kan je eigenlijk niets gebeuren. Tot drie jaar na aanschaf vergoedt je verzekeraar zelfs de nieuwwaarde van de auto, mocht deze total loss raken. Met zo’n verzekering rijd je toch iets lekkerder.

Autoverzekering berekenen
Autoverzekering berekenen

Goedkoopste autoverzekering

In Nederland kies je uit tientallen autoverzekeringen. Tussen verzekeraars bestaan verschillen. Verschillen in prijs en in voorwaarden. Over het algemeen zijn de prijsverschillen tussen verzekeraars klein. Al kun je tot wel tientallen euro’s per jaar besparen op je autoverzekering. Dit zonder dat je dekking verandert. Door autoverzekering vergelijken vind je de goedkoopste autoverzekering. Daarbij is het slim om ook goed naar de voorwaarden te kijken. Zo kan de premie soms heel laag zijn, maar betekent dit vaak een hoger eigen risico. Het is vooral belangrijk dat je zelf een goede afweging maakt. Waar wil je precies tegen verzekerd zijn? Hoeveel schade kan en wil je zelf betalen?

Goedkoopste Autoverzekering

Voorwaarden autoverzekering

Een autoverzekering is een WA-verzekering. Dat betekent dat deze verzekering jouw aansprakelijkheid dekt. In dit geval voor schade bij anderen. Dat is niet altijd zo. Zo moet je in juridische zin (deels) aansprakelijk zijn. Maar er mag géén sprake zijn van opzet of verwijtbaar handelen. Dan ben je niet verzekerd. Rijden onder invloed van alcohol, drugs en ook sommige medicijnen zijn hier voorbeelden van. Lees daarom altijd goed de bijsluiter van een medicijn. Als deze zegt dat het middel invloed heeft op de rijvaardigheid, kan het zijn dat je verzekeraar geen schade vergoedt.

Online autoverzekeringen vergelijken

In sommige opzichten zijn autoverzekeringen heel eenvoudig. Tegelijk zijn er ook veel voorwaarden, kleine lettertjes en dingen die je net moet weten. Om daarachter te komen wil je natuurlijk niet door allerlei voorwaarden en polissen spitten. Autoverzekeringen vergelijken is dan een makkelijke manier om snel verschillende verzekeringen te vergelijken. Zo vind je snel de beste autoverzekering voor jou. Dat doe je door eerst aan te geven wat voor verzekering je zoekt. Je begint met het invullen van je kenteken, postcode en geboortedatum. Daarna kun je in de vergelijker met de filters precies aangeven wat voor autoverzekering je zoekt. De vergelijker toont je meteen de goedkoopste autoverzekeringen die passen bij jouw wensen.

Welk autoverzekering heb ik nodig?

Wat voor jou de beste autoverzekering is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Maar ook van de leeftijd van je voertuig. Over het algemeen geldt: hoe ouder je auto is, hoe minder dekking je nodig hebt. Dat komt omdat dure reparaties, bij oudere auto’s, vaak niet de moeite waard zijn. De maximale schadelast die vergoed wordt, neemt dus af naarmate je auto ouder wordt. Daarom kiezen vooral eigenaren van relatief nieuwe auto’s voor allrisk. Iets oudere auto’s zijn met WA+ beperkt casco goed verzekerd, terwijl een WA-verzekering prima past bij wat oudere auto’s. Ook je eigen voorkeuren spelen hierbij een rol. Zo vinden veel autobezitters het een prettige gedachte dat ze goed verzekerd zijn. Daarom kiezen ze vaak voor een allriskverzekering. Als je niet vaak schade maakt, zijn die vaak niet eens zo heel veel duurder.

Wat heeft invloed op de premie van mijn autoverzekering?

Hoeveel je betaalt voor je autoverzekering, hangt van diverse factoren af. Daardoor betaalt lang niet iedereen hetzelfde voor dezelfde autoverzekering. Van invloed zijn onder meer de auto die je verzekert, je eigen postcode, je leeftijd en je schadeverleden. Dat komt omdat een verzekeraar een zo goed mogelijke inschatting probeert te maken van je schaderisico. Door te kijken naar de geclaimde schade van mensen met een vergelijkbaar profiel, komen ze tot een individueel aanbod. Je bent over het algemeen het beste af als je een relatief kleine auto verzekert, niet in de grote stad woont en al heel wat jaren je rijbewijs hebt. Daarbij helpt het natuurlijk als je in die tijd zelf aansprakelijk was voor weinig of geen schade.

