Indexering

De uitvaartkosten stijgen jaarlijks. Als je een uitvaartverzekering wilt afsluiten, is het belangrijk om dit te beseffen. Om ervoor te zorgen dat je niet onderverzekerd bent, bieden veel uitvaartverzekeraars je de optie tot indexatie aan. Indexeren betekent dat zowel de premie als het verzekerde bedrag elk jaar worden aangepast aan het actuele prijsniveau van de uitvaartkosten.

Natura uitvaartverzekering en premie-indexatie

Wil je een natura uitvaartverzekering afsluiten? Dan is het niet nodig om te kiezen voor een premie-indexatie. Met een natura uitvaartverzekering wordt het pakket van uitvaartdiensten vergoed. Gedurende de looptijd van je verzekering blijft het pakket ongewijzigd. Wel kan het zijn dat uitvaartverzekeraars de automatische indexatie hebben meegenomen in hun voorwaarden. Dit staat in de kleine lettertjes. Veel naturaverzekeringen bevatten naast het dienstenpakket ook een vrij te besteden bedrag. Als de prijzen stijgen, heeft dit bedrag minder waarde. Het kan dat je verzekeraar aanbiedt om dit vrij te besteden bedrag te verhogen. Als je het bedrag verhoogt, zal de premie ook licht stijgen.

Kapitaal uitvaartverzekering en premie-indexatie

Ben je van plan om een kapitaal uitvaartverzekering af te sluiten? Dan is een premie-indexatie van toepassing. Een kapitaal uitvaartverzekering keert na je overlijden een geldbedrag uit aan je nabestaanden. De hoogte van dit bedrag bepaal je als je de verzekering afsluit. Het bedrag moet hoog genoeg zijn om je uitvaart te bekostigen. De meeste mensen houden bij het bepalen van het bedrag geen rekening met de stijgende uitvaartkosten. Dit kan ook niet, omdat niemand immers weet of de prijzen stijgen en wanneer ze overlijden. Om deze reden bieden uitvaartverzekeraars de optie tot premie-indexatie aan.

Premie-indexatie is niet verplicht

Het is niet verplicht om te kiezen voor de optie premie-indexatie, maar het is natuurlijk wel verstandig. Als je een kapitaal uitvaartverzekering zonder premie-indexatie afsluit en je komt te overlijden dan lopen je nabestaanden het risico dat ze niet voldoende geld krijgen uitgekeerd om je uitvaart te bekostigen. In dat geval moeten ze zelf financieel bijspringen. Wanneer je afziet van een premie-indexatie is het verstandig om elk jaar te controleren of het verzekerde bedrag nog voldoende is om een uitvaart te betalen.