Het ene ziekenhuis rekent veel meer voor dezelfde behandeling dan het andere. De verschillen in de tarieven van ziekenhuizen kunnen oplopen tot honderden euro’s. Dat blijkt uit een spreadsheet dat zorgverzekeraar CZ openbaar heeft gemaakt. Daarin staan de afspraken die CZ met de verschillende ziekenhuizen heeft gemaakt over de vergoeding voor ingrepen en behandelingen.

Een aantal voorbeelden

Om te illustreren hoe groot die verschillen kunnen zijn, volgen hier enkele voorbeelden:

  • Een dagbehandeling voor de bestrijding van migraine of een ander soort hoofdpijn kost bij het Ikazia Ziekenhuis uit Rotterdam € 546,11. Bij het eveneens Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis kost dezelfde behandeling € 925,47 terwijl u er bij het Viecurie Ziekenhuis in Venlo € 1209,72 voor kwijt bent.
  • Een behandeling tegen spataderen kost bij het Ikazia Ziekenhuis € 517,47 en in het vlakbij gelegen Spijkenisse Medisch Centrum is die behandeling met € 1832,21 ruim driemaal zo duur.
  • Ook bij relatief eenvoudige handelingen lopen de verschillen hoog op. Het inbrengen van een spiraaltje kost bij hete Admiraal de Ruyterziekenhuis in Goes € 156,00 en bij het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft maar liefst € 580,00.

CZ publiceerde alleen behandelingen die binnen het maximale eigen risico van € 885,00 vallen. Reden voor dit kijkje in de keuken is voor CZ de steeds vaker gehoorde vraag om transparantie voor wat betreft tarieven in de gezondheidszorg. Ook zouden patiënten zo hun ziekenhuisrekening kunnen controleren.

Zorgverzekeringen vergelijken blijft belangrijk

Uit al deze bedragen blijkt maar weer eens dat mensen er goed aan doen niet lichtzinnig om te gaan met de keuze van hun zorgverzekering. Vooraf uw zorgverzekering vergelijken met die van andere zorgverzekeraars kan de moeite lonen. Op Ikvergelijk.nu vergelijkt u eenvoudig en overzichtelijk het aanbod van de diverse zorgverzekeraars. U kunt zelf uw wensen aangeven, zoals de hoogte van het eigen risico, waarna u de goedkoopste zorgverzekering kunt kiezen uit de voor u passende polissen.

Bron: Telegraaf.nl