Condoleance tekst

Condoleance tekst

Author: Ties van Beusekom , expert uitvaart • Update: 4 januari 2024

Bij overlijden hoort condoleren. Met een condoleance breng je je medeleven over aan de nabestaanden. Dit is een moment van erkenning van het verlies. Ook geef je aan betrokken te zijn. Het is vaak een emotioneel moment, waar veel mensen moeite mee hebben. Zo weten mensen vaak niet goed wat te zeggen. Je kunt zeggen ‘gecondoleerd’. Dat volstaat meestal. Je kunt er ook voor kiezen om meer woorden te gebruiken. In dit artikel vertellen we meer over condoleren, condoleance teksten en manieren om deze over te brengen.

Moment van condoleren

Er zijn een aantal momenten waarop je de nabestaanden kan condoleren:

  • In de periode voor de uitvaart
  • Op een condoleancemoment
  • Tijdens de uitvaart

In de periode voor de uitvaart

Via een rouwbericht en rouwkaart wordt een overlijden aangekondigd. Ook wordt dan een uitvaart aangekondigd. Vaak bevat een overlijdensbericht ook aanbevelingen wat condoleren betreft. Bijvoorbeeld op een bijeenkomst, voorafgaand aan de uitvaart. Ook vermeldt de tekst van de rouwkaart eventueel het adres waar steunbetuigingen heen kunnen. In deze periode kun je condoleances overbrengen. Dit kan met tekst op een condoleancekaart. Als er geen instructie gegeven is, kun je een kaart sturen of bellen.

Op een condoleancemoment

Vaak kiest men voor een afscheidsmoment, voorafgaand aan de uitvaart. Dit is meestal een of enkele dagen voor de uitvaart. Op dit moment is de opgebaarde overledene en de familie aanwezig. Tijdens zo’n bijeenkomst condoleer je de nabestaanden bij binnenkomst. Vaak is er daarna gelegenheid om ook van de overledene afscheid te nemen.

Tijdens de uitvaart

Bij de uitvaart zelf is ook vaak gelegenheid tot condoleren. Welk moment dat precies is, hangt van de opzet van de dienst af. Vaak kiest men om, bij het verlaten van de plechtigheid, de nabestaanden te condoleren. Meestal condoleer je na afloop. Dit kan bijvoorbeeld schriftelijk, in een condoleanceregister. Bij het verlaten van de uitvaart, na afloop, begroet je de familie. Dit is een gelegenheid tot condoleren. Heb je de nabestaanden al eerder gecondoleerd? Dan is “gecondoleerd” als tekst wellicht wat overdadig. In plaats daarvan kies je voor een sterktewens of een dank voor de mooie dienst.

Persoonlijke condoleance

Er zijn veel manieren om te condoleren. Ook dat maakt het soms lastig. Wat wil ik? Wat is passend? Het zijn vragen waar mensen soms mee worstelen. Kies voor een persoonlijk bericht bij grote betekenis. Dit geldt zowel voor de betekenis van de overledene als de nabestaanden. Is de band hecht? Dan wordt een persoonlijk bericht vrijwel altijd op prijs gesteld. Kies dan bijvoorbeeld voor een persoonlijke tekst op een condoleancekaart. Ook een telefoontje of persoonlijk bericht wordt gewaardeerd.

Hou je condoleance op een uitvaart en afscheidsbijeenkomst bij voorkeur kort. Vaak is er een rij. Geef daar ook andere mensen de gelegenheid tot condoleren. Ook hier geldt dat de condoleance tekst die je uitspreekt past bij je relatie tot de nabestaanden. “Gecondoleerd met het verlies” volstaat in de meeste gevallen.

