Een goede voorbereiding van je reis begint met doorlopende reisverzekeringen vergelijken en eventueel een annuleringsverzekering. Maar het is ook belangrijk om te weten wat je allemaal mee terug mag nemen naar Nederland en wat dat kost. Een annulerings- of reisverzekering vergelijken en afsluiten kun je via Ikvergelijk.nu, om te weten wat je mee terug mag nemen schiet de overheid je te hulp.

Handige app van de Douane

Via de website van de Nederlandse Douane is een handige app te downloaden, waarmee je kunt zien of dingen die je op vakantie hebt gekocht wel mogen worden ingevoerd in Nederland. En zo ja, hoeveel belasting je er dan over moet betalen.

Omdat de regels continu veranderen wordt ook de app regelmatig aangepast. Bij de laatste aanpassing is van de gelegenheid gebruikt gemaakt om ook het uiterlijk van de app aan te pakken. Dit heeft geresulteerd in een overzichtelijke tool, die je -handig in het buitenland- offline kunt gebruiken. In de nieuwe versie zie je in het startscherm twee opties in beeld: “Is dit oké?” en “Bereken Belasting”.

Is dit Oké?

De optie “Is dit oké?” zorgt ervoor dat je niet per ongeluk iets illegaals meeneemt. Dat kan bij de douane namelijk grote problemen opleveren. Van allerlei producten kun je nagaan of je ze vanuit de EU of daarbuiten wel mag invoeren in Nederland. Denk hierbij aan souvenirs als archeologische vondsten, dierlijke producten en planten, maar ook geld, geneesmiddelen en etenswaren. Zelfs wapens en verdovende middelen worden in de app genoemd.

Bereken Belasting

De optie “Bereken Belasting” spreekt eigenlijk voor zich. Van de populairste producten zoals computers, telefoons, alcohol en sigaretten kun je snel zien of, en zo ja hoeveel belasting je moet betalen bij het invoeren.

De app biedt ook informatie over de manier waarop bepaalde producten vervoerd mogen worden, bijvoorbeeld per vliegtuig. Ook vind je er een handig overzicht van EU-landen, zodat je zeker weet of je wel binnen de grenzen van de EU bent. Daarnaast is de app ook een rekenmachine, die buitenlandse valuta omzet in euro’s en maten en gewichten in meters en kilo’s.

De app is gratis te downloaden voor iPhone en Android.

Appstore Google Play

Tot slot nog een handigheidje van deze app: Er zit een “bonnenboekje” in, waarin je foto’s kunt bewaren van de aankoopbewijzen van je souvenirs, maar ook van de spullen die je al had toen je vertrok. Zo kun je bij de douane altijd aantonen dat je bijvoorbeeld je fototoestel al bij je had toen je vertrok. Handig toch?

[post_view]

Bron: Nu.nl