Als het huidige kabinet-Rutte het beleid niet verandert, dan kan de zorgpremie in 2021 stijgen naar 1600 euro per jaar per verzekerde. Het eigen risico blijft de komende jaren dan gelijk en blijft hangen op 385 euro per persoon.

Dit heeft het Centraal Planbureau berekend. Het gaat hierbij om een premieverhoging voor de basiszorgverzekering van meer dan 300 euro in vergelijking met de gemiddelde zorgpremie van 1290 van 2017.

Bevriezing eigen risico

De afgelopen jaren is het eigen risico flink gestegen. Sinds dit jaar is het eigen risico bevroren en blijft het hangen op 385 euro per verzekerde. Dit is gedaan op verzoek van de regeringspartijen tijdens de onderhandelingen over Rutte III. Deze bevriezing moest toen worden gerealiseerd met een spoedwet. In de periode van de onderhandelingen moesten de zorgverzekeraars namelijk ook de premies voor 2018 vaststellen en bekendmaken. Tijdens de onderhandelingen lieten de CDA, ChristenUnie, D66 en VVD al weten dat de zorgpremie flink zou gaan stijgen als het eigen risico zou worden bevroren.

Zorgverzekeringen 2018 vergelijken

Ben je benieuwd of je in 2018 te veel betaalt voor je huidige zorgverzekering? Of biedt je huidige zorgverzekering niet meer de juiste dekking? Vergelijk de zorgverzekeringen met elkaar en kom direct te weten of een overstap loont. Op Ikvergelijk.nu vergelijk je meer dan dertig zorgverzekeringen met elkaar. Dit doe je snel, gratis en heel eenvoudig.

Selecteer je huidige zorgverzekeraar, geef aan welke aanvullende verzekeringen je wilt en vergelijk je huidige verzekering direct met die van andere zorgverzekeraars. Selecteer de zorgverzekeringen die jouw interesse hebben, vergelijk vervolgens de premies en dekkingen en maak een keuze. Heb je besloten om een andere zorgverzekering af te sluiten? Op Ikvergelijk.nu kun je binnen vijf minuten overstappen.

Bron: Nu.nl