Lijkwagen

Een lijkwagen is een auto waarin de overledene wordt vervoerd. Een lijkauto wordt gebruikt om een overleden persoon naar een begraafplaats of het crematorium te vervoeren. Meestal wordt de lijkwagen ook gebruikt om een overleden persoon van de plaats van overlijden naar het rouwcentrum te vervoeren.

Zwarte kleur

Een lijkwagen lijkt op een normale personenauto, maar is langer. Ook heeft de wagen geen achterbank, zodat er achter in de auto een kist kan worden geplaatst. Meestal hebben lijkwagens een zwarte kleur, maar er worden tegenwoordig ook steeds meer witte auto’s of wagens in een andere kleur gebruikt.

Personenauto

In ons land is een lijkauto volgens de wet een motorvoertuig dat als een personenauto is gebouwd en bestemd is voor het vervoer van overleden personen en beschikt over speciale voorzieningen.

Geen voorrang voor een lijkwagen

Een rouwstoet mag doorkruist worden door ander verkeer als er sprake is van een kruispunt met verkeerslichten, haaientanden of voorrangsborden. In dat geval gelden de algemene verkeersregels. Dit geldt ook bij uitritten, invoegstroken en rotondes. Voor de lijkwagen die de rouwstoet leidt, gelden altijd de normale verkeersregels. De verkeersregels voor de rouwstoet gelden pas als de lijkwagen is gepasseerd.