Opbaring

Opbaring betekent letterlijk het ‘op een baar leggen’ van een overleden persoon. Voor veel mensen is het een indrukwekkend moment om afscheid te nemen van een geliefde tijdens een opbaring. Sommige mensen vinden het eng, vooral als ze dit nog nooit hebben meegemaakt. Toch is een opbaring niet eng. Het is juist liefdevol.

Als een dierbare overlijdt, is dat een erg ingrijpende gebeurtenis. Het is dan ook erg fijn om de overleden dierbare nog een aantal keren te zien voordat deze begraven of gecremeerd wordt. Wanneer je fysiek afscheid kunt nemen van een dierbare bij een opbaring dan heeft dit een positief effect op het rouwproces.

Opbaring in rouwcentrum

Een opbaring gebeurt meestal in een rouwcentrum of bij iemand thuis. Het kan ook dat een persoon op een andere locatie is opgebaard, bijvoorbeeld in een clubgebouw of een kerk. De meeste rouwcentra hebben een 24-uurs kamer, waar de nabestaanden een sleutel van krijgen, zodat je 24 uur per dag in de kamer terecht kunt. Als een rouwcentrum geen 24-uurskamer heeft, kun je de alleen terecht in de kamer als het rouwcentrum open is.

Opbaring thuis

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun overleden dierbare thuis op te baren. Een opbaring thuis heeft een positieve invloed op het rouwproces en de wijze waarop mensen afscheid nemen. Door een opbaring thuis ben je als nabestaande niet aan de openingstijden van een rouwcentrum of mortuarium gebonden.

Geen regels

Veel mensen vinden een opbaring thuis erg prettig. Je kunt je overleden dierbare dan zien wanneer je dat wilt. Er zijn geen regels voor een opbaring thuis. De meeste mensen kiezen ervoor om de overleden dierbare op bed te leggen. Hier blijft de overledene dan liggen tot net voor de uitvaart. De avond voor de uitvaart wordt de overledene in een kist gelegd. Op het matras wordt een bedkoeling geplaatst, zodat de overledene koel blijft. Deze koeling is niet te zien, omdat er een laken overheen wordt gelegd. Als de overledene in een kist wordt opgebaard, wordt er een koeling onder de kist gemonteerd.

Het aantal dagen dat iemand is opgebaard

Het aantal dagen dat iemand is opgebaard, is weer afhankelijk van het tijdstip van overlijden. Volgens de wet is het verplicht om ervoor te zorgen dat een overleden persoon minimaal 36 uur en uiterlijk op de zesde werkdag na overlijden begraven of gecremeerd wordt. Dit is dan ook het maximaal aantal dagen dat iemand opgebaard kan worden.