Het verloop van een uitvaart is onder meer afhankelijk van de houding en het gedrag van de aanwezige gasten. Hier zijn bepaalde regels voor, oftewel een uitvaart gedragscode.

Gepaste kleding

Op een uitvaart zijn meestal veel mensen aanwezig en hun kleding bepaalt voor een groot deel het decor van de uitvaart. Het is een ongeschreven regel dat er op een begrafenis of crematie sobere kleding wordt gedragen. Felgekleurde of opvallende kleding wordt niet gewaardeerd. Nabestaanden willen op een gepaste manier afscheid nemen van hun dierbaren en kunnen zich storen aan uitbundige kleding. Kleed je dus gepast en draag neutrale, bedekkende kleding.

Zorg dat je op tijd bent

Zorg ervoor dat je op tijd bent, zodat de rust niet wordt verstoord. De uitvaart verloopt dan rustig en goed. Als je te laat komt, trek je de aandacht op een negatieve manier. Zet je telefoon ook uit. De uitvaartverzorger leidt de uitvaart vanaf het begin tot het eind. Volg zijn of haar instructies op. Zo verloopt de begrafenis of crematie op de manier zoals de nabestaanden dat willen.

Geef anderen ook tijd om afscheid te nemen

Als je een goede band had met de overledene wil je natuurlijk op de juiste manier afscheid nemen. Dit wordt ook gewaardeerd door de nabestaanden. Aan het begin en aan het einde van de uitvaart is gelegenheid om persoonlijk afscheid te nemen van de overledene. Je kunt dit een aantal minuten doen, maar geef anderen ook de tijd om afscheid te nemen.

Houd je emoties onder controle tijdens het condoleren

Op een uitvaart is er altijd tijd ingepland om de nabestaanden te condoleren. Soms gebeurt dit op een formele manier, waarbij de nabestaanden in een rij staan om de condoleances in ontvangst te nemen. Het kan echter ook dat dit op een informelere wijze gebeurt, waarbij de nabestaanden zich mensen onder de gasten. Het in ontvangst nemen van condoleances is vaak een emotioneel moment voor de nabestaanden. Laat dan ook merken dat je met ze meeleeft, maar houd je eigen emoties onder controle. Als je jouw emoties te veel toont, kan dit de nabestaanden afschrikken.

Drink een kop koffie

Een uitvaart wordt meestal afgesloten met een kop koffie. Natuurlijk is de sfeer dan nog droevig. Consumeer met mate als er eten en drinken wordt geserveerd en blijf niet te lang hangen. Drink bijvoorbeeld een kop koffie en ga daarna weg. De nabestaanden kunnen de uitvaart dan rustig verwerken.

Bron: Nuvema.nl