Geen rijbewijs maar wel een autoverzekering
Stel je komt in het bezit van een motor of een auto en je hebt geen rijbewijs. De verzekeraar zal je dan vertellen dat ze onderling hebben afgesproken dat ze alleen motorvoertuigen verzekeren waarvan de eigenaar in het bezit is van een geldige verklaring van rijbevoegdheid. Hierin gaat de verzekeraar zelfs zo ver dat een rijbewijs dat bijvoorbeeld net een week verlopen als ongeldig wordt beschouwd. Evenzo keert er geen enkele verzekeraar uit indien je rijbewijs niet aan alle eisen voldoet en je raakt betrokken bij een ongeluk. Buiten dat je zelf voor alle kosten opdraait ben je tevens strafbaar.

Onder bepaalde voorwaarden, meestal een hogere premie, willen sommige verzekeraars wel eens een uitzondering maken als je geen rijbewijs hebt. Ga er niet van uit dat je meteen veel keuzemogelijkheden hebt. Autoverzekeringen vergelijken bijvoorbeeld moet je in eerste instantie nog maar niet aan denken, je mag blij zijn dat de verzekeraar je als klant neemt. Afhankelijk van de reden waarom je een auto wilt verzekeren zonder dat je in het bezit bent van een geldig rijbewijs zijn er maar twee maatschappijen waar je terecht kan en dat zijn Rialto of Interpolis. Omdat het risico groter is wat ze aangaan, dat is ook de reden dat andere verzekeraars weigeren, dien je er ook rekening mee te houden dat het geen goedkope autoverzekering zal zijn.

Auto verzekeren met een verlopen rijbewijs
In principe kan je met een verlopen rijbewijs geen motorrijtuig verzekeren. Wanneer je al wel een nieuw rijbewijs hebt aangevraagd maar het nog niet op hebt kunnen halen geldt er een uitzondering. De verzekeraar kan in het systeem van de RDW namelijk zien of het nieuwe rijbewijs al toegekend is of niet. Heb je net een andere auto gekocht en je rijbewijs is in het systeem al toegekend kan je op de normale manier bij OHRA, FBTO of een willekeurige andere maatschappij een goedkope autoverzekering afsluiten.

Voorlopige verzekering
Stel dat je, als extra stimulans van je ouders, tijdens het lessen al een auto gekregen of je kan via bekenden aan een leuk autootje komen. Voorwaarde is wel dat je hem meteen koopt. Op dat moment zou je een klein probleempje kunnen hebben met het verzekeren van het voertuig. Een niet verzekerde auto mag immers zelfs niet op de openbare weg staan. Heb je daarnaast ook geen eigen terrein, waar hij onzichtbaar vanaf de weg gestald kan worden, kan dat lastig zijn. Ook hier zijn komen verzekeraars ons in tegemoet: binnen een termijn van 2 weken voor het examen mag je een zogenaamde voorlopige autoverzekering afsluiten. Slaag je voor het examen loopt de verzekering stilzwijgend door. Het enige wat je dan nog wel even moet doen is de verzekeraar een kopietje van je rijbewijs sturen. Mocht je onverhoopt zakken vervalt de verzekering per die dag.

Je erft een auto
Gelukkig hoef je bij vererving van een auto niet meteen op zoek naar een nieuwe autoverzekering. Onder voorwaarde dat de premie betaalt wordt blijft een motorrijtuigenverzekering nog 2 maanden na iemands overlijden doorlopen. Indien je besluit de auto niet te verkopen heb je daardoor ook ruim de tijd om eventueel andere autoverzekeringen onderling te vergelijken. Heb je geen rijbewijs maar je wil de auto ook niet wegdoen kan je ervoor kiezen iemand anders, die wel een rijbewijs heeft, als bestuurder op te geven. Zo kan je hem alsnog zelf verzekeren.

Tijdelijke in beslagname rijbewijs
Vanzelfsprekend mag je bij een inbeslagname van het rijbewijs door de politie of na afkeuring door een arts geen motorrijtuig besturen. In het laatste geval is het sowieso niet aan te raden nog te rijden maar ook na strafdelicten zal het moeilijk zijn je auto nog ergens onder te brengen. Nederland kent slechts een maatschappij genaamd Rialto, die hogere risico’s aangaat dan bijvoorbeeld een Centraal Beheer of Univé. Ook na meerdere schade’s of herhaaldelijke inbeslagnames van het rijbewijs kan je bij hun negen van de tien keer nog terecht.

Verzekeren met vermelding andere bestuurder
De goedkoopste manier om een auto te verzekeren op je eigen naam en die je tevens de ruimte biedt om regelmatig autoverzekeringen te vergelijken is wanneer je iemand anders als vaste bestuurder opgeeft. Zolang je chauffeur geen schade rijdt blijf ook jij schadevrije jaren opbouwen waardoor je jaar na jaar doorgaat met besparen op je autoverzekering.

Bron: Nu.nl