Als je onverhoopt komt te overlijden, moeten de nabestaanden je uitvaart regelen. Iets dat veel geld en energie kost. Natuurlijk wil je je nabestaanden niet opzadelen met de organisatie en de hoge kosten van de uitvaart.

Uitvaartverzekering afsluiten

Om te voorkomen dat je nabestaanden niet financieel worden belast, is het verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Hiermee zijn de kosten van de uitvaart verzekerd.

Als de verzekerde overlijdt, keert de verzekering een geldbedrag uit dat van tevoren is bepaald. Met dit bedrag kan een groot deel van het werk rond de uitvaart door de verzekeraar worden uitgevoerd. Dit scheelt veel energie en biedt de nabestaanden weer meer ruimte om te rouwen.

Financiële zaken regelen

Na het overlijden van een naaste moet de erfenis ook correct worden verdeeld over de erfgenamen. Naast het vermogen dat de overleden persoon bezat, bestaat een erfenis uit andere financiële zaken, zoals contracten en abonnementen. Het is verstandig om deze geldzaken snel af te handelen. Zo voorkom je dat er in een latere periode vervelende situaties ontstaan.

Energiecontract opzeggen

Als de overledene een energiecontract had, moet dit contract worden opgezegd of overgezet op de naam van de nabestaande die met de overledene samenwoonde. Wanneer de wettelijke partner van de overledene in dezelfde woning als de overledene woont, kan het energiecontract op de naam van de nabestaande worden gezet.

Abonnementen opzeggen

De meeste mensen hebben een of meerdere abonnementen lopen. Bekende voorbeelden hiervan zijn een abonnement op de krant, een tijdschrift of een sportschoolabonnement. De abonnementen dien je op te zeggen bij het betreffende bedrijf. De meeste bedrijven vragen hierbij om de overlijdensakte.

Andere verzekeringen stopzetten

Als een verzekerde overlijdt, stopt de uitvaartverzekering automatisch. Dit geldt echter niet altijd voor andere verzekeringen. Het stopzetten van andere verzekeringen en bankrekeningen vergt wat regelwerk. Zo vraagt de verzekeraar meestal om een verklaring van erfrecht. Als er geen testament en geregistreerde partner is en het banksaldo van de overledene niet hoger was dan 100.000 euro kan de nabestaande zonder verklaring van erfrecht de zaken regelen.