Dure geneesmiddelen worden steeds duurder. De prijzen groeien op dit moment met 20 procent per jaar. Dat stelt Vektis, het onderzoeksbureau van de gezamenlijke zorgverzekeraars, dat de prijsgegevens heeft verzameld.

Het bureau vergeleek de prijzen van dure medicijnen in 2014 met die in 2012. De verklaring voor de kostenstijging ligt volgens Vektis in het feit dat sommige medicijnen alleen nog via ziekenhuizen worden geleverd.

Het duurste medicijn van Nederland

Het duurste medicijn van Nederland was in 2014 het middel Naglazyme, dat gebruikt wordt bij een erfelijke stofwisselingsziekte. Dit medicijn kost per patiënt 558.000 euro per jaar. Het geneesmiddel Perjeta is ook zo’n duur medicijn. 240 patiënten met uitgezaaide borstkanker werden met dit middel behandeld, hetgeen een kostenplaatje van 5,9 miljoen euro oplevert. De meeste geneesmiddelen die meer dan 1000 euro op jaarbasis kosten worden gebruikt bij ziekten als kanker en chronische ontstekingen, zoals reuma. Volgens een artikel in de Volkskrant kosten de medicijnen voor zowel kanker als reuma per jaar 620 miljoen euro.

Minister grijpt in

De zorgverzekeraars in Nederland waarschuwen voor premieverhogingen als deze medicijnen zo duur blijven. Ook minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt dat er iets aan gedaan moet worden. Zij vindt dat de producenten transparanter moeten zijn over de werkelijke productiekosten van medicijnen. Nu lijkt de prijs voor met name zeldzame medicijnen een beetje nattevingerwerk. Dat levert vaak onaanvaardbaar hoge winstmarges op.

Schippers wil ook kijken naar de effectiviteit van medicijnen. Sommige dure medicijnen werken maar bij twee van de tien patiënten echt goed, terwijl ze bij de overige acht niet werken of onaanvaardbare bijwerkingen hebben. Als ze niet goed werken, zouden medicijnen volgens Schippers ook niet voorgeschreven moeten worden.

Je verzekeringspremie onder de loep

Eén ding is in ieder geval duidelijk: mede door de politiek van de zorgverzekeraars met betrekking tot deze dure medicijnen variëren de premies voor zorgverzekeringen enorm. De premie van je huidige zorgverzekering vergelijken met die van andere aanbieders kan daarom zeker de moeite lonen. Dat vergelijken kan via de website Ikvergelijk.nu. Daar kun je niet alleen zorgverzekeringen vergelijken, maar ook direct online overstappen als je dat wilt. Het kan zomaar tientallen euro’s per jaar schelen.

Bron: Nu.nl