Kan ik overstappen van overlijdensrisicoverzekering?

Samenvatting:
Overstappen van de ene overlijdensrisicoverzekering naar een andere is mogelijk en kan zelfs zeer lucratief zijn. De premies voor deze verzekeringen zijn namelijk de afgelopen jaren flink gedaald. Zeker als je al een tijd een ORV hebt lopen, is de kans groot dat je flink wat geld bespaart door over te stappen, zelfs als je voor het overstappen een boete moet betalen. Als je ORV verpand is aan je hypotheek heb je wel de toestemming van de hypotheekverstrekker nodig.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Overstappen kan lucratief zijn

De afgelopen jaren zijn de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen flink gedaald. De concurrentie op de markt is groot en verzekeraars hebben fors gesneden in hun kosten en hun winstmarge om hun marktaandeel te behouden. Als verzekeringnemer kun je daarvan profiteren door over te stappen op een andere overlijdensrisicoverzekering. Dat overstappen verloopt meestal zonder al te veel problemen als er in je gezondheidssituatie en levensstijl niets is veranderd. Behalve van een lagere premie profiteer je door over te stappen soms ook nog van een ander voordeel: het premiedepot.

Wat is het premiedepot?

Als je voor je overlijdensrisicoverzekering gedurende de gehele looptijd dezelfde premie betaalt, betaal je in het begin eigenlijk te veel en aan het einde te weinig. De kans dat je komt te overlijden wordt naarmate je ouder wordt namelijk steeds groter. Er zijn verzekeraars die het gedeelte dat je in het begin te veel betaalt in een potje stoppen, het premiedepot, waaruit ze later geld halen om de te lage premie aan het einde van de looptijd mee te compenseren. Zolang de looptijd van de ORV niet is verstreken zit er dus geld in dat potje. Als je je overlijdensrisicoverzekering beëindigt, omdat je wilt overstappen of omdat je hem niet meer nodig hebt, heb je recht op het geld dat nog in het potje zit. Zeker als je voor een hoge uitkering verzekerd bent (denk aan een ORV die is verpand aan een hypotheek) kan dat bedrag in de duizenden euro’s lopen. Het loont dus de moeite om de polis van je ORV goed te bestuderen en te kijken of overstappen een optie is.

Hoe werkt overstappen?

Als je hebt besloten dat overstappen loont, ga je overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken om de meest geschikte voor jouw situatie te vinden. Kijk daarbij ook naar de verzekerde som. Moet die nog steeds even hoog zijn als jaren geleden of zou hij lager kunnen zijn? Heb je de beste ORV gevonden en ga je die afsluiten, dan zul je opnieuw een medische verklaring in moeten vullen voordat de verzekeraar je accepteert. Wacht altijd met het opzeggen van je oude ORV tot je geaccepteerd bent door je nieuwe verzekeraar. Opzeggen doe je altijd schriftelijk. De opzegtermijn is gelijk aan je betalingstermijn. Betaal je de premies maandelijks, dan is de opzegtermijn dus 1 maand.

Is je ORV verpand aan een hypotheek, dan zul je om over te stappen toestemming moeten hebben van de hypotheekverstrekker. Hij moet akkoord gaan met het opzeggen van de oude en het afsluiten van de nieuwe ORV. Soms zijn daaraan ook kosten verbonden.