De gemeente Rotterdam is bezig met de voorbereidingen om een grootschalige proef te gaan doen met een slim elektriciteitsnet voor consumenten en bedrijven. Het gaat stroom leveren als het tarief op zijn laagst is en de eindgebruikers kunnen er bovendien hun zelf opgewekte stroom aan terug verkopen.

Hoe het werkt

Het intelligente elektriciteitsnetwerk, dat aangelegd wordt in de deelgemeente Merwe-Vierhavens, bevat slimme meters, die detecteren of het energietarief hoog of laag is. Bij een laag tarief, vaak midden in de nacht, geeft de meter een signaal aan bijvoorbeeld de wasmachine, die dan gaat draaien tegen dat lage tarief. Zo bespaart de eindgebruiker op zijn stroomkosten en wordt tegelijkertijd voorkomen dat het netwerk overbelast raakt, omdat vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd. Dit laatste bespaart de kosten voor een capaciteitsvergroting, die in de miljarden euro’s kunnen lopen.

Die eindgebruikers, zowel bedrijven als particulieren, kunnen daarnaast ook nog eens geld verdienen door de door henzelf opgewekte stroom, bijvoorbeeld van windmolens of zonnepanelen, terug te geven aan de energieleverancier als ze die zelf niet nodig hebben. Voor die teruggegeven stroom worden ze dan door het Rijk betaald.

Publiek-private samenwerking

De gemeente Rotterdam voert het proefproject uit samen met een viertal partners: netbeheerder Stedin en de bedrijven Siemens Nederland, Lyv Smart Living en Omnetric. Voor Merwe-Vierhavens werd gekozen, omdat daar een geschikte mix van wonen en werken voorkomt, die nodig is om het netwerk in al haar facetten te testen. Zo kan men de verbruikte energie vergelijken met andere wijken en het verbruik van voorgaande jaren. De proef start nog dit jaar.

Snel uitrollen

Als de proef in Merwe-Vierhavens slaagt, is het de bedoeling dat het slimme elektriciteitsnetwerk snel wordt uitgebreid. Eerst zal het dan uitgerold worden in de aangrenzende wijken, waarna het steeds verder de regio moet gaan veroveren. Dat is ook nodig, want het netwerk zal pas rendabel kunnen functioneren als er meer dan een miljoen aansluitingen zijn.

Ondertussen toch energie besparen?

Wie nog niet aan de beurt is voor deze intelligente stroomvoorziening, kan in afwachting daarvan toch besparen op zijn energiekosten. Het kiezen van de goedkoopste leverancier is daarvoor de eenvoudigste optie. Op Ikvergelijk.nu kun je eenvoudig de tarieven van je huidige energieleverancier vergelijken met die van andere aanbieders. Online kun je dan direct overstappen en soms tot wel enkele honderden euro’s per jaar gaan besparen. Ook dat is een vorm van intelligent energieverbruik.

(Bron: telegraaf.nl)