Wat kost een crematie?

Wat kost een crematie?

Author: Ties van Beusekom , verzekeringsexpert • Update: 4 januari 2024

Deze vraag stel je jezelf niet elke dag. Dat hoeft ook niet. Toch is het belangrijk om hier op een moment bij stil te staan. ‘Wat zijn de kosten voor een crematie?’ ‘Wat wil ik eigenlijk?’ Voor iedereen zijn deze vragen belangrijk. Een uitvaart kost veel geld. Daarom verzekeren veel mensen zich hiervoor. We geven hier antwoord op de vraag: ‘hoeveel kost een crematie?’. Ook vertellen we hoe die kosten tot stand komen. Alles wat je wil weten over crematiekosten lees je hier.

Kosten gemiddelde crematie 2021

In 2021 kost een crematie gemiddeld 7.000 euro. Meer mensen kiezen nu voor een crematie. Vroeger kozen mensen vaker een begrafenis. Qua kosten maakt het niet veel uit. Wel is een crematie iets goedkoper. Hoeveel een crematie kost, hangt uiteindelijk vooral af van je persoonlijke wensen. Ook daarom is het belangrijk daar goed over na te denken.

Wat zijn de kosten voor een crematie?

Die 7.000 euro is een totaalbedrag. Wat krijg je daar precies voor? En hoe is de prijs van een crematie opgebouwd. Dat zie je hieronder. De kosten van een crematie bestaan uit drie onderdelen. De basiskosten, variabele kosten en aanvullende kosten.

Basiskosten crematie

Basiskosten zijn er altijd. Dat zijn de kosten voor het verzorgen van de overledene, de kist en de begeleiding van de uitvaartverzorger. Dit kost in totaal zo’n 2.000 tot 3.000 euro. Ook de crematie zelf behoort tot de basiskosten. De kosten hiervan zijn 500 tot 1.500 euro. Dat noemen we de ‘kale’ crematie.

Onderdeel Kosten
Diensten van de uitvaartverzorger Diensten van de uitvaartverzorger € 1.250,-
Grafkist Grafkist € 200,- / € 450,-
Laatste verzorging van de overledene Laatste verzorging van de overledene € 150,-
Kosten voor de crematie Kosten voor de crematie € 500,- / € 1.500,-

Variabele kosten crematie

Deze kosten hangen af van je persoonlijke wensen. Bijvoorbeeld het aantal gast. Ook de locatie en het soort kist horen hierbij. Heel veel andere crematie kosten zijn ook variabel. Denk aan rouwvervoer, bloemen, foto’s en muziek. Zijn er veel wensen op dit vlak? Dan worden de kosten van een crematie ook hoger. Wanneer het budget dit toelaat is dat natuurlijk geen probleem. Het is wel iets om rekening mee te houden.

Onderdeel Kosten
Overbrengen van overledene naar uitvaartcentrum € 250,-
Opbaren en condoleancebezoek in een uitvaartcentrum € 575,-
Thuis opbaring € 400,-
Rouwauto en 2 volgauto’s € 575,-
Rouwkaarten (75 stuks) en verzendkosten. € 250,-
Afscheidsbijeenkomst van 60 minuten in een aula. € 1.300,-
Een bloemstuk voor op de uitvaartkist. € 150,-
Borrel met hapjes voor 50 personen € 950,-
Een urn Een urn € 75,- / € 500,-
De urn plaatsten in een gedenkmuur De urn plaatsten in een gedenkmuur € 350,-

Aanvullende kosten crematie

Dit zijn kosten die niet direct bij de crematie worden gemaakt. Bijvoorbeeld grafrechten. Ook een grafsteen valt hieronder. Ook voor uitstrooien gelden op sommige plekken tarieven. Alternatief hiervoor is het bewaren van de as in een urn. De kosten hiervan lopen uiteen. Ook het bijzetten van de urn in een urnenmuur op een begraafplaats kost geld. Deze kosten keren meestal jaarlijks terug.

Wat kost een kale crematie?

Een kale crematie is zonder koffietafel of gasten. Dit gaat dus over de verbranding van de overledene. Meestal gebeurt dit vroeg op de ochtend. De kosten hiervan liggen gemiddeld op ongeveer 1.300 euro, met eventueel nog wat aanvullende kosten. Een sobere crematie is eventueel een alternatief hiervoor.

Wat kost een sobere crematie?

Een sobere crematie is iets anders dan een kale crematie. Bij een sobere crematie zijn wel degelijk gasten aanwezig. Hiervoor kiezen mensen indien er weinig nabestaanden zijn. De kosten hiervan zijn wel degelijk enkele duizenden euro’s. Die kosten worden gemaakt voor dienst en de verzorging.

Wat kost een crematie als je niet verzekerd bent?

Een crematie kost in principe altijd evenveel. Het enige verschil is dat je verzekering de kosten vergoedt als je verzekerd bent. Als je een verzekering in natura hebt, dan zie je hiervan ook geen rekening. Dit gaat direct via je verzekering.

Is cremeren goedkoper dan begraven?

Cremeren is inderdaad (iets) goedkoper dan begraven. Veel mensen vragen zich af waarom. Dat heeft een aantal oorzaken. Bij crematies zijn kisten vaak goedkoper. Deze verbrandt men tenslotte met het lichaam. Een begrafenis zorgt ook voor grafkosten. Deze gemeentelijke kosten kunnen lokaal verschillen. Dit staat dan weer los van de grafrechten die je aan de begraafplaats betaalt. Bij een begrafenis maak je ook kosten voor de grafsteen.

Kosten crematie berekenen

Wil je weten wat jouw crematie kost? Daarvoor hebben wij een speciale calculator. Hiermee bereken je wat jouw uitvaart, met jouw wensen kost. Dat helpt je een goede uitvaartverzekering kiezen. Of om geld opzij te zetten, als je dat liever doet. Je krijgt in ieder geval inzicht in hoeveel geld nodig is. Als je er niet meer bent is dat het bedrag dat je nabestaanden nodig hebben om je afscheid te organiseren. Geheel volgens jouw wensen. Of die van hen, mocht je daar ook ruimte aan willen laten.

Crematie kosten via verzekering

Met een uitvaart- of crematieverzekering, heb je de kosten van je uitvaart alvast geregeld. Daarbij is er geen verschil tussen een uitvaart-, begrafenis- of crematieverzekering. Dit zijn andere namen voor dezelfde verzekering. Wel maak je bij het afsluiten soms al keuzes. Dat is vaak voordeliger. Ook is het soms een fijn idee om je nabestaanden hier niet mee te belasten. Bespreek ook met familie wat je zelf wil en wat je aan hen over wil laten.