Balsemen

Bij balsemen wordt via het bloedvatenstelsel een conserverende vloeistof (formaline) in het lichaam van de overledene gebracht. Hiermee wordt het lichaam van de overledene voor een langere tijd geconserveerd. Meestal is er geen koeling nodig en kan het lichaam thuis worden opgebaard.

De conserverende vloeistof (formaline) zorgt ervoor dat lichaamseigen eiwitten worden gefixeerd, waardoor de ontbinding niet snel op gang komt. Hierdoor wordt het natuurlijke ontbindingsproces vertraagd. De vloeistof heeft een conserverende werking waardoor de conditie van het lichaam van de overledene op peil blijft.

Formaline bevat kleurstoffen waardoor de kleur van het gezicht van de overledene minder wit wordt dan doorgaans het geval is bij een overleden persoon. Een lichaam kan een korte of een langere tijd worden geconserveerd. Dit is afhankelijk van de concentratie van de vloeistof.

Traditionele balseming en lichte balseming

Er wordt onderscheid gemaakt tussen traditionele balseming en lichte balseming, oftewel thanatopraxie.

Traditionele balseming

Bij traditionele balseming wordt een redelijk hoge concentratie formaline gebruikt. Hiermee kan een lichaam tot drie weken lang geconserveerd worden. Traditionele balseming wordt alleen bij hoge uitzondering toegepast. Dit kan bijvoorbeeld als de uitvaart van de overledene voor een lange tijd wordt uitgesteld of als het lichaam van de overledene ter beschikking wordt gesteld aan de wetenschap. Deze vorm van balseming wordt ook wel eens toegepast in Koninklijke familie, vooral als de uitvaart plaatsvindt in het buitenland.

Lichte balseming (thanatopraxie)

Thanatopraxie wordt vaker toegepast. Bij deze lichte vorm van balseming is de concentratie formaline lager. Het lichaam blijft dan wel lang genoeg geconserveerd om de uitvaart in orde te maken en nabestaanden afscheid te laten nemen van de overledene.

Geschikt voor iedere overledene

Thanatopraxie is voor iedere overledene geschikt. Hierbij blijft het lichaam ongeveer tien dagen in een goede conditie. Door deze lichte balseming blijft het lichaam en het gezicht van de overledene er mooier uitzien. Daarnaast is er geen koeling nodig. Nabestaanden hebben dan langer de tijd om thuis afscheid te nemen.

Het licht balsemen van een persoon duurt anderhalf tot twee uur. Dit wordt gedaan in het uitvaartcentrum. De kosten van thanatopraxie liggen tussen de 500 en 750 euro. Dit hangt weer af van het uitvaartcentrum.

Voor- en nadelen lichte balseming

Lichte balseming heeft voor- en nadelen.

Voordelen lichte balseming

  • Het lichaam van de overledene kan langer worden opgebaard
  • Het lichaam van de overledene blijft er lang mooi uitzien. Dit komt, omdat het ontbindingsproces wordt tegengegaan.
  • Er ontstaan geen verkleuringen op het lichaam en in het gezicht
  • Er is geen koelinstallatie nodig
  • Het lichaam van de overledene voelt niet koud aan
  • Het wordt makkelijker om het lichaam op te baren en make-up aan te brengen. Hierdoor kunnen de uiterlijke tekenen van een ziekte ongedaan worden gemaakt.

Nadelen lichte balseming

  • Door thanatopraxie blijft het lichaam langer mooi. Voor nabestaanden kan het dan lastiger zijn om te accepteren dat iemand is overleden.
  • Lichte balseming kost tijd en het lichaam van de overledene moet naar het uitvaartcentrum worden gebracht.
  • Er zijn kosten verbonden aan thanatopraxie