In navolging van de maatregelen van de overheid heeft Branchevereniging BGNU de adviezen rondom het organiseren van een uitvaart aangescherpt vanwege de verspreiding van het coronavirus. Niet alle uitvaartverzorgers geven echter gehoor aan deze adviezen en voeren hun eigen beleid.

Minder genodigden bij uitvaart

De overheid maakte afgelopen vrijdag bekend dat er niet meer dan honderd mensen bij elkaar mochten komen in afgesloten ruimtes. Bovendien werden er extra hygiëneadviezen gegeven om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Uitvaartverzorgers brachten daarop het aantal genodigden terug en adviseerden nabestaanden te condoleren zonder handdruk of ander lichamelijk contact. Monuta bracht het aantal genodigden sindsdien al terug naar dertig personen.

Strengere maatregelen vanwege verspreiding coronavirus

De branchevereniging komt nu met het advies om alleen nog familieleden in de eerste graad uit te nodigen voor de condoleance en de uitvaart. Dat betekent dat alleen de partner, de ouders, de schoonouders, de kinderen, de schoondochters en schoonzoons aanwezig mogen zijn bij de condoleance en de uitvaart van de overledene. Deze maatregel gaat onder andere DELA te ver. DELA laat mensen afscheid nemen die gevoelsmatig dicht bij de overledene stonden. Dat kan familie zijn, maar ook een goede vriend.

Andere maatregelen zoals het vermijden van lichamelijk contact en 1,5 meter ruimte tussen de genodigden worden wel strikt nageleefd.

Grote gevolgen voor rouwproces

De manier waarop op dit moment afscheid genomen moet worden van overledenen kan voor grote problemen leiden in het rouwproces. De uitvaartverzorgers proberen de nabestaanden zo goed mogelijk te ondersteunen. Bovendien wordt er gekeken naar de mogelijkheid om op een later moment – wanneer de maatregelen zijn opgeheven – alsnog een afscheidsceremonie te organiseren.

Meer moslims in Nederland begraven

De meeste moslims die in Nederland komen te overlijden, worden begraven in het land van herkomst. Nu vluchten niet meer vertrekken en de overledenen binnen een aantal werkdagen begraven moeten worden, kiezen steeds meer moslims voor een begrafenis in Nederland.