Wat is een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering?

Samenvatting:
Bij een gelijkblijvende ORV is de uitkering bij overlijden gedurende de gehele looptijd gelijk. Wil je er zeker van zijn dat ook aan het einde van de looptijd van je ORV een behoorlijk bedrag uitgekeerd wordt als je onverhoopt komt te overlijden, dan kies je voor een gelijkblijvende ORV. Deze vorm van ORV wordt ook vaak gekoppeld aan een spaar- of aflossingsvrije hypotheek, waarvan de schuldenlast tijdens de looptijd ook gelijk blijft.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Gelijkblijvende en dalende overlijdensrisicoverzekeringen

Behalve voor een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering kun je ook kiezen voor twee dalende varianten: de lineair dalende ORV en de annuïtair dalende ORV. Bij de eerste daalt de uitkering gedurende de looptijd met een vast bedrag per jaar, bij de tweede met een vast percentage. De dalende uitkering wordt wel gecompenseerd met een lagere premie.

De gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

De voornaamste kenmerken van een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering zijn:

  • Het uit te keren bedrag bij overlijden is gedurende de gehele looptijd van de verzekering gelijk.
  • De premie is ten opzichte van dalende ORV’s een stuk hoger.
  • Je betaalt gedurende de gehele looptijd van de verzekering dezelfde premie.

Wanneer kies je voor een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering?

Wil je er zeker van zijn dat ook aan het einde van de looptijd van je ORV een behoorlijk bedrag uitgekeerd wordt als je onverhoopt komt te overlijden, dan kies je voor een gelijkblijvende ORV. Vooral jonge, gezonde mensen zullen deze keuze maken. De kans dat ze al aan het begin van de looptijd doodgaan is immers klein. Er zijn ook hypotheek- en leningsvormen waarbij de schuld gedurende de gehele looptijd constant blijft, zoals de spaarhypotheek of de beleggingshypotheek. Hieraan wordt vaak een gelijkblijvende ORV gekoppeld, met de hypotheek- of leningverstrekker als eerste begunstigde. De gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering kan ook gebruikt worden als zekerheid voor het inkomen van je partner of de studiekosten van je kind.

Je premie verlagen met de En Bloc clausule

De gelijkblijvende ORV is de duurste vorm van overlijdensrisicovering. Je kunt de premie verlagen door een zogenaamde En Bloc clausule in je polis op te nemen. Dat geeft de verzekeraar het recht om het verzekerde bedrag te verlagen of de premie te verhogen bij tegenvallende resultaten. Maar pas op: mogelijk voldoet je ORV dan niet meer aan de verwachtingen waarmee je hem afgesloten had en overstappen naar een andere ORV kan duur uitpakken, omdat je in de tussentijd wel weer een stukje ouder bent geworden. Ook kan je gezondheidssituatie in de loop der jaren gewijzigd zijn, wat eveneens nadelige gevolgen voor de premie heeft.

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken

Je kunt gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken via Ikvergelijkonline.nl. Je vergelijkt dan de aanbiedingen van diverse aanbieders met elkaar, maar ook zie je de verschillen van gelijkblijvende ORV’s met de lineair of annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. Zo kom je tot een weloverwogen keuze en kun je de overlijdensrisicoverzekering afsluiten die het beste bij je past. Je lopende gelijkblijvende risicoverzekering vergelijken met die van andere verzekeraars kan ook lonend zijn, omdat de premies voor ORV’s de laatste jaren steeds lager worden.