Uitvaartdeposito

Uitvaartdeposito

Author: Ties van Beusekom , verzekeringsexpert • Update: 4 januari 2024

Met een deposito regel je het goed voor later. Hiermee zet je een bedrag opzij voor je uitvaart. Hier lees je alles over een deposito. Zo zie je snel of dit ook voor jou interessant is.

Wat is een uitvaartdeposito?

Met een deposito ‘spaar’ je als het ware voor je uitvaart. Net als bij een uitvaartverzekering regel je dat nu al. Zo betalen je nabestaanden niet de kosten van jouw uitvaart. Het belangrijkste verschil tussen zo’n verzekering en een uitvaartdeposito is de inleg. Bij een verzekering betaal je elke maand een klein bedrag. Dat is de premie. Bij een deposito betaal je in één keer een groot bedrag. Ook dit bedrag stort je bij een verzekeraar. Deze laat het bedrag groeien. Zo is de waarde bij overlijden meestal hoger dan de inleg. Men noemt een uitvaartdeposito ook wel een koopsom.

Hoe sparen voor een begrafenis?

Een uitvaart kost veel geld. Zo kost een gemiddelde uitvaart al gauw een kleine 10.000 euro. Niet iedereen laat zo’n bedrag na. Daarom sparen veel mensen bewust voor hun uitvaart. Dat kan natuurlijk op een eigen spaarrekening. Een uitvaartverzekering en uitvaartdeposito zijn alternatieven. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Wat beide gemeen hebben is dat je geld groeit. De verzekeraar investeert de inleg zodat deze in waarde toeneemt. Dat is op lange termijn vrijwel altijd het geval. Zo is er later meer geld beschikbaar dan je inlegt. Iets dat met banksparen niet of nauwelijks het geval is.

Uitvaartdeposito vergelijken

Het vergelijken van deposito’s is iets lastiger dan verzekeringen vergelijken. Dat komt vooral omdat je bij een verzekering meer zekerheid hebt. Zeker wanneer sprake is van een natura verzekering. In dat geval garandeert de verzekeraar bepaalde diensten. Zo weet je zeker dat er genoeg beschikbaar is voor je uitvaart. Bij een uitvaartdeposito is dat niet zo. Dat komt vooral omdat je niet weet hoe hoog het rendement is. Als de storting hoog genoeg is, speelt dat natuurlijk minder. In plaats van uitvaartdeposito’s vergelijken kun je ook kijken naar uitvaartverzekeringen. Die vergelijk je eenvoudig.

Wat kost een uitvaartverzekering per maand?

Kies je voor een uitvaartverzekering, in plaats van een deposito? Dan wil je de kosten van een uitvaartdeposito vergelijken met die van een verzekering. Dat is in de praktijk best lastig. Mede omdat de voorwaarden per verzekering verschillen. Bij de ene verzekeraar betaal je een vaste periode, bij de ander tot overlijden. Uitvaartverzekeringen zijn al beschikbaar vanaf minder dan tien euro per maand. Hierbij moet je bij afsluiten nog wel relatief jong zijn. Juist voor wie wat ouder is, is een uitvaartdeposito een goed alternatief. Je hebt dan niet de hoge kosten van een verzekering. Ook is de kans groter dat je al wat spaargeld hebt.

Hoe werkt een uitvaartdeposito?

Een uitvaartdeposito is een geblokkeerde rekening bij een verzekeraar. Hierop stort je meestal één keer een bedrag. Soms gaat het om enkele stortingen. Je kunt hierna niet meer bij dit geld. Dit staat vast tot overlijden. Ook kun je dit in principe niet meer afkopen. De waarde van je deposito zal normaal gesproken toenemen. Hierover informeert de verzekeraar je. Omdat de waarde stijgt, is het uitvaartdeposito bestand tegen inflatie. Dat betekent dat je met je oorspronkelijke inleg ook tientallen jaren later een uitvaart kunt betalen.

Voor wie is een uitvaartdeposito geschikt?

Wie een relatief hoog risico heeft op overlijden, vindt in een deposito een goed alternatief. Bij een uitvaartdeposito is geen gezondheidsverklaring nodig. Dit komt omdat het eigenlijk een spaarproduct is. Ook leeftijd is geen probleem. Op latere leeftijd wordt een uitvaartverzekering steeds lastiger. Een deposito is juist voor ouderen zeer geschikt. Vanaf een bepaalde leeftijd is dat bij veel verzekeraars zelfs helemaal niet mogelijk. Ook is een deposito een alternatief voor wie zich liever niet verzekerd. Bijvoorbeeld vanwege gewetensbezwaren.

Belasting over uitvaartdeposito

Een uitvaartdeposito is een vorm van sparen. Dat maakt dat de waarde als vermogen wordt gezien. Hierover betaal je normaal gesproken 1,2 procent belasting. Bij een uitvaartdeposito werkt het iets anders. Zo’n 7.000 euro is vrijgesteld van belasting. Dit is alleen zo bij uitvaartdeposito’s. Over het restant van de waarde betaal je dus wel 1,2 procent belasting. In de praktijk hoeft de waarde van een uitvaartdeposito niet heel veel hoger te liggen dan die 7.000 euro om een uitvaart te betalen. Dat maakt een deposito fiscaal heel aantrekkelijk. De meeste mensen betalen over het grootste deel geen belasting. Wel neemt de hoogte van de te betalen belasting toe met de waarde van het deposito. Groeit de waarde van je deposito? Dan betaal je ook iets meer belasting.