Wat is een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering?

Samenvatting:
Bij de lineair dalende ORV daalt de uitkering bij overlijden gedurende de looptijd met een vast bedrag per jaar. Hoe jonger iemand overlijdt, hoe hoger de uitkering zal zijn. Van de drie soorten ORV’s is deze vorm per saldo de goedkoopste. Hij is vooral interessant voor mensen die op latere leeftijd een ORV afsluiten. Hoe ouder je namelijk bent bij overlijden, hoe minder geld de nabestaanden nodig zullen hebben om rond te kunnen komen.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Drie soorten overlijdensrisicoverzekeringen

Behalve de lineair dalende overlijdensrisicoverzekering zijn er nog twee vormen waar je voor kunt kiezen: de annuïtair dalende ORV en de gelijkblijvende ORV. Bij de annuïtair dalende ORV neemt de uitkering gedurende de looptijd niet met een vast bedrag per jaar af, maar met een vast percentage. De uitkering van de gelijkblijvende ORV is gedurende de gehele looptijd constant.

De lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

De voornaamste kenmerken van een lineair dalende ORV zijn:

  • De uitkering bij overlijden tijdens de looptijd van de verzekering neemt ieder jaar met een vast bedrag af. Aan het einde van de looptijd is de uitkering nul.
  • De lineair dalende ORV is de goedkoopste vorm van overlijdensrisicoverzekering. Daar staat tegenover dat het uit te keren bedrag al vanaf het begin van de looptijd steeds lager wordt.
  • De premie die je betaalt is ieder jaar hetzelfde. Meestal betaal je gedurende de laatste jaren van de looptijd geen premie meer.

Wanneer kies je voor een lineair dalen de ORV?

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je af met een bepaald doel. Dat kan bijvoorbeeld een aanvulling op het inkomen van je partner zijn, voor het geval je komt te overlijden, of een bijdrage aan de studiekosten voor je kinderen. Ook wordt een ORV vaak gekoppeld aan een hypotheek of lening. Een lineair dalende ORV is een goede en voordelige keuze als je verwacht dat de benodigde uitkering gedurende de looptijd steeds lager wordt, bijvoorbeeld als je daarnaast ook nog geld spaart. Ook bij een hypotheek waarvan je de schuld met een constant bedrag per jaar aflost is een lineaire ORV een goede keuze.

En Bloc clausule

Je kunt de premie voor een lineair dalende ORV nog verder verlagen door te accepteren dat de verzekeraar een zogenaamde En Bloc clausule in de polis opneemt. Dit houdt in dat hij de premies of de verzekerde bedragen van alle deelnemers (vandaar ‘en bloc’) kan verlagen bij tegenvallende resultaten. Dit is wel een risicovolle onderneming. Stel dat de verzekeraar gebruik maakt van de clausule en de kosten worden zo hoog of het verzekerde bedrag zo laag, dat je wilt overstappen naar een andere ORV, dan kan dat duur uitpakken. Je bent immers in de tussentijd weer wat ouder geworden, wat nadelige gevolgen heeft voor de premie van je nieuwe ORV.

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken

Via Ikvergelijkonline.nl kun je de premies en voorwaarden van veel lineair dalende overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken. Ook kun je een vergelijking maken met de andere vormen van ORV’s: de annuïtair dalende en de gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering. Zo vind je snel en overzichtelijk de ORV die het beste bij jou en je situatie past.