Afkoopwaarde

Afkoopwaarde

Author: Ties van Beusekom , verzekeringsexpert • Update: 01 december 2023

De afkoopwaarde van een overlijdensrisicoverzekering is het bedrag dat overblijft als u de verzekering tijdens de looptijd beëindigt. Dit betekent dat u de overlijdensrisicoverzekering tussentijds opzegt en de looptijd niet vol maakt. Op het moment dat u de verzekering stopzet, heeft deze een bepaalde waarde.

Zo gaat een verzekeraar met de afkoopwaarde om

Als u een overlijdensrisicoverzekering tussentijds beëindigt, gaat een verzekeraar op een van de onderstaande manieren met de afkoopwaarde om:

  • De overlijdensrisicoverzekering stopt zonder dat u een bedrag krijgt uitbetaald. De meeste verzekeraars hanteren deze regel.
  • De verzekeraar betaalt de premiespaarpot aan u uit. U krijgt dan de premiereserve terug.
  • Als u de afgelopen jaren genoeg premie heeft betaald, geeft de verzekeraar u een premievrije overlijdensrisicoverzekering af. U blijft dan verzekerd, maar hoeft geen premie meer te betalen.

Afkopen vaak niet mogelijk

Meestal is het niet mogelijk om een overlijdensrisicoverzekering af te kopen, omdat er in deze verzekering geen kapitaal wordt opgebouwd. Dit betekent dat de verzekeraar geen bedrag uitkeert als de verzekerde aan het eind van de looptijd niet is overleden. Om deze reden kunt u een overlijdensrisicoverzekering dus meestal niet afkopen. Wel kunt u de verzekering altijd tussentijds beëindigen. Als u de premie maandelijks betaalt, is de verzekering per maand opzegbaar. Als u per jaar betaalt, dan is de verzekering jaarlijks opzegbaar.

Premiedepot of reservepotje

Sommige verzekeraars hebben een premiedepot of een reservepotje in de verzekeringspolis opgenomen. Dit houdt in dat u een bedrag krijgt uitbetaald als u de verzekering tussentijds beëindigt. Als u net een ORV heeft afgesloten, betaalt u de eerste jaren te veel premie voor het risico van overlijden. Aan het eind van de looptijd betaalt u weer te weinig premie. Er zijn verzekeraars die de teveel betaalde premie in een reservepotje of premiedepot reserveren. Als u uw overlijdensrisicoverzekering stopzet voor het einde van de looptijd, krijgt u het bedrag uit het reservepotje uitbetaald.