Stel je eens voor; elektriciteit per uur betalen dat je afneemt en gas per dag. Eenvoudigweg door met behulp van een ‘slimme app’ dagelijks de prijs van energie te vergelijken. Afhankelijk van de vraag en aanbod schommelen de energieprijzen continu. Normaliter sta je daar niet zo bij stil omdat je zelf je energietoevoer niet kan bepalen. Met de slimme meter kan dat echter wel. Dat was voor de Vereniging Eigen Huis reden om te besluiten in 2016 een proef te starten onder 300 huishoudens. Hierbij krijgen deze energiegebruikers de mogelijkheid krijgen stroom en gas te kopen wanneer zij dat willen. Tijdens deze testperiode moet duidelijk worden of het rendabel is om gas tegen een dagprijs en stroom zelfs tegen een uurprijs geleverd te krijgen. Vereniging Eigen Huis verwacht dat het volgen van de energietarieven de consument gemakkelijk enkele tientallen euro’s besparing per jaar op kan leveren.

Energie monitoren levert je direct geld op

De actie is niet alleen op initiatief van Vereniging Eigen Huis, ook netbeheerder Liander en energieleverancier Qurrent gaan deelnemen aan de proef. Zo op het eerste gezicht lijkt het een hele opgave om voortdurend te zijn met de energieprijzen te vergelijken. Dat is echter maar betrekkelijk, want zodra je eenmaal gewend bent aan het monitoren van de dal- en piekuren wordt het gewoon een stukje van je dagelijkse leven. Je weet dan dat je goedkoper uit bent als je op die en die tijd de wasmachine aanzet of gebruik maakt van je whirlpool. In de uren dat er weinig stroomafname is, is de elektriciteit over het algemeen goedkoper. Via de app kan je een dag van te voren al zien wat gas en/of elektriciteit gaat kosten. Het is dus niet zo dat je vanaf je werk halsoverkop naar huis moet om de wasmachine aan te gaan zetten.

Alles geregeld door de app of een huisbesturingssysteem

Door het vergelijken van energie ga je ongemerkt op den duur bewuster met je gebruikte energie om. Dit kan ertoe leiden dat je er voor de toekomst over denkt om zelf je eigen groene energie op te gaan wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Verwacht wordt dat in de toekomst, met de toename van duurzame energie, de prijsverschillen per dag steeds groter zullen worden. Naast dat er slimme apparaten gaan komen bestaat er ook de mogelijkheid je huidige huishoudmachines op een domoticasysteem aan te sluiten. In dat geval wordt de app aan je huisbesturingssyteem gekoppeld en schakelen de apparaten uit zichzelf in op de uren dat de energieprijzen het laagst zijn.

Het initiatief van Vereniging Eigen Huis, Qurrent en Liander is vooralsnog een experiment om te kijken wat het voor gevolgen voor ons als consument heeft om meer regie te hebben in wat we betalen voor energie. Het geld niet uit hoeven geven is immers een eerste besparing op energieprijzen die voor de meesten van ons al hoog genoeg liggen.

Bron: Telegraaf.nl