Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Samenvatting:
Voor je privé situatie is het niet verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is met een zorgverzekering. Als je een hypotheek of een grote lening afsluit, zal de verstrekker daarvan wel in de meeste gevallen eisen dat je een ORV afsluit.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek

Als je een hypotheek afsluit zal de hypotheekverstrekker, meestal een bank of verzekeringsmaatschappij, de zekerheid willen hebben dat die hypotheek wordt afgelost, ook als je komt te overlijden. Daarom stelt hij doorgaans het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verplicht, waarbij de hypotheekverstrekker dan de begunstigde is. Met het verzekerde bedrag kan dan na je overlijden de hypotheek geheel of gedeeltelijk afgelost worden. Dat geeft zekerheid voor de verstrekker, maar ook voor jezelf. Je weet dan immers dat je nabestaanden ook na je overlijden gewoon in het huis kunnen blijven wonen.

In veel gevallen biedt de verstrekker zelf een ORV aan, zeker als het een bank of verzekeraar betreft. Maar je bent zelf vrij om een verzekering te kiezen, dus je hoeft niet per se op dat aanbod in te gaan. Je kunt beter eerst die overlijdensrisicoverzekering vergelijken met andere polissen, om er zeker van te zijn dat het de beste en goedkoopste optie is.

Overlijdensrisicoverzekering bij een lening

Ook als je een substantiële lening afsluit zal de verstrekker daarvan vaak eisen dat je een ORV afsluit. Denk hierbij aan geldleningen van 10.000 euro of meer. Met zo’n grote schuld is het ook voor jezelf een geruststellend gevoel als je weet dat je nabestaanden er niet voor hoeven op te draaien als je komt te overlijden. Meestal is een dergelijke lening wel iets dat erbij komt, naast bijvoorbeeld je hypotheek of naast de ORV die je al hebt afgesloten om je nabestaanden financieel te steunen na je overlijden. Besef dan wel, dat wanneer het totaalbedrag aan verzekerde sommen te hoog wordt, het moeilijker wordt om die extra ORV af te sluiten. De verstrekker zal dan meestal een uitgebreid medisch onderzoek verlangen en willen onderzoeken waarom je de overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten. Net als bij hypotheken ben je bij leningen vrij in de keuze van je overlijdensrisicoverzekering.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

De kans is klein, dat de overlijdensrisicoverzekering die een hypotheek- of leningverstrekker aanbiedt bij zijn product ook daadwerkelijk de goedkoopste optie is. Veel verzekeraars verlagen regelmatig de premies voor hun ORV en de concurrentie is moordend. Daarom moet je altijd de aangeboden overlijdensrisicoverzekering vergelijken met de verzekeringen van andere aanbieders. Je bent immers vrij in je keuze en dan is het niet slim om voor een dure optie te gaan, als de voorwaarden van goedkopere polissen net zo goed zijn. Overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken kan perfect via Ikvergelijkonline.nl. En natuurlijk kies je ook voor de gunstigste ORV als je hem vrijwillig afsluit om je nabestaanden een financieel steuntje in de rug te geven na je overlijden. Dat hoeft overigens niet alleen via een ORV te gebeuren. Ook een uitvaartverzekering, waarmee de kosten voor je uitvaart worden gedekt, biedt de nodige financiële ruggensteun.