We hebben een afspraak voor een interview met Martin, zijn achternaam deed er niet toe vertelde hij toen hij me belde. Martin wil het hebben over uitvaarten en dat wekte onze nieuwsgierigheid. Het is nou niet bepaald een onderwerp waarvan je verwacht dat iemand staat te popelen om erover te vertellen.

We hebben afgesproken in een café, op verzoek van Martin. Het is een rustige bruine kroeg, lekker donker en met kleedjes op de tafels. De muziek staat er niet hard, de ideale plek dus voor een goed gesprek. We steken meteen van wal.

Je pleit ervoor, dat iedereen een uitvaartverzekering afsluit.

Kijk, ik zie het zo: doodgaan is een van de weinige zekerheden die je hebt in je leven. We verzekeren allemaal wel ons huis tegen brand, maar waarschijnlijk hoef je op die verzekering nooit een beroep te doen.

30% van alle Nederlanders heeft nog steeds geen uitvaartverzekering

Van de premies die je betaalt voor je uitvaartverzekering weet je in ieder geval zeker dat die ooit gebruikt gaan worden. Het is geen weggegooid geld.

Was er een specifieke aanleiding om op zoek te gaan naar een uitvaartverzekering?

Ja. Een paar maanden geleden maakte ik het mee in mijn eigen omgeving. Een neef van me overleed, zomaar, plotseling. Ik zag hoe zijn vrouw en kinderen met al hun verdriet ook nog eens de hele uitvaart mee moesten regelen, knopen moesten doorhakken. Toen dacht ik: dat laat ik bij mij niet gebeuren. Ik vond een website, Ikvergelijk.nu, waar je allerlei verzekeringen met elkaar kon vergelijken, onder andere uitvaartverzekeringen. Ik ben gaan kijken wat je met zo’n uitvaartverzekering allemaal kon regelen en dat was heel wat. Je kunt onder andere ook heel veel vastleggen over hoe je uitvaart eruit moet komen te zien.

Dus je hebt nu een uitvaartverzekering afgesloten?

Ja. Ik heb gekozen voor een verzekering die de hele uitvaart voor je verzorgt, een naturaverzekering heet dat. Mocht ik onverwachts doodgaan, dan zit mijn vrouw in ieder geval niet met al dat regelwerk. Voor haar heb ik er trouwens meteen ook een afgesloten, want ik moet er ook niet aan denken dat ik zelf met al dat regelwerk kom te zitten. En je weet niet wanneer jouw tijd gekomen is, hè?

Alex Michell, een vijftig jarige Engelsman, lachte tijdens het kijken van de TV-show ‘Goodies’ twintig minuten lang… Yep, aan een stuk. Eindstand: zijn hart hield ermee op.

Het schijnt dat er elk jaar 100 mensen doodgaan omdat ze een pen inslikken, ik noem maar wat. En Elvis stierf op de wc. Wachten met het afsluiten van een verzekering was dus voor mij geen optie.

Maar je gaat verder dan alleen een verzekering.

Van het een komt het ander. Bij die verzekering kon je een soort van draaiboek samenstellen voor je uitvaart. Of je begraven of gecremeerd wil worden, een koffietafel of een borrel achteraf, dat soort dingen kon je allemaal vastleggen. En je kon ook al de uitvaart muziek opgeven die er gedraaid moet worden. Het was nog leuk ook, om daar mee bezig te zijn. Ik heb zelf nogal een afwijkende muzieksmaak,

  • Please don’t bury me down in the cold, cold ground
  • I’d rather have them cut me up and pass me all around
  • Throw my brain in a hurricane and the blind can have my eyes
  • The deaf can take both of my ears, if they don’t mind the size

ik houd wel van een beetje humor en sarcasme. Dus moeten ze op mijn uitvaart onder andere Please Don’t Bury Me draaien van John Prine, een Amerikaanse zanger waar ik fan van ben. Maar ja, misschien gaat dat wat te ver voor mijn vrouw en kiest ze toch voor iets anders. Ik zal er niet tegen kunnen protesteren, denk ik. We zullen wel zien. Het ligt er ook een beetje aan hoe je doodgaat. Als je plotseling komt te overlijden door een ongeluk of zo is het heel anders als dat je achter in de negentig bent en een ‘voltooid leven’ hebt, zoals ze dat tegenwoordig noemen.

De top drie voor uitvaartmuziek ziet er als volgt uit:
1- Time To Say Goodbye – Andrea Bocelli en Sarah Brightman
2- Tears In Heaven – Eric Clapton
3- Afscheid Nemen Bestaat Niet – Marco Borsato

Dan kan er best een lachje af tijdens je uitvaart. Maar mijn vrouw kennende kiest ze toch eerder voor iets meer traditionele uitvaartmuziek. Ik weet ook niet in hoeverre ze meegaat in mijn keuze voor een borrel achteraf, in plaats van een koffietafel.

Uit het klantverslag van Yarden over 2015 blijkt welke consumpties het meest genuttigd zijn na afloop van een uitvaart: 1.949.102 kopjes koffie of thee, 119.055 glazen wijn, 47.626 glazen bier

Ik vind dat behalve verdrietig zijn om iemands dood, ook zijn leven moet vieren. En hoe kan dat nou beter dan onder het genot van een flinke borrel samen herinneringen op te halen? Ik ga daar wel een hard punt van maken, denk ik.

En begraven of gecremeerd worden, ben je daar al uit?

Ik heb dat met mijn vrouw besproken. Mij maakt het niet zoveel uit, dus zou zij het mogen bepalen. Ze vertelde me dat ze het mooi zou vinden als ik mijn lichaam ter beschikking van de wetenschap zou stellen. Ik zei, “ik weet dat je vindt dat ik af en toe apart doe, maar dat je me een bezienswaardigheid vindt, dat had ik niet verwacht”. Maar het bleek wat anders te zijn als ik had gedacht.

In 2015 koos 65 procent van de Nederlanders voor crematie, 35 procent wilde begraven worden

Als je je lichaam ter beschikking van de wetenschap stelt, kunnen studenten erop oefenen met opereren. En chirurgen proberen dan nieuwe technieken op je uit. Een fijn idee, dat je na je dood ook nog nuttig bent. We hebben dus allebei een codicil ingevuld.

Maar je wilde een boodschap kwijt?

Ja, ik wil eigenlijk iedereen oproepen om er gewoon eens een keer voor te gaan zitten, alleen of samen met je vrouw of man, om eens goed na te denken over je uitvaart. Er is namelijk leven na de dood, het leven van je nabestaanden. En dat leven begint met afscheid nemen van jou, zorg dan ook dat dat op een goede manier kan gebeuren. Dus ga uitvaartverzekeringen vergelijken, sluit er een af en leg je wensen vast, of bespreek ze met elkaar. Dat kan nog best gezellig zijn ook.

Infographic Uitvaartverzekeringen

Infograpic Ikvergelijk.nu Uitvaartverzekeringen