Kan ik meerdere overlijdensrisicoverzekeringen afsluiten?

Samenvatting:
Ja, het is zeker mogelijk om meerdere overlijdensrisicoverzekeringen af te sluiten. Het kan wel consequenties hebben voor de acceptatie. Als het totaal verzekerde bedrag te hoog wordt, volstaat een eenvoudige medische verklaring niet meer daarvoor en zal er een medisch onderzoek plaats moeten vinden. Ook kan een verzekeraar om uitleg vragen, waarom je meerdere ORV’s wilt afsluiten.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Waarom meerdere overlijdensrisicoverzekeringen?

Wat voor situaties zijn er denkbaar, waarin je meerdere ORV’s af zou willen sluiten? Het kan bijvoorbeeld zo zijn, dat je een hypotheek hebt, met daaraan verpand een overlijdensrisicoverzekering, en dat je daarnaast je partner en je kinderen extra financiële zekerheid wilt geven voor het geval je komt te overlijden. Of je wilt een groot bedrag lenen, meer dan 10.000 euro, om een auto te kopen bijvoorbeeld. Voor dergelijke leningen vragen de verstrekkers meestal ook een overlijdensrisicoverzekering om er zeker van te zijn dat ook bij een onverhoopt overlijden de lening afgelost zal worden.

Haken en ogen

Het hebben van meerdere overlijdensrisicoverzekeringen is op zich geen probleem, zolang je netjes de premies betaalt. Wel is het zo, dat verzekeraars bij het afsluiten van een ORV vragen of je nog andere verzekeringen hebt lopen. Als dat zo is, zullen ze willen weten wat het totaalbedrag van je overlijdensrisicoverzekeringen is. Is dat totaalbedrag heel hoog, dan voldoet het invullen van een medische verklaring niet en zul je een medisch onderzoek moeten ondergaan. Ook zal de verzekeraar vragen waarom je de verzekering wilt afsluiten. Hebben ze het idee dat er iets niet klopt, of vinden ze het totaalbedrag te hoog, dan is het mogelijk dat je geweigerd wordt. Al met al kost het afsluiten van een extra ORV dus wel wat moeite en meestal ook tijd. Begin daarom op tijd met het vergelijken van de voorwaarden voor de diverse overlijdensrisicoverzekeringen en wacht ook niet te lang met het aanvragen.

Wanneer moet je gekeurd worden?

Iedere aanbieder van overlijdensrisicoverzekeringen stelt een bepaalde grens aan het verzekerde bedrag, waarboven een medische keuring verlangd wordt. Die grens geldt voor één verzekering, maar ook voor het totaal aan ORV’s dat je afgesloten hebt of af wilt sluiten. Deze zogeheten ‘keuringsgrens’ ligt bij de meeste verzekeraars tussen de 250.000 en 300.000 euro. Soms wordt behalve naar het verzekerde bedrag ook gekeken naar de leeftijd van degene die de verzekering afsluit. Overigens kan ook bij lagere verzekerde bedrage een medische keuring verlangd worden, als je antwoorden in de medische verklaring daar volgens de verzekeraar aanleiding toe geven.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Op Ikvergelijkonline.nl staat bij iedere verzekeraar vermeld wat de keuringsgrens is. Zo kun je overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken, misschien vind je er een waarbij je niet gekeurd hoeft te worden bij het bedrag dat je wilt verzekeren. Is dat wel het geval, dan weet je in ieder geval waar je aan toe bent. Ook kun je er alle andere voorwaarden per overlijdensrisicoverzekering vergelijken en zo uitkomen bij de beste en goedkoopste optie voor jouw situatie. Maak daarom altijd gebruik van deze mogelijkheid als je van plan bent om een ORV af te gaan sluiten.