Wist je dat overstappen naar een andere zorgverzekering je een flinke besparing oplevert? Hiermee spaar je jaarlijks bijna 70 euro uit. Een flink bedrag dus!

In 2017 hebben duizenden Nederlanders een overstap gemaakt naar een andere zorgverzekering. Hiermee bespaarden ze gezamenlijk 61,5 miljoen euro. Dit is 67 euro per verzekerde. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft dit geconcludeerd op basis van de jaarlijkse Marktscan voor de zorgverzekeringsmarkt.

Dit jaar betaalden Nederlanders een hoger bedrag aan zorgpremie dan vorig jaar. Elke verzekerde betaalde gemiddeld 1286 euro aan de basiszorgverzekering. Dit komt neer op 108 euro zorgpremie per maand per verzekerde.

Zorgpremies gaan stijgen

De NZa vindt het een goede zaak dat de zorgverzekeraars de premies dit jaar redelijk laag hebben gehouden. Door reserves van de voorgaande jaren in te zetten, was dit mogelijk. Echter, de zorgautoriteit verwacht dat de premies de komende jaren wel stijgen. Verzekeraars kunnen namelijk geen reserves meer inzetten. In 2016 leden de zorgverzekeraars verlies op de basiszorgverzekering. Per verzekerde werd bedroegen de zorguitgaven 2854 euro.

Zorgverzekering vinden is makkelijker

Volgens de NZa is het dit jaar veel makkelijker om een passende zorgverzekering te vinden. De verzekeraars hebben diverse verbeteringen doorgevoerd. Om het overzichtelijker te maken, hebben de zorgverzekeraars het aantal polissen teruggedrongen. In 2015 waren dit er nog 71 en in 2017 zijn dit er 58.

Vergelijken van verzekeringen

In november maken alle zorgverzekeraars hun zorgpremies voor het nieuwe jaar bekend. Dit doen ze online op hun website. Ook krijg je een brief van je verzekeraar waarin de nieuwe zorgpremie voor het aankomende jaar staat vermeld. Meestal zijn er ook wat wijzigingen in de dekking. De kans is dus aanwezig dat een andere zorgverzekering beter bij je past en voordeliger is. Je kunt dan beginnen met het vergelijken van verzekeringen.

Als je van plan bent om over te stappen naar een andere zorgverzekering dan kan je dit doen vanaf november 2017 tot en met 31 januari 2018. Als je een andere ziektekostenverzekering wilt, moet je je huidige verzekering natuurlijk wel opzeggen. Hier heb je tot en met 31 december 2017 de tijd voor.

Bron: Telegraaf.nl