Familiegraf

Een familiegraf is een graf waarin meer dan twee personen van één familie samen in zijn begraven. Deze personen zijn samen begraven in één graf. Als het gaat om een echtpaar dan wordt er gesproken van een dubbelgraf en niet van een familiegraf.

Drie personen

De grootte van een familiegraf varieert. In één graf kunnen drie personen worden begraven. Voor een graf voor meer dan drie personen is er meestal een grotere grafruimte nodig. Vaak heeft de grafruimte dan een grootte van twee of meerdere enkele graven.

Particulier graf

Een familiegraf is een particulier graf. Het graf wordt van de gemeente gehuurd voor een bepaalde periode. Meestal is dit een periode van twintig jaar. Nadat deze periode is verlopen, kan het grafrecht weer verlengd worden met tien jaar. De huurder en verzorger van het familiegraf is de rechthebbende. Dit is een persoon die door de familie is aangewezen. Bij een familiegraf is de rechthebbende altijd een familielid. De rechthebbende bepaalt wie er in het familiegraf wordt begraven.

Bekend familiegraf

Grafkelders zijn ook altijd familiegraven. Het meest bekende familiegraf van Nederland is de grafkelder van Oranje-Nassau. Deze is te vinden in de Nieuwe Kerk in Delft.