Moet ik mijn overlijdensrisicoverzekering afsluiten via mijn hypotheekverstrekker?

Samenvatting:
Als je een hypotheek afsluit zal de hypotheekverstrekker vaak eisen dat daaraan een overlijdensrisicoverzekering wordt gekoppeld. Meestal biedt de verstrekker (vaak een bank of verzekeraar) er zelf een aan. Je kunt die accepteren, maar verplicht is dat niet. Je bent dus vrij in de keuze van je overlijdensrisicoverzekering, ook als deze wordt verpand aan je hypotheek. Wil je overstappen naar een andere ORV, dan zul je wel toestemming aan de hypotheekverstrekker moeten vragen.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Overlijdensrisicoverzekering verpanden

Als een hypotheekverstrekker een hypotheek levert, zal hij zeker willen weten dat die afbetaald wordt, ook als de hypotheeknemer komt te overlijden. Daarom zal veelal een overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek gekoppeld worden, met de verstrekker als eerste begunstigde. Dit noemt men verpanden. De hypotheekverstrekker (meestal een bank of een verzekeringsmaatschappij) biedt daarbij vaak zelf een ORV aan, meestal een uit eigen huis. Je bent echter niet verplicht die ORV te nemen, je bent vrij om er een te kiezen. De kans is klein dat de hypotheekverstrekker de allergoedkoopste verzekering aanbiedt, dus in de meeste gevallen zal overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken de moeite waard zijn.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Je doet er dus goed aan als je de door de hypotheekverstrekker aangeboden overlijdensrisicoverzekering gaat vergelijken met andere ORV’s. Via Ikvergelijkonline.nl vergelijk je een groot aantal producten en vind je eenvoudig de meest voordelige overlijdensrisicoverzekering die geschikt is om te verpanden aan je hypotheek. Voor je deze afsluit moet je hem wel voorleggen aan de hypotheekverstrekker, omdat die hem goed moet keuren. Pas als die goedkeuring binnen is kun je overgaan tot het afsluiten van de ORV.

Ook zekerheid voor jezelf

Met het verpanden van een ORV aan je hypotheek verschaf je niet alleen de hypotheekverstrekker zekerheid. Ook voor jezelf is het een geruststellend gevoel als je weet dat, mocht je komen te overlijden, je nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken over het voortzetten van de hypotheek. Die wordt dankzij de overlijdensrisicoverzekering dan immers geheel of gedeeltelijk afgelost, waardoor de kosten wegvallen of in ieder geval beperkt worden.

Overstappen naar een andere ORV

Het kan ook zijn dat je de bestaande ORV die aan je hypotheek verpand is wilt opzeggen en over wilt stappen naar een andere. De premies voor overlijdensrisicoverzekeringen zijn de laatste jaren namelijk flink gedaald, waardoor het de moeite waard is om te onderzoeken of je door over te stappen geld kunt besparen. Voor dat overstappen heb je echter wel toestemming van de hypotheekverstrekker nodig. Sluit dus nooit een nieuwe overlijdensverzekering af, voordat die toestemming binnen is en wacht ook met het opzeggen van je bestaande ORV.

Aan het overstappen naar een andere overlijdensrisicoverzekering kunnen wel kosten verbonden zijn, die de hypotheekverstrekker of de huidige verzekeraar in rekening brengt. Toch wegen die kosten vaak niet op tegen het voordeel dat je kunt behalen door over te stappen naar een andere verzekering. Zeker als je ook recht hebt op het zogenaamde premiedepot kan je voordeel oplopen tot duizenden euro’s. Dit premiedepot houdt in, dat je te veel betaalde premie terugkrijgt van de verzekeraar. Overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken loont dus bijna altijd.