Optieclausule

Optieclausule

Author: Ties van Beusekom , verzekeringsexpert • Update: 01 december 2023

Sommige verzekeraars hebben in hun polisvoorwaarden een optieclausule opgenomen. Met deze clausule kunt u het verzekerde bedrag van uw overlijdensrisicoverzekering periodiek verhogen met een bepaald maximum percentage. De verzekeraar zal u dan geen gezondheidsvragen stellen of een medische beoordeling eisen.

Het verlagen van het verzekerde bedrag

Meestal kunt u het verzekerde bedrag van uw overlijdensrisicoverzekering probleemloos verlagen. Het uit te keren bedrag zakt dan en hier doet de verzekeraar niet moeilijk over. Het verlagen van het verzekerde bedrag is vaak niet mogelijk als uw overlijdensrisicoverzekering aan uw hypotheek is gekoppeld. Als u het bedrag wilt verlagen, heeft u hier toestemming voor nodig van uw hypotheekverstrekker.

Het verhogen van het verzekerde bedrag

Als u het verzekerde bedrag van uw overlijdensrisicoverzekering wilt verhogen, gaat dit meestal niet zo makkelijk. De verzekeraar vraagt u dan om opnieuw een gezondheidsverklaring in te vullen. Uw gezondheid wordt dan weer opnieuw beoordeeld door een medisch adviseur. Vervolgens beslist de verzekeraar of u het verzekerde bedrag kunt verhogen. Als dit kan, betaalt u wel meer premie.

Voorwaarden optieclausule

Als uw overlijdensrisicoverzekering een optieclausule heeft, dan kunt u het verzekerde bedrag probleemloos verhogen. Er zijn hier wel voorwaarden aan verbonden. Zo geldt er een maximum percentage voor de verhoging van het verzekerde bedrag. Ook moet u het verzekerde bedrag periodiek verhogen. Als u dat niet doet, dan vervalt de optieclausule.

Verzekerde bedrag blijft waardevast

Als uw overlijdensrisicoverzekering een optieclausule heeft, dan kunt u het verzekerde bedrag waardevast houden. Over 20 of 30 jaar heeft 30.000 euro bijvoorbeeld een andere waarde dan nu. Op dit moment kunt u met dat bedrag veel meer doen dan over 20 of 30 jaar. Door de optieclausule te gebruiken, voorkomt u dat het bedrag in waarde zakt.