Overlijdensrisicoverzekering opzeggen

Overlijdensrisico- verzekering opzeggen

Author: Ties van Beusekom , verzekeringsexpert • Update: 01 december 2023

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) sluit u af om het wegvallende inkomen na overlijden op te vangen. Hiermee voorkomt u dat u of uw partner te maken krijgt met financiële problemen. Een overlijdensrisicoverzekering heeft een bepaalde looptijd. Dit kan tien, twintig, maar ook veertig jaar zijn. Toch wil dat niet zeggen dat u de hele looptijd aan deze verzekering vastzit. U kunt de ORV ook weer opzeggen als u een andere verzekering wilt afsluiten of als u de verzekering niet meer nodig heeft. Het opzeggen van een overlijdensrisicoverzekering is heel eenvoudig.

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering maakt u een eenzijdige afspraak met de verzekeraar. Dit betekent dat deze uw verzekering niet kan stopzetten als u de premie altijd betaalt. Zelf kunt u de ORV wél opzeggen. Als u een maandelijkse premie betaalt dan kunt u uw verzekering elke maand opzeggen. De meeste verzekeraars hanteren een opzegtermijn van vier weken. Als u de premie per jaar betaalt dan kunt u uw verzekering één keer per jaar opzeggen.

Opzeggen per brief

U kunt uw overlijdensrisicoverzekering alleen per brief opzeggen. Dit komt, omdat de verzekeraar uw handtekening nodig heeft. Als u samen met uw partner één polis heeft, moeten u en uw partner allebei de brief ondertekenen. Het opzeggen van een ORV kost u niets.

Overlijdensrisicoverzekering en hypotheek

Is uw overlijdensrisicoverzekering aan uw hypotheek verpand? Dan zijn uw hypotheek en de verzekering aan elkaar gekoppeld. Als u overlijdt, wordt het verzekerde bedrag aan de hypotheekverstrekker uitgekeerd, zodat de hypotheek (deels) wordt afgelost. Als u uw ORV wilt opzeggen dan dient u hiervoor eerst goedkeuring aan te vragen bij uw hypotheekverstrekker.

Overlijdensrisicoverzekering opzeggen en afkoopwaarde

Er zijn een aantal verzekeraars die een premiedepot of afkoopwaarde in de verzekeringspolis hebben opgenomen. Wanneer u de ORV opzegt, krijgt u een bepaald bedrag terug van de verzekeraar. Als u net een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten, betaalt u de eerste jaren te veel premie voor het risico van overlijden en aan het eind te weinig. Sommige verzekeraars sparen het te veel betaalde bedrag op in een reservepot. Aan het eind van de looptijd halen ze de te weinig betaalde premie hieruit. Als u uw ORV voor het einde van de looptijd stopzet, krijgt u het bedrag uit de reservepot betaald.