Steeds vaker hoor je mensen op verjaardagen praten over beleggen. Dit is niet zo een rare ontwikkeling, rentes verkregen bij een bank worden steeds lager dus zoeken mensen andere alternatieven om geld te verdienen met hun spaargeld. De verwachting is dat mensen in de toekomst zelfs geld toe moet leggen om hun spaargeld op de bank kwijt te kunnen. Mede door deze ontwikkelingen is beleggen tegenwoordig het onderwerp van de dag. Hoe kun je beginnen met beleggen? Je leest het in dit artikel.

Beleggingsprofiel maken

Er zijn enorm veel mogelijkheden omtrent het kiezen van het type belegging. Aan ieder type belegging zit een bepaald risico verbonden. Door een beleggingsprofiel aan te maken kun je erachter komen wat voor profiel jij hebt. De profielen lopen van defensieve beleggers (weinig risico, weinig rendement) naar offensieve beleggers (veel risico, veel rendement). Aan de hand van jouw risicoprofiel kun je een type belegging kiezen, of een specifiek beleggingsfonds.

Type belegging kiezen

Er zijn veel soorten beleggingen, zo heb je bijvoorbeeld het aandeel, de obligatie, valuta’s en vastgoed. Iedere belegging heeft zijn voor- en nadelen. Aandelen kunnen erg veel rendement opleveren, wel zijn deze beleggingen erg risicovol. Obligaties zijn schuldbewijzen die je kunt kopen. Obligaties worden vaak uitgegeven door de staat en worden daardoor als betrouwbaar geschat. Ook valuta’s zijn erg veilig, wel staat hier tegenover dat je weinig rendement ontvangt bij het beleggen hierin.

Hoe koop je beleggingen?

Beleggingen zoals aandelen kun je kopen bij brokers. Brokers zijn platformen die aandelen kopen en verkopen. Er bestaan enorm veel brokers, door brokers te vergelijken kun je er eentje kiezen die bij jou past. Ook zijn er brokers die enorm veel commissie vragen. Door een broker uit te kiezen die niet zoveel commissie vraagt is het gemakkelijker om winst te behalen op jouw investeringen.