Condoleancekaart versturen

Een kaart sturen is een mogelijkheid tot condoleren. Zo kun je een persoonlijke condoleance tekst overbrengen, ook als je niet bijzonder dichtbij de overledene of de nabestaanden staat. Het adres waar je deze kaart heen stuurt, vind je meestal op de rouwkaart. Welke tekst op je je condoleancekaart komt, bepaal je zelf. Wel zijn er een aantal standaard condoleances. Hieronder vind je er enkele. Veel mensen kiezen voor een condoleance tekst zoals hieronder, met daarbij een persoonlijke boodschap.

Condoleance kaart

Copyright © Kaartje2go

Tekst condoleancekaart

Met een condoleancekaart condoleer je de nabestaanden. Daarnaast is er ruimte voor persoonlijke tekst. Een woord van troost of een gedicht, bijvoorbeeld.

Hier een aantal voorbeelden van condoleances en teksten voor condoleancekaarten:

  • Gecondoleerd met dit grote verlies
  • Onze oprechte deelneming met het verlies van…
  • Gecondoleerd met het verlies van jullie dierbare…
  • Wij wensen jullie en andere betrokkenen veel sterkte
  • Veel sterkte gewenst in deze verdrietige tijd
  • Wij wensen jullie heel veel sterkte bij dit verlies. Wij zijn in gedachten bij jullie
  • Heel veel sterkte gewenst de komende tijd
  • Woorden schieten tekort voor dit grote verlies
  • In deze moeilijke tijd wensen wij jullie veel sterkte
  • Ik wens jullie veel kracht bij het verwerken van dit enorme verlies
  • In de komende periode wensen wij jullie veel kracht toe. Wij leven met jullie mee

Tekst condoleancekaart ingrijpende overlijdens

Een overlijden is altijd emotioneel. Soms is dat echter extra het geval. Bijvoorbeeld wanneer een kind overlijdt. Ook wanneer iemand onverwachts overlijdt, is dat extra zwaar. Het vinden van de juiste condoleance tekst is dan nog moeilijker.

Wanneer een kind overlijdt kun je de volgende teksten gebruiken:

  • Dat je zoon/dochter is overleden vernamen wij met diep ongeloof. Voor zulk verlies schieten woorden tekort. Wij denken aan jullie in deze vreselijke tijd en wensen jullie veel sterkte
  • Opeens stond de wereld stil. Deze zal nooit meer dezelfde zijn
  • Vreselijk en onvoorstelbaar. In gedachten zijn wij bij jullie
  • Als eerste worden de mooiste bloemen geplukt
  • Zo droef, zo donker. Hoe kan het leven opeens zo zijn?

Als iemand onverwacht is overleden zijn deze teksten passend:

  • Te jong, te vroeg en onterecht. Ik wens je sterkte en als er iets is wat ik kan doen, sta ik klaar.
  • Onwaarschijnlijk, onwerkelijk en oneerlijk. Wij wensen je/jullie enorm veel sterkte in deze moeilijke tijd.
  • Er zijn geen woorden voor dit grote en plotselinge verlies. Wij wensen jou en je familie heel veel kracht in de komende tijd.
  • Woorden schieten tekort voor dit plotselinge verlies. We zullen hem/haar nooit vergeten en wensen jou/jullie heel veel sterkte.

Online condoleren

Met online condoleren is niet iedereen vertrouwd. Vroeger werd dit ook nog wel eens als onpersoonlijk gezien. Dit is echter steeds minder. Ook online kun je steun betuigen aan de nabestaanden. Dit kan onder meer via sociale media. Zo kun je een bericht sturen via WhatsApp of Facebook. Dit zijn informele manieren van condoleren. Ook zijn er mogelijkheden om online te reageren op een overlijdensbericht. Bijvoorbeeld via Mensenlinq. Dit is al iets formeler.

Een alternatief is een online herdenkingsmonument. Dit kan via de website Memori. Hier kun je een condoleance tekst achterlaten. Omdat het een digitaal middel is, zijn er meer mogelijkheden. Zo kun je ook foto’s of video’s delen. Muziek bijvoorbeeld. Dit kan allemaal op een persoonlijke pagina voor de overledene. Dit kans een plaats van troost worden voor de nabestaanden.