Is jouw energierekening eigenlijk te hoog? Of wil je gewoon wat besparen op de uitgaven? Ga dan eens na welke energieslurpers er in je huis staan en kijk hier kritisch naar. Door de energie slurpende apparaten in te ruilen voor duurzame varianten of het gebruik ervan te verminderen, bespaar je elke maand veel geld. Wij hebben de vijftien meest energie slurpende huishoudelijke apparaten voor je op een rijtje gezet.
1. Oud model koelkast
Heb je een oude koelkast? Vervang deze dan voor een nieuw, energiezuiniger model. Een oude koelkast verbruikt veel energie. Dit komt, omdat er vaak iets kapot aan is. Zo kan het zijn dat de deur niet meer goed sluit of dat het koelsysteem niet meer goed werkt.
2. Vriezer
De vriezer is het tweede apparaat dat veel energie slurpt. Als je de vriezer vaak opent en sluit, ontstaat er continu een laagje water dat daarna weer bevriest. Uiteindelijk wordt dit laagje water een flinke ijslaag. Hierdoor moet de vriezer nog harder werken. Ontdooi je vriezer regelmatig, zodat je de ijslaag kunt verwijderen. Bijkomend voordeel is dat er dan ook weer meer in je vriezer past.
3. Verlichting
Verlichting kost meer dan je waarschijnlijk denkt. Vergeten de lichten uit te doen als je van huis weg gaat of een aantal sfeerlichten aandoen, vreet energie. Lampen die onnodig aanstaan zijn grote energievreters. Let er dus goed op dat de lichten niet onnodig aanstaan en vervang je oude lampen voor zuinige lampen, zoals spaarlampen of LED-lampjes.
4. Wasmachine
Wasmachines verbruiken veel energie. Gemiddeld verbruikt een wasmachine zo’n honderd euro per jaar. Vooral als je nog een oud model wasmachine hebt. De nieuwere modellen verbruiken al veel minder energie en dit merk je dan ook in de kosten.
5. Droger
Net als de wasmachine, verbruikt de droger heel veel energie. Als je wilt besparen op energie, is het dus zaak om het gebruik van de droger te verminderen. Hang je was buiten te drogen als het zonnetje schijnt.
6. Waterbed verwarmen
Een waterbed moet verwarmd worden voordat je gaat slapen. Het water op de juiste temperatuur houden, kost veel energie. De kosten zijn weer afhankelijk van de grootte van het waterbed. Een normaal waterbed is al snel een van de grootste energieslurpers in huis.
7. Televisie
De televisie is een sluipverbruiker. Ook als de tv in de inactieve, stand-by, modus staat verbruikt deze stroom. Je kunt dit stroomverbruik voorkomen door de televisie echt uit te zetten.
8. Pc’s en laptops
Pc’s en laptops zijn ook sluipverbruikers. Zet je computer dus uit of in slaapstand als je hem niet meer gebruikt. Dit kun je automatisch instellen.
9. Airconditioning
Heb je een airco systeem? Houd dan rekening met het energieverbruik als de airco de hele dag of nacht aanstaat. Als je een paar dagen lang de airco aan laat staan, is je energierekening een flink stuk hoger. Een ventilator is een goede vervanger van een airconditioning. Deze verbruikt heel weinig energie.
10. Audiosysteem
Wist je dat een audiosysteem ook energie verbruikt? Als je het systeem in de stand-by stand laat staan, verbruikt het nog steeds energie. Door je radio goed uit te zetten, bespaar je zo’n tien euro per jaar. Het is niet veel, maar alle kleine beetjes helpen.
11. Stofzuiger
Als je stofzuigt zet je de stofzuiger een aantal keren aan en uit. Vooral dit opstarten kost veel energie.
12.Elektrische boiler
De boiler is continu bezig om het water op de juiste temperatuur te houden. Als je een boiler hebt van meer dan twintig liter dan wordt er de hele dag door gas verbrandt om het water warm te houden. Gelukkig gebruiken de nieuwere, zuinige cv-installaties veel minder energie.
13. Afwasmachine
Een vaatwasser is niet de allergrootste energieverbruiker, maar verbruikt toch wel wat. Als je een normale vaatwasser hebt en met twee mensen in een huis woont dan zit de vaatwasser niet elke dag vol. Je hoeft deze dus niet elke dag te gebruiken. Wacht hiermee tot de vaatwasser vol zit.
14. De verwarming
Het is natuurlijk lekker behaaglijk om de verwarming ’s avonds aan te doen, maar soms is dat helemaal niet nodig. Dichte gordijnen houden ook warmte binnen. Als je ze ’s avonds dichtdoet, hoef je dus minder energie te stoken.
15. In bad gaan
Kies ervoor om te gaan douchen in plaats van een bad te nemen. Als je drie keer doucht ben je nog goedkoper uit dan dat je één keer een bad neemt. Vooral als je een douchewekker gebruikt. Door altijd maar een beperkt aantal minuten te douchen, bespaar je al snel twintig tot dertig euro per jaar.
Energieaanbieders vergelijken
Wist je dat je ook kosten kunt besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier? Soms levert een overstap je een flinke kostenbesparing op. Met behulp van de vergelijker op ikvergelijkonline.nl vind je al snel een energieaanbieder die duurzame energie aanbiedt tegen een voordelig tarief.
Geef een reactie