Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) blijft de gemiddelde energierekening in 2016 voor consumenten gelijk, terwijl de prijs van olie en gas wereldwijd aan het dalen is. Gelukkig hoef je je daar als consument niet bij neer te leggen: Hoe zorg je nu dat je alsnog minder voor je energie betaalt in het nieuwe jaar?

De energietarieven in 2016

In de loop der jaren is de energierekening er niet veel overzichtelijker op geworden. Door de energiebelasting, die voor gas en elektriciteit verschilt, netbeheerkosten en variabele kosten is het vaak onduidelijk of een daling in de energieprijzen ook voor een lagere energienota zorgt. De VEH zette de veranderingen in de verschillende posten voor 2016 op een rij en kwam daarbij tot de ontdekking dat de gemiddelde consument dit jaar ongeveer hetzelfde kwijt is aan energie als in 2015.

Als we een krant openslaan of het nieuws aanzetten, snelt het nieuws over wereldwijd dalende olieprijzen ons echter tegemoet. De kosten voor olie en gas dalen al geruime tijd en zijn begin 2016 zelfs op het laagste niveau sinds 2003. De reden dat we er per saldo toch weinig tot niets op vooruit gaan heeft de VEH ook: Het voordeel van de afgenomen prijs voor energie wordt bijna compleet teniet gedaan door een toename in de belasting op stroom. Daarnaast verhogen verschillende netbeheerders de vaste kosten voor een gas of stroomaansluiting. Hierdoor verschilt je energienota bij veel aanbieders in 2016 niet van de rekening die je in 2015 ontving.

Energieprijzen vergelijken in 2016: Relevanter dan ooit

Het klinkt wat tegen-intuïtief: De energieprijzen zijn lager dan ooit, maar onderaan de streep zou dit niets uitmaken? Dat dit niet persé het geval is merk je al snel als je de energieprijzen van verschillende aanbieders naast elkaar zet. In 2016 is het meer dan ooit de moeite waard om energietarieven te vergelijken en de overstap te wagen.

Heb je een goed idee van je huidige energieverbruik? Dan vergelijk je online snel en simpel meerdere energieleveranciers om zo de laagst mogelijke tarieven te vinden. Een overstap is zo geregeld en zelfs bij je huidige aanbieder vind je vaak een betere prijs door online informatie op te vragen. Zo wordt 2016 voor jou niet alleen het jaar van historisch lage olieprijzen, maar ook het jaar van een historisch lage energierekening.

Bron: Telegraaf.nl