Sinds de allereerste crematie in Nederland, in 1914, is het percentage van de bevolking dat zich laat cremeren in plaats van begraven gestaag toegenomen. Tegenwoordig laten meer Nederlanders zich cremeren dan begraven.

Geschiedenis van de crematie

Van die eerste crematie in 2014, in crematorium Westerveld in Velzen, werd proces-verbaal opgemaakt, omdat cremeren toen nog verboden was in Nederland. Een vervolging kwam er echter niet en vanaf dat moment werd cremeren stukje bij beetje steeds populairder. Lang bleef het aantal crematies echter beperkt, vooral omdat de kerken erop tegen waren. Toch kwam er uiteindelijk in 1954 een tweede crematorium bij, in het Gelderse Dieren, en werd cremeren in 1955 gelegaliseerd. Wel had je toen nog een codicil nodig waarin stond dat je gecremeerd wilde worden.

De Katholieke kerk stond vanaf 1963 toe dat Katholieken gecremeerd werden en in 1968 verdween het verplichte codicil uit de wet. Cremeren werd zo goed als volledig gelijkgesteld aan begraven. Vanaf dat moment versterkte zich de groei van het aantal mensen dat zich liet cremeren: van minder dan 5% in 1970 tot 40% in 1985. In 2003 oversteeg het aantal crematies voor het eerst het aantal begrafenissen in Nederland. Nu, zo blijkt uit de cijfers van 2014, laat ongeveer 62% zich cremeren.

Blog-steeds-meer-mensen-laten-zich-cremeren

Populairder dan begraven

Dat cremeren tegenwoordig populairder is dan begraven kan te maken hebben met de kostprijs. De crematiekosten zijn iets lager dan de kosten bij een begrafenis. Een andere factor is het toenemende aantal crematoria in Nederland. Inmiddels zijn er ongeveer 80. Tenslotte zijn ook de mogelijkheden om de as van de overledene zijn laatste bestemming te geven flink uitgebreid.

Op Ikvergelijk.nu kun je iedere uitvaartverzekering vergelijken om niet alleen de kostprijs, maar ook de inhoud van de uitvaart volledig op je wensen af te stemmen. Of je dan een voorkeur hebt voor begraven of voor cremeren, je komt eenvoudig tot de uitvaartverzekering die het best bij jou past. Bij veel uitvaartverzekeringen gaat de keuzevrijheid heel ver, tot aan de keuze van de urn of de uitvoering van de kist toe. Veel Nederlanders kiezen dan ook voor een uitvaartverzekering waarbij ze vastleggen wat ze willen, bijvoorbeeld gecremeerd of begraven worden. Een codicil is daar al lang niet meer voor nodig.

(Bronnen: Jasper Enklaar, Onder de groene zoden. De persoonlijke Uitvaart (Alpha 1995), Uitvaart.Com & BDK Media producent film Geschiedenis cremeren in Nederland, LVC, Monuta.nl)