Wanneer sluit ik een overlijdensrisicoverzekering af?

Samenvatting:
Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) sluit je af als je je nabestaanden financieel wilt steunen na je dood, of als je een hypotheek of een grote lening afsluit. In die laatste gevallen wordt het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht gesteld door de verstrekker van de hypotheek of lening. Zorg wel dat je de juiste vorm van overlijdensrisicoverzekering kiest en dat je er niet te veel voor betaalt.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Er zijn diverse situaties te onderscheiden waarin het verstandig of zelfs verplicht is om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten:

  • Je hebt een huis gekocht en daarvoor een hypotheek afgesloten. De verstrekker van de hypotheek zal in de meeste gevallen eisen dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. De begunstigde van die ORV is dan de hypotheekverstrekker. Dit noemt men het verpanden van de overlijdensrisicoverzekering. Kom je te overlijden, dan zal met de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering de hypotheek geheel of gedeeltelijk afgelost worden.
  • Je wilt een groot geldbedrag lenen, bijvoorbeeld 10.000 euro. De leningverstrekker zal bij dergelijke bedragen vaak een overlijdensrisicoverzekering eisen, met hem als begunstigde, om er zeker van te zijn dat hij zijn geld ook terugkrijgt als je onverhoopt komt te overlijden.
  • Je wilt je nabestaanden financieel ondersteunen na je overlijden. Misschien moet je partner korter gaan werken om de kinderen op te vangen. Misschien is er kinderopvang op hulp in de huishouding nodig. Er zijn tal van situaties denkbaar waarbij je nabestaanden wel een financieel steuntje in de rug kunnen gebruiken. Een ORV biedt dan uitkomst.

Je kunt meerdere ORV’s tegelijk hebben, bijvoorbeeld een die verpand is aan je hypotheek en een ter ondersteuning van je partner. Bij het beoordelen van je aanvraag kijken de verzekeraars wel naar het totaal verzekerde bedrag, daardoor is het mogelijk dat ze extra vragen stellen, bijvoorbeeld over je gezondheid of over de reden waarom je een extra ORV afsluit.

Nog meer redenen

Er zijn nog meer situaties denkbaar waarin je een overlijdensriscoverzekering af zou kunnen sluiten:

  • Je bent gescheiden en betaalt alimentatie voor je ex en voor de kinderen. Als je overlijdt, dan stopt deze en dat kan nare financiële gevolgen hebben voor de nabestaanden. Met een ORV, die overigens niet verplicht is voor deze situatie, kun je veel narigheid voorkomen.
  • Je bent zelfstandig ondernemer en niet in staat om veel pensioen op te bouwen. Als je doodgaat vervalt dan je hele inkomen voor je gezin. Ook hier kan een overlijdensriscoverzekering de financiële pijn verzachten.
  • Diverse mijlpalen in je leven, zoals de geboorte van je kind of het feit dat je gaat samenwonen, kunnen aanleiding zijn om eens te kijken naar later en om daarbij te overwegen een overlijdensriscoverzekering af te sluiten.

De juiste ORV kiezen

Als je eenmaal hebt besloten om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, of je wordt ertoe verplicht vanwege een hypotheek of lening, dan rest nog de vraag: welke vorm kies je? Er zijn namelijk drie soorten overlijdensrisicoverzekeringen, de gelijkblijvende, de lineair dalende en de annuïtair dalende ORV.

  • Een gelijkblijvende ORV wordt vaak gekoppeld aan een spaarhypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. De uitkering van de gelijkblijvende ORV is dan gedurende de gehele looptijd gelijk aan de hypotheekschuld.
  • De lineair dalende ORV is vooral een optie als je al wat ouder bent op het moment van afsluiten. Hoe ouder je bent als je overlijdt, hoe minder geld je nabestaanden nodig zullen hebben om rond te komen. De lineair dalende ORV is ook de goedkoopste van de drie.
  • Aan een annuïteitenhypotheek wordt vaak ook een annuïtair dalende ORV gekoppeld, omdat dan de resterende schuld gedurende de gehele looptijd gelijk is aan de uitkering van de ORV.

Behalve de vorm van je overlijdensrisicohypotheek is ook de hoogte van de verzekerde uitkering van belang en van invloed op je premie. Sluit je een ORV af vanwege een hypotheek, dan is de situatie duidelijk. De hypotheekverstrekker zal aangeven welke bedrag je moet verzekeren. Maar sluit je een ORV af voor de financiële steun van je partner en je kinderen als je komt te overlijden, dan moet je proberen een goede afweging te maken tussen de hoogte van het uit te keren bedrag en de premie die je gaat betalen.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Hoe dan ook is het verstandig om voordat je een besluit neemt, de vele overlijdensrisicoverzekeringen te vergelijken. De premies kunnen voor vergelijkebare ORV’s ver uiteenlopen en het zou zonde zijn om te veel te betalen of om genoegen te nemen met een te lage uitkering. Overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken kan uitstekend via Ikvergelijkonline.nl, waar de producten van de voornaamste aanbieders overzichtelijk naast elkaar staan. Je ziet er in een oogopslag welke producten voldoen aan je wensen en hoe hoog de premie daarvan is.