Repatriëring

Repatriëring betekent ‘terugkeer naar het land van herkomst’. Als iemand is overleden bekent dit dat een overledene wordt terug vervoerd naar het vaderland. Dit kan dus Nederland zijn, maar ook een ander land.

Het kan voorkomen dat een dierbare in het buitenland overlijdt. Dit kan bijvoorbeeld als hij of zij hier op vakantie was of er een woonde. Als nabestaande wil je er dan voor zorgen dat het lichaam snel en op een correcte wijze naar Nederland wordt vervoerd, tenzij je overleden dierbare heeft gekozen voor een uitvaart in het buitenland.

Telefonisch contact opnemen met de verzekeraar

Kort na het overlijden van een dierbare, is het belangrijk om telefonisch contact op te nemen met de uitvaartverzekeraar of de reisverzekeraar. Als de overleden persoon een uitvaartverzekering met een werelddekking had afgesloten dan vergoedt de verzekeraar de kosten bij repatriëring naar Nederland. Wanneer de overledene een reisverzekering had afgesloten dan dekt de reisverzekeraar de kosten voor repatriëring.

Uitvaart- en reisverzekeraars helpen ook bij de organisatie van de repatriëring naar Nederland. Verzekeraars hebben alle kennis en zijn op de hoogte van de geldende regels in het binnen- en buitenland.

Repatriëringsbedrijf of uitvaartonderneming inschakelen

Had de overledene geen reis- of uitvaartverzekering afgesloten? Dan is het verstandig om een repatriëringsbedrijf of een uitvaartonderneming in te schakelen. Zij werken samen met specialisten die alles weten over repatriëring.

Nederlandse ambassade of consulaat

Als het ziekenhuis of de lokale autoriteiten lastig doen over de financiële afwikkeling voor repatriëring naar Nederland dan is het een optie om contact op te nemen met de Nederlandse ambassade of het consulaat. Zij kunnen je helpen om een tolk beschikbaar te stellen. Ook kun je vragen of ze garant staan voor de repatriëringskosten. Deze kosten moeten later wel weer worden terugbetaald.

Vervoer overleden persoon

Als een persoon binnen 1500 kilometer van Nederland is overleden, wordt het stoffelijk overschot meestal per auto naar Nederland vervoerd. Hier moet flink wat papierwerk voor worden geregeld.

Voor een repatriëring binnen de Europese Unie, uitgezonderd de Benelux, is een internationale lijkenpas vereist. Meestal wordt het stoffelijk overschot gebalsemd. Een nabestaande mag de overleden dierbare niet zelf repatriëren. Dit moet worden gedaan met een officiële rouwauto. Bij een grotere afstand wordt het stoffelijk overschot per vliegtuig vervoerd. Het lichaam wordt dan in een zinken kist geplaatst. Deze kist is lucht- en waterdicht en volledig afgesloten.