Tot welke leeftijd kan ik een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Samenvatting:
De leeftijd waarop je nog een overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten varieert per verzekeraar, maar bij de meesten ligt die tussen de 65 en 70 jaar. Hoe ouder je bent op het moment dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, hoe hoger de premie zal zijn. Dat is logisch, want de statistische kans dat je gedurende de looptijd komt te overlijden is dan een stuk groter. Deze zogeheten ‘sterftekans’ gebruiken verzekeraars ook om de maximumleeftijd te bepalen Die ligt bij de meeste verzekeraars tussen de 75 en 80 jaar.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Overlijdensrisicoverzekering en hypotheek

Vaak wordt een ORV afgesloten als levensverzekering bij een hypotheek. Zeker als je op hoge leeftijd nog een hypotheek wilt afsluiten, zal de hypotheekverstrekker dat eisen. De kans is dan immers veel groter dat je komt te overlijden terwijl de hypotheek nog niet afgelost is. Ook zal men willen weten of je ook na je pensioen de rente en aflossing nog kunt betalen. Als je AOW krijgt betaal je namelijk veel minder belasting en kun je dus ook minder hypotheekrente aftrekken van je inkomen. Het is belangrijk dat je op het einde van de looptijd van je ORV je hypotheek voor minstens 23% van de marktwaarde van je woning hebt afgelost. Dat is een eis voor het verkrijgen van de Nationale Hypotheekgarantie.

Op hoge leeftijd nog een ORV afsluiten

Aanbieders van overlijdensrisicoverzekeringen (ORV’s) hanteren leeftijdsgrenzen voor het afsluiten van een ORV een voor de leeftijd waarop de looptijd beëindigd moet zijn, gebaseerd op de sterftekans. Voor de aanbieders waarvan je de overlijdensrisicoverzekeringen kunt vergelijken via Ikvergelijkonline.nl gelden de volgende grenzen:

  • Centraal Beheer: de maximale leeftijd bij afsluiten is 68 jaar, de maximale leeftijd op de einddatum is 75 jaar.
  • DELA: de maximale leeftijd bij afsluiten is 65 jaar, de maximale leeftijd op de einddatum is 75 jaar.
  • FBTO: de maximale leeftijd bij afsluiten is 67 jaar, de maximale leeftijd op de einddatum is 75 jaar.
  • Reaal: de maximale leeftijd bij afsluiten is 65 jaar, de maximale leeftijd op de einddatum is 75 jaar.
  • Klaverblad: de maximale leeftijd bij afsluiten is 65 jaar, de maximale leeftijd op de einddatum is 75 jaar.
  • Zwitserleven: de maximale leeftijd bij afsluiten is 66 jaar, de maximale leeftijd op de einddatum is 75 jaar.

Hogere premie

Niet alleen de toegestane leeftijden verschillen per aanbieder van overlijdensrisicoverzekeringen. Ook de invloed die je leeftijd heeft op de hoogte van de premie varieert. Die premie zal naarmate je ouder bent op het moment van afsluiten steeds hoger zijn. Op Ikvergelijkonline.nl kun je deze ORV’s eenvoudig met elkaar vergelijken om te zien hoe hoog je premie is bij het door jou gewenste verzekerde bedrag. Daarvoor maak je per verzekering een korte proefberekening waarbij je onder andere je geboortedatum en het verzekerde bedrag invult. De premies die daar uitrollen leg je naast elkaar om een goede vergelijking te maken. Overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken is dus ook op hogere leeftijd een onmisbaar middel om te komen tot de beste keuze.