Start met vergelijken
Start met vergelijken
Goedkoopste Autoverzekering

Vraag & antwoord

Het kan zijn dat je aantal vragen hebt voordat je overstapt van autoverzekering. Daarom hebben wij onze kennis over autoverzekeraars, bonusmalus en techniek op een rijtje gezet. Handig toch?

Een WA-autoverzekering dekt de schade die je met je auto veroorzaakt bij anderen. Dat kan materiële schade zijn, maar ook letselschade. Een WA-autoverzekering is verplicht voor iedereen die met zijn auto de weg op wil. Met een WA-autoverzekering dek je dus niet de schade aan je eigen auto. Daarvoor is er de beperkt of volledig cascoverzekering.

Meer informatie

Bij het bepalen van de no-claim korting van je autoverzekering wordt gebruikt gemaakt van de bonus-malus ladder. Dit is een schema dat bepaalt hoe hoog je korting is, op basis van het aantal schadevrije jaren en het aantal schades dat je meldt in een jaar. Meld je geen schade, dan stijg je een trede op de ladder en krijg je een hogere korting. Meld je wel schade, dan daal je in de meeste gevallen vijf treden en zul je minder korting krijgen.

Meer informatie

Bij het afsluiten van een autoverzekering moet je vermelden hoe jouw auto beveiligd is tegen autodiefstal. Vanaf 1998 bevat elke auto standaard een ingebouwd beveiligingssysteem. Meestal is dit het meest eenvoudige systeem, maar bij sommige duurdere auto’s zijn uitgebreidere systemen ingebouwd. De beveiligingssystemen voor auto’s worden in verschillende klassen ingedeeld. Het beveiligingssysteem wordt alleen erkend als het is ingebouwd door een bedrijf dat een certificaat heeft van de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM). Elke auto vanaf het bouwjaar 1998 heeft een standaard beveiligingssysteem volgens de SCM-klasse 1.

Meer informatie

Via de vergelijker, die wordt aangeboden door onze partner Overstappen.nl, kan je verschillende autoverzekeringen met elkaar vergelijken. Om een goede vergelijking te kunnen maken stellen zij een aantal vragen. Op basis van de antwoorden op deze vragen maken zij de vergelijking. Vervolgens kan je zelf de door jou gewenste verzekering via de vergelijker afsluiten. Gedurende de looptijd van het product is de verzekeraar het aanspreekpunt wanneer er bijvoorbeeld schade is.

Wij zijn geen adviseur en zullen nooit een advies geven of bemiddelen. Voor inhoudelijke vragen over verzekeringen verwijzen we je door naar de verzekeraar zelf.

Via Ikvergelijkonline.nl vergelijk je zelf eenvoudig het grootste aanbod producten. Zo weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt en bespaar je super simpel! De vergelijker, die wordt aangeboden door onze partner (Overstappen.nl) wordt er geprobeerd om een zo volledig mogelijk overzicht te gegeven van de markt. Helaas geven niet alle verzekeraars productinformatie vrij waardoor zij niet opgenomen kunnen worden in de vergelijker. Je kunt bekijken wie er in de vergelijker zijn opgenomen via de pagina autoverzekeraars.

Om de vergelijking voor autoverzekeringen te kunnen maken, worden er enkele gegevens gevraagd. Die gegevens worden gebruikt om te bepalen voor welke autoverzekeringen je in aanmerking komt. Alle autoverzekeringen waarvoor je in aanmerking komt worden vervolgens in een lijst weergegeven. De standaard volgorde is op basis van de laagste maandpremie. Je kunt ook kiezen voor de beste polisscore.

Wanneer je een product afsluit via Ikvergelijkonline.nl, krijgen wij een vergoeding van de aanbieder op het moment je wordt geaccepteerd. Wij krijgen dus geen vergoeding van de aanbieder om alleen in de vergelijker te staan. Dat is wel zo eerlijk! Via onze website kunnen bezoekers gratis vergelijken. Dit doen wij omdat we wij vinden dat iedereen kan besparen op zijn autoverzekering.